Innovationstävling Klimatmaxa villorna

Naturskyddsföreningen har en innovationstävlingen Klimatmaxa villorna, som nu är i deltävling 2. Syftet med tävlingen är att den ska resultera i en produkt eller tjänst som hjälper villaägare att spara energi och förenkla tillverkning av egen el.

Exempel på funktioner man söker är “Underlätta/maximera egen elproduktion (t.ex. mätsystem- och laststyrning)”.

En mera svårbegriplig skrivning är

“Stort värde sätts på att produkten underlättar egen elproduktion t.ex. genom att visa elproduktionen för solcellsproducerad el timme för timme och prioritera ner laster när solen lyser som mest (i syfte att få ut så mycket solel som möjligt).”

Man borde mena att när solelproduktionen är hög ska man prioritera egenanvändning av egenproducerad solel genom att styra elanvändningen, så att man minimerar det överskott som matas in till nätet. Som jag tolkar det har man skrivit tvärtom i texten (“prioritera ner laster när solen lyser som mest”). Möjligen menar man verkligen att man ska maximera överskottet som matas in till nätet, men det tycker jag i sådana fall är en felaktig strategi. Långsiktigt kommer egenanvänd el att vara mer värd än såld överskottsel. Kortsiktigt kan det vara tvärtom beroende på de olika stödsystem vi har (skattereduktion för el som matas in till nätet och elcertifikat), men stödsystemen kommer inte att vara för evigt…

Vinnaren eller vinnarna får dela på 100 000 kr. Detta är snabba ryck, Naturskyddsföreningen vill ha bidragen 19 april.

2 reaktion på “Innovationstävling Klimatmaxa villorna

  1. Slutsats: “Innovationstävling Klimatmaxa villorna” borde ha två moment:
    1. Långsiktigt bästa energilösningen, oavsett ekonomiska aspekter.
    2. Kortsiktigt bästa ekonimiska lösningen, oavsett bästa energilösning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *