Solelproduktion under regnig dag

Idag var det en regnig dag i Västerås. Vår solelproduktion stannade vid 3,46 kWh (0,72 kWh/kW), vilket är månadens lägsta. I diagrammet ser man nedan att det vid 12-tiden måste ha varit så mulet och regnat så kraftigt att det inte blev någon solelproduktion, vilket är väldigt ovanligt sommartid. Men om man bortsett från dessa 45 minuter gav solcellerna trots allt mer än vad huset behövde under en stor del av förmiddagen.

Överskott av solel (grön färg), egenanvänd solel (blå färg) och köpt el (röd färg) till huset. El som används i garaget och förrådet ingår inte i denna mätning, men den bedöms som försumbar idag. Diagrammet från Solar Edge Monitoring Portal

Överskott av solel (grön färg), egenanvänd solel (blå färg) och köpt el (röd färg) till huset. El som används i garaget och förrådet ingår inte i denna mätning, men den bedöms som försumbar idag. Diagrammet från Solar Edge Monitoring Portal

 

 

4 reaktion på “Solelproduktion under regnig dag

 1. Hej Bengt
  Ser ju jättefint ut!
  Hur mäter du både vad du själv använder och vad du säljer?
  Sitter detta i din inverter eller är det en extramätare?

  Har själv SMA’s inverter.

 2. Hej Bengt!
  hur mycket el från sol produceras idag i Sverige vad kan jag hitta statistiken över solelproduktion från olika år tills år 2015 i sverige .
  Mvh
  Lina

  • Det finns ingen sådan statistik. Det enda som mäts av nätägarna är hur mycket solel som matas in till nätet. Men eftersom den mesta solelen är egenanvänd mäts den inte av nätägarna och därför kan ingen ge ett exakt mätvärde på hur mycket solel som produceras i Sverige. Alla värden som presenteras är därför uppskattningar, se min uppskattning för 2015 i inlägget Solel knappt 0,1% av Sveriges elproduktion. I Sverige har vi ännu inte heller några exakta värden för antalet solcellsanläggningar och installerad effekt, vilket försvårar uppskattningarna av hur stor den svenska solelproduktionen är.

   Det är högst önskvärt att vi får bättre statistik över de svenska solcellsinstallationerna. Exempelvis är Danmark är ett föredöme. Där kan man gå in på Energinets sida Solceller i tal och hämta hem en Excelfil som visar antalet anläggningar och installerad effekt för varje anläggning. Vid senaste uppdateringen 12 maj hade Danmark 787,8 MW installerat i 94 203 anläggningar. Det är en självklarhet att sådan statistik borde finnas för Sverige också.

   För att beräkna produktionen behöver man dessutom veta hur mycket solcellsanläggningar i Sverige producerar i genomsnitt. I IEA PVPS Task 13 där jag deltar som en av de svenska deltagarna jobbar jag med denna fråga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *