Byggnadsintegrerade solceller – Snyggt är det som räknas

Inom IEA PVPS (International Energy Agency Photovoltaic Power Systems Programme) drivs ett antal internationella arbetsgrupper. Task 15: Enabling Framework for the Development of BIPV, startade 2015 och handlar om byggnadsintegrerade solceller (BIPV = Building Integrated Photovoltaics).

Svenska deltagare i Task 15 är Mälardalen Högskola (Bengt Stridh, svensk samordnare), SP (Martin Waneryd och Peter Kovacs), Solkompaniet (David Larsson) och White arkitekter (Rickard Nygren). Energimyndigheten bidrar med finansiering.

Här är en gästkrönika om byggnadsintegrering av solceller från David Larsson, forskningsledare på Solkompaniet och industridoktorand vid Mälardalens högskola i Västerås.

Snyggt är det som räknas

Att göra el med solceller håller på att bli stort. Visserligen täcker solel fortfarande bara någon procent av det globala elbehovet, men tillväxten är exponentiell och potentialen är enorm. Elon Musk lyfter fram solenergi som den enda förnybara energikälla som på allvar kan ersätta fossila bränslen och investeringsbanken UBS pekar på att 50% solenergi globalt faktiskt skulle vara möjligt.

En stor del av alla solceller kommer att hamna på byggnader. Och ju vanligare de blir, desto större kommer kraven sannolikt bli på helhetslösningar där solcellerna är väl integrerade i byggnaderna. Ofta uppkommer det då en diskussion om vad som som är tillräckligt väl integrerat. Måste byggnaden ”gå sönder om man tar bort solcellerna” eller räcker det att det ser snyggt ut?

Jag håller på det senare – snyggt är det som räknas. Visserligen kan det finnas en poäng med att verkligen integrera solcellerna i andra byggnadskomponenter – det kan leda till att det går åt mindre material och därmed blir både billigare och ger bättre miljöprestanda. Men detta är inte självklart – oftast är helintegrerade lösningar dyrare och skillnaden i miljönytta försumbar. Därför anser jag att de måste utvärderas var för sig. Ställ upp krav på estetik, lönsamhet och miljönytta separat – helheten avgör vad som är väl integrerat.

Och när det gäller lönsamhet kan det vara värt att lyfta estetiken igen – snyggt är det som räknas! En välintegrerad solcellsanläggning som väcker uppmärksamhet kan höja fastighetsvärdet och vara ännu mer lönsam än en traditionell installation på taket.

Ett exempel på byggnadsintegrerade solceller som Solkompaniet installerat är Frodeparken intill järnvägsstationen i Uppsala, med Uppsala Hem som ägare och White som arkitekt.

Frodeparken Uppsala. Fasad med tunnfilmssolceller (CIGS. Foto Bengt Stridh 10 maj 2016.

Frodeparken Uppsala. Fasad med tunnfilmssolceller (CIGS. Foto Bengt Stridh 10 maj 2016.

9 reaktion på “Byggnadsintegrerade solceller – Snyggt är det som räknas

  • Intressant, har sett liknande från dansk leverantör. Vilken är din leverantör? Har du någon länk till produktdatablad?

  • “Solpaneler handbyggda i Tyskland med högeffektiva solceller och prismatiskt glas.”
   Låter som att det kostar en del. Jämförde du totalpriset för hela solcellssystemet, inklusive installation, per kW med en installation med “vanliga” utanpåliggande solcellsmoduler? Om ja, kan du säga något om hur mycket det skiljde i pris?

   • Det är inte en helt enkel jämförelse. Vanliga utanpåliggande solceller kräver ett tak under. Något jag inte har. Jag har bara takpapper samt läkt. Båda sidor av mitt hus dvs en sida mot norr samt en aktiv mot söder har samma typ av plattor. De mot norr har dock inga solceller i plattorna Jag har tortalt 60 kvm mot söder. Totalt för hela installationen har jag betalt ca 400.000 kr vilket är rätt mycket mer än vad bara solceller hade kostat. Typ 250.000 mer?

    • Jo, det är inte helt lätt att jämföra. Man får dra av vad ett vanligt takmaterial (typ betongtegel, lertegel eller plåt) skulle kosta. Ett estetiskt värde är också att det blir snyggt, men det är svårare att sätta en prislapp på det.

     Vilken är den installerade solcellseffekten?

      • Knappt 13% verkningsgrad. Hmm.

       För samma pris (eller mycket lägre) hade du kunnat få ett fint tak med snygga helsvarta paneler från SunPower och en panelverkningsgrad på 20%.

       Men om det bara är frågan om att det ska vara snyggt så funkar ju din norra sida också! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *