Nytt dagsrekord – 22 kWh solel!

I förrgår (10 april) producerade vi 22,01 kWh (4,59 kWh/kW) solel enligt vår elmätare. Växelriktaren angav 22,38 kWh men den ger inte lika noggranna värden, så det är värdena från elmätaren som gäller. Vid höga effekter visar vår växelriktare för höga värden medan den visar för låga värden vid låga effekter.

Detta var nytt dagsrekord för oss! Eftersom vi har en utbyggd solcellsanläggning sedan 27 november på 4,794 kW kommer vi att slå flera nya dagsrekord under våren. Vårt gamla rekord för ett dygn var 20,74 kWh (6,17 kWh/kW).

Vi matade in 15,30 kWh (69,5% av dagens produktion) till nätet enligt vår sida hos Vattenfall, som är vår nätägare. Vi behövde köpa 43,95 kWh. Vi är utanför fjärrvärmenätet och den mesta av elen går till uppvärmning av varmvatten i vår ackumulatortank. Våra 10 m2 solfångare bidrar till uppvärmning av ackumulatortankens vatten. Varmvattnet används till tappvarmvatten och golvvärme, som vi har på båda våningarna.

Mellan kl. 11.00 och kl. 17.00 behövde vi inte köpa någon el alls enligt Vattenfalls mätningar. Kl. 10.00-11.00 köpte vi blygsamma 0,12 kWh.

Diagrammet från Solar Edge monitoring portal visar fördelningen av köpt el, producerad solel och egenanvänd solel under 10 april till vårt hus. Eventuell köpel till det ouppvärmda garaget och till förrådet med låg värme ingår inte i dessa mätningar, sannolikt försumbart denna dag. Under sennatten gick elpatronen in och effekten gick upp till nästan 6 kW köpt el. Som mest producerade solcellerna 3,766 kW enligt växelriktaren. Man ser i diagrammet att vi hade ett stort överskott av solel under dagen.

Sålt överskott av solel (grön färg), egenanvänd solel (blå färg) och köpt el (röd färg) till huset. El som används i garaget och förrådet ingår inte i denna mätning. Diagrammet från Solar Edge Monitoring Portal.

Sålt överskott av solel (grön färg), egenanvänd solel (blå färg) och köpt el (röd färg) till huset. El som används i garaget och förrådet ingår inte i denna mätning. Diagrammet från Solar Edge Monitoring Portal.

 

12 reaktion på “Nytt dagsrekord – 22 kWh solel!

 1. Den 11/4 producerades årets hittills högsta 36,59 kWh.
  Min anläggning, 6 kW (3 sv+ 3 so) i Halmstad.
  Högst produktion i april 2015 den 21, 37,45 kWh.
  Sålt och egenförbrukning kan inte redovisas då nätbolagets hemsida är under omarbetning.

 2. Hej, tack för en bra blogg.

  Mycket bra och beskrivande diagram ovan. En fråga bengt (eller någon annan) Måste man ha SolarEdge för att få fram en sådan? Eller går det lika bra med SMA sunny portal?
  Du har ju haft båda portalerna, vilken skulle du rekommendera om man gillar att analysera data från anläggningen.

  • Vi hade inte den möjlighet med den webbox från SMA som vi hade före uppdateringen. Men med Sunny home manager finns samma möjlighet som med Solar Edge. Har inte sett Sunny home manager “live” så jag har lite svårt att jämföra. Sunny manager har möjligheter att styra användningen av olika eldrivna apparater i hemmet. Solar Egde verkar inte ha någon sådan möjlighet. Å andra sidan ger Solar Edge övervvakning av varje modul om man har effektoptimerare. Har ingen prisjämförelse, kan vara en annan faktor att väga in.

 3. Hej,
  Men även om du har Solaredge så behöver du en extra uppkopplad elmätare som ser vad som köps/säljs från nätet? Eller hur fungerar det.

  Jag sitter med på fingret på köpknappen för att köpa 12st SMA SB240+Multigate.
  http://www.photovoltaik4all.de/en/pv4all-grid/inverters/sma/sma-sunny-boy/3906/sma-sunny-boy-240-bundle-set-mit-12-modulwechselrichter
  Men när jag såg ditt diagram ovan fick jag vänta lite, för jag kände direkt när jag såg den att en sådan graf “måste” jag ha. Men då måste jag som sagt Sunny Manager och SMA energymeter. Slipper man det med Solaredge inverter + optimerare?

  Jag får rekommendera dig att köpa en elbil för att få upp egenanvändningen av det du producerar, schemalägg att bilen ska ladda med tex 10 eller 16A mellan 09-17 så vet du att du tar hand om allt det götta. (dom dagarna du inte behöver bilen iallafall 🙂

  • Se Vår utbyggda solcellsanläggning.

   Vi mäter inkommande och utgående el i huset med hjälp av tre strömtransformatorer, en per fas, från WattNode. Det finns alltså ingen elmätare med display där. Däremot har vi en separat elmätare med display för att mäta elproduktionen från solcellsanläggningen, men den är inte kopplad till SolarEdge loggning.

   Data samlas in av en nätverksnod (“gateway”) som agerar som “master” och som skickar data till Solar Edge server för lagring. Nätverksnoden är ansluten till Internet via en router. Växelriktaren är via RS485 kopplad som “slave” till nätverksnoden. Sensorboxen för solinstrålning och solcelltemperatur är också kopplad till denna nätverksnod, liksom även strömmätningen från WattNode med strömtransformatorer på den inkommande och utgående elen i huset.

   Det som behövs från Solar Edge är alltså en nätverksnod (“gateway”) och boxen från WattNode med tre strömtransformatorer. Kan vara idé att jämföra kostnaderna för de olika lösningarna från SMA och SolarEdge.

   Kruxet med elbil är att den skulle stå på jobbet under vardagarna…

   • Ok, tack för svar. Nu har jag “läst på” och är med på hur systemet är uppbyggt. Smart. Prismässigt är det inte någon stor skillnad mellan SolarEdges lösning och den med Home Manager (HM). HM har även lite fler funktioner som kan anslutas till den, tex Mennekes Amtrak, som då kan mata allt överskott till en elbil.

    Sen tänkte jag testa en teori med dig. 40grader syd brukar man säga är max kWh. Men om man är ute efter max betalt, så skulle jag vilja säga att 40grader syd är en dålig orientering för solceller.

    Exempel1: Vi har 12 paneler och får sätta dom hur vi vill.
    Alla paneler 40grader syd ger el då elpriset är lågt och när egenanvändningen är låg, men vi får 3000kWh till det teoretiska värdet 80öre. 2400kr per år.

    Exempel2: 6 paneler 50grader SV respektive SÖ. Enl. tabell ger det 7% lägre årsproduktion dvs 2790kWh. Då får man högre produktion på höst och vår(när el är dyrt och egenförbrukningen är hög) samt att man får högre produktion morgon och kväll (när el är dyrt och egenförbrukningen är hög). 2790kWh till det teoretiskt värdet 110öre ger 3069kr per år.

    Summan blir att det ger hela 28% högre avkastning att placera panelerna i SV+SÖ än i Syd?

    Ideér?

    • Hade en exjobbare 2013 som fick räkna på om det var lönsamt att sätta modulerna i öst-väst istället för syd. Data från vårt hus användes för beräkningarna. Slutsatsen blev i grova drag:
     – Egenanvändning ökade visserligen i % räknat, men inte i antal kWh eftersom den totala solelproduktionen minskade under året.
     – Den minskade solelproduktionen under året var den huvudsakliga orsaken till att det inte var lönsamt att sätta modulerna i öst-väst under det studerade året.
     – Om man sätter moduler i väst-öst skulle man möjligen kunde använda en växelriktare med lägre effekt, vilket skulle kunna ändra slutsatserna. Det fallet studerades inte i exjobbet.

     Spotpriset i område SE3 var under 2015 i medel 20,6 öre/kWh, exklusive moms. Du räknade i ditt exempel med en förbättring på 24 öre/kWh, exklusive moms, vilket blir för högt. Dessutom minskar intäkterna från såld el i fallet SV-SÖ eftersom den totala produktionen minskar. Sommartid är spotpriset oftast högst strax före kl. 12 och inte på morgon och kväll som många tror. Åtminstone var det så för det år jag studerade senast.

     Detta sagt generaliserande. För att vara mera säker får man räkna på varje fall för sig. Dock svårt att spå framtida elpriser på timbasis över livslängden, 30 år framåt i tiden…

 4. Hej Bengt
  Tack för en fin solcellssida
  Drog igång min 10,4 kwh anläggning i Måndags och är mycket nöjd.
  Skall bli spännande att se vad den kommer att prestera.
  Tror att många kommer att skaffa solceller i närtiden, enormt intresse från kompisar.

 5. Jag blir ju nyfiken på varför du har WattNode med tre strömtransformatorer och inte en elmätare? På datablad ett för gateway en visar de att de kan ta in data från en elmätare, så vad är skillnaden med WattNode? En elmätare kostar ju bara några hundralappar, ja, eller under tusenlappen i alla fall…

  • Förresten, om jag bara vill uppnå de fina graferna du har, då Kan jag klara mig bara med wattnode, som jag nu inser mäter åt båda håll… och då behövs ingen gateway, eller hur? 🙂

   • Ja, det går att ha en elmätare som kopplas till växelriktaren och så har man Internetuppkopplingen direkt från växelriktaren. Men det går inte att välja vilken elmätare som helst, det måste vara en som pratar med SolarEdge växelriktare. I vårt fall har vi även mätning av solinstrålning och solcelltemperatur och då behövs en gateway.

  • Det blev så kan man kanske säga. Det var vad Kraftpojkarna erbjöd och jag kollade inget på elmätare. Strömtransformatorerna mäter i båda strömriktningarna. De har en noggrannhet på ±0,5%, vilket är bättre än många andra elmätare. Våra gamla elmätare hade noggrannhet ±2% och vår nuvarande som mäter solelproduktionen efter växelriktaren har ±1% noggrannhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *