171 kWh solel under februari

Under februari månad producerade vi 171,4 kWh (35,8 kWh/kW) solel. Det är vår näst bästa februari. I år fick vi extra draghjälp av en skottdag och att den dessutom med 13,7 kWh (2,86 kWh/kW) blev årets bästa dag hittills. Under februari 2010-2015 har utbytet varierat mellan 12,56 kWh/kW (2014) och 38,67 kWh/kW (2011). Den stora variationen beror i första hand på stora variatoner i snötäckningstid som var ovanligt låg under årets februari.

Den producerade energin i kWh är inte jämförbar med tidigare år eftersom vi har byggt ut vår solcellsanläggning från 3,36 kW till 4,794 kW, med driftstart 27 november 2015.

Kan tyvärr inte presentera något diagram för februari med produktionen per dygn. Det är problem med dataöverföringen till Solar Edge ”monitoring portal”. För närvarande droppar det in värden med tre veckors fördröjning. Igår kom data för 8 februari in i portalen. Eftersom jag läst av elmätaren nästan varje dygn och att det finns mätvärden för solinstrålningen kan det gå att restaurera dygnsdata för februari.

Har precis fått ett nytt kommunikationskort till växelriktaren. Får se om ett byte av detta kort löser överföringsproblemen.

Egenanvändning – överskott

Av vår producerade solel använde vi 96,0 kWh (56%) själva och matade in ett överskott på 75,4 kWh (44%) till nätet. Under 2011-2015 var vår egenanvändning i genomsnitt 46,8% medan 53,2% var ett överskott som matades in till nätet. I och med att vi byggt ut vår solcellsanläggning kommer både produktion och överskott att öka.

Skuggning

Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen från omgivande träd, som gör att vårt utbyte minskar jämfört med om vi inte hade haft någon skuggning. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.

 

16 reaktion på “171 kWh solel under februari

 1. Mycket bra blog, jag är glad över att ha hittat den speciellt när jag själv tänker mig att montera solceller på mitt tak.

  En undran: gör du rent dina solceller? Hur ofta i så fall?

  Tack! Med vänlig hälsning, Tobias

  • Det är inget man normalt behöver tänka på i Sverige. Regn och snösmältning rengör modulerna tillräckligt ofta. Brukar avråda från snöröjning då man riskerar att skada både sig själv och solcellsmodulerna om man är uppe på ett sluttande hustak samt att energivinsten blir låg eftersom solinstrålningen är låg vintertid.

   I torrare länder är rengöring av modulerna något man får räkna med. När vi på ett IEA PVPS Task 13 möte i södra Israel besökte en större anläggning berättades att man rengjorde modulerna var tredje veckan. Det virvlade upp små partiklar från marken som lade sig på modulernas ytan, man pratade om “African Dust Devils”…

 2. Även i Vaxholm blev skottdagen bästa produktionsdag med 24,5 kW från mina 5,5 kW paneler. Totalt för februari 262 kW (47,6 kWh/kW) med råge bästa februari sedan installationen hösten 2013.

 3. Har fått 53 kWh/kW respektive 39,7 kWh/kW. Den lägre beror på krånglande växelriktare från SMA.

  • Krånglande växelriktare?
   Det hör man inte talas om speciellt ofta. Har fått för mig att växelriktarna verkar vara ganska driftsäkra grejor normalt och SMA är ju inte direkt billigast i klassen…

   Av ren nyfikenhet; vad är det som har krånglat?

   • Växelriktare är den komponent som det är störst sannolikhet att det blir fel på i en solcellsanläggning, åtminstone enligt internationella studier (som i för sig har några år på nacken nu). Ska skriva ett inlägg och be läsare kommentera om de haft problem med växelriktare, så avvakta gärna med era kommentarer om felande växelriktare till dessa att jag skrivit detta inlägg.

    I vårt fall fungerade växelriktarens produktion fint. Däremot hade den svårt att skicka data till Solar Edge “monitoring portal” och även produktionsdata som visades på displayen blev fel enstaka dagar. Bra att vi hade en extern elmätare, då hade vi facit. Byte av kommunikationskort idag hjälpte inte. Efter byte av växelriktare verkar det fungera normalt.

   • Den startar överhuvudtaget inte vissa dagar. Inga felmarkeringar. Retsamt när det är fina dagar. Jag har kontaktat säljaren men inte fått något slutgiltigt svar ännu.

 4. Hej Bengt
  Tänker sätta 20st 330 watt paneler på en mur som står i söderläge i Ystad. Inget som döljer eller skuggar.
  Nu till frågan…vad kan dessa teoretiskt tänkas ge i el?
  Undrar oxå hur mycket extra panelerna kan ge om vi sätter dem på ett justerbart fäste? Dvs de kan ändras från stående till vinklade i 45 grader.
  Mvh
  Thomas

  • Med bra läge, bra installation och i övrigt bra förutsättningar med panelerna fast vinklade någonstans mellan25-60 grader, har du förutsättningar för att komma upp i 950-1050kWh/kW i Ystadstrakten. Är det riktigt kustnära läge (=mindre molnighet) kan du kanske pressa ut lite till och motsatt om du är lite längre ifrån kusten. I ditt fall skulle innebära 6,3-6,9 MWh på ett normalår. Tänk på att solinstrålningen varierar mellan olika år med kanske +/-10%

   Tänk på att även mindre skuggor påverkar oftast betydligt mer än vad kan tro och är ett inte helt ovanligt problem på många mindre fastighetsinstallationer…

   Har du panelerna stående lodrätt så tappat du kanske 20-30%, Bengt har en bra graf:
   http://bengtsvillablogg.info/2013/04/12/hur-paverkar-lutning-och-vaderstreck-produktionen-av-solel/

  • Storleksordningen 720 kWh/kW och år för vertikal montering och 990 kWh/kW och år med optimerad lutning (40 grader) i söderläge i Lund enligt PVGIS, om det är oskuggat läge. Ingen hänsyn tas av programmet för eventuell snötäckning, men det är väl ett litet problem i Lund. Variation i solinstrålning mellan olika år kan ge variationer på ±10% enligt SMHI:s mätningar sett över en längre tid.

 5. Har klarat 51,7kWh/kW i Oskarshamnstrakten vilket är februari-rekord för min del. En enastående avslutning med över 4kWh/kW varje dag under de 6 sista dagarna (bästa dag 4,67kWh/kW) hjälpte naturligtvis upp resultatet.

  • Hej Pär.
   Vad har du för lutning på dina paneler?
   Jag har också fått dagar upp till 4,4 kWh/kW i februari men då lutar mina paneler 70 grader vilket innebär att solen strålar nästan vinkelrätt mot dom. Svår vinkel om panelerna sitter takmonterade.

    • Tack, det var intressant! Jag ser i loggen den 29 feb att du har ett helt skuggfritt läge från 700 till 1730. Det är inte alla förunnat, bara att gratulera!

     • Tackar!
      Fast bara NÄSTAN skuggfritt…om du tittar noga på fliken “inverter DC” (DC-effekt på de olika strängarna) så ser du hacket på en sträng mellan 10-12, det är toppen på ett träd som vandrar över nedre raden av panelerna. Fast om några dagar så orkar solen över även detta träd! Sen har jag helt skuggfritt från arla morgon tills sista solstråle ända fram till november 🙂

      Värre är det i December, har ett flertal träd på hela sydsidan som solen då inte orkar över, t.ex 29/12 2015 var solig men kurvan ser inte så bra ut. Tappar nog mer än 50% just den månaden… …fast just den månaden kan jag leva med skugga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *