Rekord – 389 kWh solel under augusti

Det blev 388,89 kWh (116,0 kWh/kW) solel under augusti för oss. Det är ett nytt rekord för augusti! Sedan vi installerade vår anläggning den 28 oktober 2010 var den tidigare bästa augustimånaden under 2013 då det blev 356,02 kWh (106,0 kWh/kW) under augusti.

Den bästa dagen under augusti var den 1 augusti med 17,25 kWh (5,13 kWh/kW). Det är ett nytt prydligt rekord för en augustidag. Det tidigare rekordet var från 4 augusti 2011 med 17,08 kWh.

Årets augusti blir därmed årets nästa bästa månad. Bäst i år blev juni som producerade 399,34 kWh (118,9 kWh/kW). Ifjol satte juli “all time high” för en månad medan maj var den bästa månaden under 2011-2013.

Den beräknade snittproduktionen per månad för månaderna april, maj, juni och juli sett över många år skiljer bara sådär ±5-6% i Mälardalen om man har ett sydvänt system med optimerad lutning. Skillnaden för en viss månad mellan olika år kan dock skilja mer än så. Därför är det naturligt att ordningen mellan månaderna kan variera mellan olika år.

Diagrammet nedan visar en jämförelse av årets månader från och med november 2010.

Soltimmar

På SVT fick vi i kväll höra att antalet soltimmar i Stockholm var det högsta sedan 107 år. Kul! Borlänge slog rekord i soltimmar under augusti, men där har mätningarna “bara” pågått sedan 1987.

Observerar att soltimmar av SMHI definieras som den tid då den direkta solinstrålningen överstiger 120 W/m2. Soltimmar är därför inget begrepp som ska användas av solcellsägare. Det är den globala solinstrålningen som bestämmer hur stor solelproduktionen blir. Den globala solinstrålning omfattar både den direkta och den diffusa solinstrålningen. I Sverige svarar den diffusa solinstrålningen för ungefär hälften av den årliga solinstrålningen.

Läs mera om detta i inläggen Vad är soltimmar, drifttimmar och fullasttimmar? och Skillnad mellan global, diffus och direkt solinstrålning?

Produktionsdata

Vi har en webbox från SMA som gör att vi kan koppla upp vår anläggning till SMA:s Sunny Portal, där vi presenterar olika produktionsdata. Det finns i dagsläget 455 svenska solcellsanläggningar som visar produktionsdata på Sunny Portal.

Skuggning

Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen från omgivande träd, som gör att vårt utbyte minskar jämfört med om vi inte hade haft någon skuggning. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

6 reaktion på “Rekord – 389 kWh solel under augusti

 1. Även i Värmland blev augusti en rekordmånad 1663kWh, juli och juni i stort sett lika 1507 resp 1517 kWh. Men den bästa timmen var den 28 april kl 13 med 10620 Wh, totalt i april 1371 kWh
  Min anläggning är på 12,16 kW så det är bara att vara helnöjd med solelen.

  • Rätt stor solcellsanläggning. Hur stor är din egenanvändning, dvs hur mycket använder du själv och hur mycket matas in till nätet?

 2. I nuvarande utformning har jag ännu inte ett helt år, dock hittills i år är produktionen 7488 kWh (förväntan på helår 11500) förbrukningen hittills 6869 kWh (beräknat för helåret 11135) överskottsproduktion inmatning till nätet hittills i år 6975 kWh, dvs om jag räknar rätt så är nog anläggningen nu maximal, dock förbrukningen och nyttjandet av den egna solelen kommer nu att öka då jag bytt till en laddhybrid, laddningen styrs med en SMA Home manager vilket skall maximera användningen av den egna solelen.
  För det kommande året har jag dock bra betalt för överskottselen, då mitt elhandelsbolag betalar 2:-/kWh inkl moms.

 3. Även här i Hälsingland (Alfta) blev augusti en toppmånad. Kanske årets bästa? Augusti gav 2135 KW/h. Eller 145 kWh/Kwt. September har börjat sämre!!

 4. Såg du detta, med rubriken:
  Fossil Fuels Losing Cost Advantage Over Solar, Wind, IEA Says

  Referar till IEA-rapporten benämnd: Projected Costs of Generating Electricity: 2015 Edition,

  “New utility-size solar installations could produce power for less than $100 a megawatt-hour before 2025 in the sunniest regions while panels on rooftops could reach that level five years later”
  […]
  “Those costs take into account investment, fuel, maintenance and dismantling of the installations over their lifetimes and vary widely between countries and plants. For instance, commercial rooftop solar installations generate power for $311.77 a megawatt-hour in Belgium and $166.70 in sunnier Spain, the findings show”

  Länk Bloomberg
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-31/solar-wind-power-costs-drop-as-fossil-fuels-increase-iea-says

  Länk IEA, Executive summary
  https://www.iea.org/Textbase/npsum/ElecCost2015SUM.pdf

  • Ja, framtiden blir spännande. På tiden att solenergi får en välförtjänt större roll i världens energimix.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *