Se solelproduktion live – I Danmark och Tyskland

Danmark

Fick idag tips från Bengt Perers om en kul dansk länk. Power right now visar den danska elproduktionen till elnätet live och där visas även solelproduktionen!

Skärmdumpen när nedan visar att kl. 18.54 i kväll matades 55 MW solel in till det danska elnätet. Dessutom fanns solel som används av solcellsägarna, som inte matas in till nätet. Undrans hur mycket det var? Vindkraften producerade samtidigt 1 729 MW.

Tyskland

I Tyskland har SMA webbsidan Performance of Photovoltaics (PV) in Germany, som visar den beräknade solelproduktionen för tillfället. Se skärmdump här nedan. 4,3 GW i kväll kl. 18.59 imponerar. Man kan även titta på solelproduktion för vald dag och tid. Idag toppade den beräknade solelproduktionen på 20,9 GW kl. 11.00, se nedanstående diagram.

Svensk elproduktion och användning

På Svenska Kraftnäts sida kontrollrummet kan man utläsa att hela den svenska elproduktionen var 20,0 GW kl. 11.05 idag och att den svenska elförbrukningen var 17,1 GW, medan resten exporterades, enligt diagrammet här nedan.

Om man leker med tanken att vi hade haft lika mycket installerad solel som i Tyskland hade den kl. 11 idag kunnat stå för hela Sveriges elanvändning.

Svindlande tanke…

PS 12/5. Fick tips från Bengt Perers om en annan dansk sida, som visar den danska elmixen och spotpriset per timme i ett diagram.

Dansk elproduktion kl. 18.54 idag. Källa: Energinet i Danmark.

Dansk elproduktion kl. 18.54 idag. Källa: Energinet i Danmark.

Beräknad solelproduktion i Tyskland kl. 18.59 idag. Källa: SMA.

Beräknad solelproduktion i Tyskland kl. 18.59 idag. Källa: SMA.

Beräknad solelproduktion i Tyskland kl. 11.00 idag. Källa: SMA.

Beräknad solelproduktion i Tyskland kl. 11.00 idag. Källa: SMA.

Elproduktion och elanvändning i Sverige kl. 11.05 idag. Källa: Svenska Kraftnät.

Elproduktion och elanvändning i Sverige kl. 11.05 idag. Källa: Svenska Kraftnät.

2 reaktion på “Se solelproduktion live – I Danmark och Tyskland

 1. Angående andelen av elenergin som Sverige årligen förbrukar som kommer från solceller verkar det råda osäkerhet kring. Jag kontaktade Svenska Kraftnät och föreslog att de skulle lägga till energislaget El från solceller i deras Kontrollrum på Internet, då ser man ju hur lite det är. Det finns idag även en kategori Ospecificerat, och man undrar vad det är.

  Olof från Svenska kraftnät skriver som svar, tex:
  “I juli 2015 producerade solelen 4,61 GWh av den totala produktionen om 11 641 GWh, 0,04%. Sett till hela 2015 producerade solel 0,019% av all energi i Sverige. I kategorin ”Ospecificerat” ingår framför allt bromskraft från tåg, och inte solel.”.

  Slutsats: Siffran för solel helåret 2015 om 0,4% ligger långt ifrån siffran på 0,1% som jag fattat gäller för nuläget. Men den lägre siffran kanske även inkluderar elenergi för export, same exkluderar egenanvänd solel. Eller så är siffran 0,4% i Sverige, att jämföra med 8% i Tyskland!?

  • Se inlägget “Solel knappt 0,1% av Sveriges elproduktion” från 31 mars i år.

   Svenska Kraftnät mäter bara vad som matas in till nätet. Merparten av solelen är egenanvänd och matas aldrig in till nätet, se inlägget “Hur mycket solel är egenanvänd?“. “..2015 producerade solel 0,019% av all energi i Sverige” är alltså en felaktig formulering av Svenska Kraftnät. Procentvärdet påverkas också av om man jämför med Sveriges elproduktion (varav 22,6 TWh export 2015) eller elanvändning i Sverige, inklusive eller exklusive överföringsförluster. Solel har i stort sett inga överföringsförluster eftersom elanvändning sker nära solelproduktionen. Eftersom det inte finns någon insamling av bruttovärden för solelproduktionen från varje solcellsanläggning är det ingen som vet exakt hur mycket solel som produceras i Sverige, det får därför bli uppskattningar.

   Varifrån kommer 0,4%?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *