Produktionskostnad och lönsamhet för solel – Uppdaterad mall

De mallar som beskrevs i förra blogginlägget har uppdaterats tre gånger enligt beskrivningar i PS till förra inlägget. Så nu finns version 1.11 finns för nedladdning.

Ladda gärna hem mallarna och testa dem. Hör sedan av dig med synpunkter! Endera som kommentarer till detta inlägg eller till min MdH-mail som finns på projektets hemsida. Du kan bidra till att göra mallarna ändå bättre!

9 reaktion på “Produktionskostnad och lönsamhet för solel – Uppdaterad mall

 1. När man som villaägare investerar i en solcellsanläggning höjer man (troligtvis) husets värde ungefär motsvarande. Min prognos är att det även om 10 år, när elpriset troligen gått upp en hel del, kommer låg driftkostnad hos en villa att uppskattas ännu mer. Hus med solel kommer då att värderas än högre. Dessa aspekter är svår att få med i lönsamhetskalkylen!
  Men för övrigt är det roligt att ändra parametrarna och se hur det ekonomiska utfallet ändras i kalkylen.

  • Det är sant att eventuell ökning av värdet på en fastighet inte finns med i kalkylen. Det är förmodligen omöjligt att sätta ett värde på det eftersom det är så många andra faktorer som spelar in på försäljningspriset på ett hus.

   Vill minnas att jag för ett par år sedan eller så såg en studie från Kalifornien där man tyckte sig se ett ökat värde på hus med solcellssystem.

   Känner någon till någon svensk studie av detta ämne?

 2. Meddelande:
  Har blivit extremintreserad av solel efter Kunskapskanalens program om detta.
  Din blogg är ju en guldgruva i detta läget och rekommenderas av alla solcells bolag sam jag kontaktat.
  Min mycket simpla kalkyl för egen räkning lyder.
  Förbrukning 11000Kw, kostnad ca 15000/år.
  nyckelfärdig 10Kw anläggning, kostnad 150000. Nu kommer det till ett hav av parametrar för att veta exakt vad jag kan tillgodogöra i förbrukning och försäljning.
  Men 10år är ju omöjligt. känns mer som 25 år ligger på braek even. Då har väl utvecklingen och åldern nått nedmonteringens gräns.
  Har jag cyklat vält?
  Med vänlig hälsning,
  Jan

  • Det är svårt att säga något generellt. Bland annat hur stor investeringskostnaden är (investeringsstöd eller ROT-avdrag eller ingendera?), hur stor produktionen är, värdet på egenanvänd och såld el (hur länge varar skattereduktionen?), elprisets utveckling och kalkylränta spelar roll. 10-20 års avbetalningstid rimligt. 25 år är väl försiktigt om investeringskostnaden är 15 000 kr/kW, speciellt om du kan få ROT-avdrag för arbetet eller investeringsstöd. I vår investeringskalkyl antog vi 30 års ekonomisk livslängd. Du kan själv laborera med olika antaganden i beräkningsmallen.

   Vi är rationella ibland, men ofta inte när det gäller hur vi spenderar våra pengar. Vilken återbetalningstid har man på sin bil? Innebär det att alla köper den bil som ger lägst total milkostnad, inklusive investering?

 3. har installerat 10kW anläggning. Ingen rekommenderar mig att söka elcert, då jag förbrukar mer än tillverkar. Hur ligger det till egentligen?
  Jan

  • Man kan få elcertifikat för hela sin solelproduktion oavsett om man använder solelen själv eller säljer överskottet. För överskottet som matas in till nätet kan man få elcertifikat utan någon kostnad, eftersom den timmätning som behövs görs av nätägaren. Om man även vill ha elcertifikat för sin egenanvända el måste man själv bekosta en elcertifikatmätare och man får betala en årlig kostnad till den som sköter elcertifikatrapporteringen. Denna kostnad blir så hög i förhållande till nuvarande värde på elcertifikaten att det inte lönar sig för en normal småhusägare att ta ut elcertifikat även för den egenanvända elen. Men för överskottselen kan man få elcertifikat utan kostnad, så gör vi.

   Elcertifikaten värde har sjunkit under 2017. Medelpriset under 2017 har hittills varit motsvarande 12,8 öre/kWh. Enligt Svensk Kraftmäkling ligger spotpriset för närvarande på drygt 7 öre/kWh.

   Ansökan om godkännande för elcertifikat görs hos Energimyndigheten.

 4. OK, om jag förstod E- myndighetens text rätt, behöver jag endast göra ett avtal om överskottet med köpare (imitt fall blev det Vattenfall). Så rådet var väl korrekt även om jag missat förklaringen?

  • Ja, du behöver ett avtal med en köpare av din överskottsel. Det är frivilligt att ansöka om elcertifikat. Eftersom man kan få elcertifikat utan kostnad för den överskottsel man säljer brukar jag rekommendera alla att ansöka om godkännande för elcertifikat, även om det inte blir några stora belopp man får för elcertifikaten i nuläget. Hur stor intäkten blir beror på hur stort överskott man säljer. Däremot lönar det sig som sagt inte för en normal småhusägare att ta ut elcertifikat för den egenanvända elen.

   Man kan samtidigt ansöka om godkännande för ursprungsgarantier och dessa köps av vissa bolag. Ursprungsgarantierna har dock normalt ett lågt värde (något-några ören/kWh), men om efterfrågan på solel hos elköpare ökar kan även värdet av ursprungsgarantierna öka i framtiden.

Kommentarer inaktiverade.