Liten skugga påverkade solelproduktionen

Eftersom vi nu har Solar Edge effektoptimerare (“power optimizer”) på varje modul och har moduler i tre olika väderstreck och tre olika sorters moduler är det spännande att titta på solelproduktionen för varje modul.

Figur 1 visade hur effekten varierade den 1 december för två moduler som satt ovanför varandra, till höger om vår takstege. Jag hade svårt att förstå varför den lägre sittande modulen gav lägre energi under dagen, det blev 41% mer solel från den övre modulen under dagen. Snön som hade kommit ett drygt dygn innan borde ha smält bort dagen innan eftersom det var sol då.

När jag på förmiddagen dagen efter stod och tittade ut genom fönstret under ett telefonsamtal gick det upp en talgdank. Stegen… Stegen till taket hade jag satt ett hack längre upp än tidigare, så att den nu stack upp längre än tidigare ovanför takfoten. Yep, den skuggade ett hörn på den modul som producerade mindre, se fotot i Figur 2.

Stegen åkte ner och dagen efter var effekten från de två modulerna lika, se Figur 3.

Detta hade jag knappast upptäckt utan möjligheten att följa produktionen för varje modul. Med tidigare stränglayout med sju moduler i en sträng hade detta i sämsta fall kunnat påverka hela strängens produktion. I bästa fall hade en by-pass diod i den skuggade modulen aktiverats och då hade bara produktionen från 1/3 av en modul tappats.

Minskad solelproduktion på grund av partiell skuggning från exempelvis träd, grannhus, flaggstänger, takkupor eller andra takinstallationer är förmodligen relativt vanligt för småhus. Att ha ett skuggfritt tak är sannolikt viktigare för god solelproduktionen än att ha exakt rätt taklutning och väderstreck.

Figur 1. Jämförelse av effekten från modul 7 och 12 med skuggande stege ovanför takfoten. 1 december 2015.

Figur 1. Jämförelse av effekten från modul 7 och 12 med skuggande stege ovanför takfoten. 1 december 2015.

Figur 2. Stege skuggar hörnet av en modul 12. Modul 7 sitter rakt ovanför modul 12.

Figur 2. Stege skuggar hörnet av en modul 12.Modul 7 sitter rakt ovanför modul 12.

Figur 3. Jämförelse av effekten från modul 7 och 12 utan skuggande stege ovanför takfoten. 3 december 2015.

Figur 3. Jämförelse av effekten från modul 7 och 12 utan skuggande stege ovanför takfoten. 3 december 2015.

5 reaktion på “Liten skugga påverkade solelproduktionen

 1. Utmärkt exempel på skuggningens stora betydelse ,tack Bengt.
  Det gäller att följa ett misstänkt skuggande objekt under hela ljusa delen av dygnet
  och ibland även under året.
  Har en gren till ett gammalt äppelträd som jag insett skuggar några tim på fm men bara när solen står så lågt som nu dvs under dec -jan.
  Fått incitament att med viss sorg ta ner denna vackra gren ..
  Hälsningar Leif Jansson Rengsjö där solen står ännu lägre nu.

 2. Har du lyckats att få bidrag även för utbyggnaden?
  Går nämligen oxå i utbyggartankar men solcellsstödet anges ju bara gälla för en anläggning per fastighet..

  • Inget investeringsstöd denna gång.

   Eftersom det finns 600 miljoner i kön borde det ta ca 2 år att beta av denna kö, om alla som ansökt också bygger. Förmodligen faller en del ifrån eller att det blir billigare än man tänkt sig så det kan kanske gå lite snabbare. Kan också bero på i vilket län man bor. Hörde om en i Stockholmstrakten som trodde att han var på köplats ca 400, men som fått investeringsstödet utbetalt nu, så ibland är investeringsstödets vägar outgrundliga…

 3. Är medveten om kötiden, var dock mer intresserad om det var teoretiskt möjligt att få stöd 2 gånger. Alltså om man väljer att bygga ut en redan befintlig anläggning som man redan fått stöd för?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *