Gamla oktoberrekordet pulvriserat – 174 kWh

Under oktober månad producerade vi 173,93 kWh (51,8 kWh/kW) solel. 25% mer än det gamla oktoberrekordet!!! Det gamla rekordet för oktober var på 138,75 kWh (41,3 kWh/kW) år 2011. Vår lägsta oktobernoteringen är från ifjol med 92,9 kWh (27,4 kWh/kW). Måste ha varit mycket mulet väder då…

Vår solcellsanläggning firade för övrigt 5 år den 28 oktober.

Produktionsdata

Vi har en webbox från SMA som gör att vi kan koppla upp vår anläggning till SMA:s Sunny Portal, där vi presenterar olika produktionsdata. Det finns i dagsläget 485 svenska solcellsanläggningar som visar produktionsdata på Sunny Portal, en ökning med sex anläggningar sedan förra månaden. Det finns även andra webbportaler som visar produktionsdata från svenska solcellsanläggningar, se sidan Produktionsdata.

Skuggning

Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen från omgivande träd, som gör att vårt utbyte minskar jämfört med om vi inte hade haft någon skuggning. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.

Skuggningen minskar vår solelproduktion rejält. Tittade på data för ett av forskningssystemen i MW-parken utanför Västerås. Den ligger bara 10 km fågelvägen från vårt hus, så det borde vara liten skillnad i solinstrålning. Ett 8,4 kW system med SMA växelriktare som har 97,6% Euroverkningsgrad (vår SMA växelriktare har 96,3%), 19 graders lutning, på tak och söderläge gav 65,3 kWh/kW enligt elmätarvärdet. 26% mer än hemma oss!

PS 2 november

1072 kW blev rekordlågt köp av el för en oktobermånad sedan vi flyttade in i vårt hus i slutet av oktober 2006. Det soliga vädret gjorde att vi att fick varmvatten i våra solfångare och att det blev passiv uppvärmning inomhus av solstrålningen genom fönstren. Vi bor utanför Västerås fjärrvärmeområde så utomhustemperatur och hur soligt det är spelar stor roll för hur mycket el som går till uppvärmning via elpatron i vår ackumulatortank. Det spelar även in hur mycket vi eldar i vår vattenmantlade braskamin, men hittills har vi inte eldat något i höst. Undrans hur mycket det varma vädret under oktober sänkte behovet av köpel sett över hela Sverige?

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

Jämförelse solelproduktion per dygn under oktober 2014 och oktober 2015.

Jämförelse solelproduktion per dygn under oktober 2014 och oktober 2015.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

3 reaktion på “Gamla oktoberrekordet pulvriserat – 174 kWh

 1. Solcellspanelerna på fasaderna mot sydost och sydväst på stadshuset i Trollhättan har också haft en bra oktober men inte exceptionell utan i paritet med de senaste 5 åren, 47,9 – 50,7 kWh/kW, 2014 undantaget med en dipp till 33,5 kWh/kW.

  /Johan

 2. Hej Bengt!
  Södra norrlandskusten har haft en fantastisk fin oktober i år.
  Vi drog ihop 163,8 kWh (75,8 kWh/kW)
  i skarp konrast till oktober förra året 69,2 kWh (32,0 kWh/kW).
  Tack vare augusti och oktober har årets förväntade produktion på 1850 kWh enligt PVGIS redan passerats trotts en för övrigt ganska usel sommar.
  Installerad effekt är 2160 W.
  http://www.pvoutput.org/aggregate.jsp?id=35978&sid=32928&v=0&est=0&t=m

  mvh Leif Eriksson

  • Kul!

   Lägg märke till att PVGIS har två olika databaser för väder (solinstrålning och temperatur). Norr om 60:e breddgraden finns bara “Classic” och den ger en klar underskattning av solelproduktionen. Söder om 60:e breddgraden finns “Climate-SAF”. Om man tar Västerås som exempel så får man 952 kWh/kW med “Climate-SAF” vid optimerad lutning i söderläge och utan skuggning. Min bedömning är att det är en hygglig uppskattning för ett år med normal solinstrålning. Med “Classic” blir det bara 878 kWh/kW (8% lägre värde), vilket är alltför lågt. Man får också tänka på att speciellt småhusägare ofta har skuggning från träd, grannhus, installationer på taket etc. som minskar solelproduktion jämfört med den beräknade.

   En annan sak att komma ihåg med beräkningar att de alltid utgår från något slags medelår eller typiskt år. SMHI:s mätningar har visat att solinstrålningen kan variera ca ±10% mellan olika år och det gör att solelproduktion också kommer att variera med ungefär lika mycket mellan olika år. För enskilda månader blir variationen mycket större än så.

   Det är kul att göra egna beräkningar, men man får också ta dem med en nypa salt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *