67 kWh solel under februari

Efter jobbresa till Krakow fick jag en monsterförkylning som suttit i ett par veckor så det blev därför ett ofrivilligt uppehåll i bloggandet.

Februari

Under februari blev det 66,7 kWh (19,9 kWh/kW) solel och årets februari placerade sig därmed på fjärde plats i jämförelse med tidigare februarimånader. 130 kWh, 117 kWh, 76 kWh och 42 kWh blev det under februari åren 2011-2014. Produktionen under februari hämmades av snötäckning av modulerna i början av månaden som gjorde att det bara blev 0,2 kWh under de sex första februaridagarna. Man kan dessutom misstänka att solinstrålningen under februari var lägre än normalt, vi får se när SMHI:s data kommer.

Bästa dag under månaden var den 15 februari med 8,49 kWh (2,5 kWh/kW). Bästa februaridag hittills är 27 februari 2013 då det blev 10,18 kWh (3,0 kWh/kW)

Diagrammet här nedan visar en jämförelse per dygn mellan februari 2014 och februari 2015. Tog även med ett diagram som visar solelproduktionen per månad sedan starten för vår solcellsanläggning. Klicka på diagrammen för att se dem i full storlek.

Driftdata

Vi har en webbox från SMA som gör att vi kan koppla upp vår anläggning till SMA:s Sunny Portal, där vi presenterar olika driftdata. Det finns i dagsläget 352 svenska solcellsanläggningar som visar driftdata på Sunny Portal och otroliga 183 000 anläggningar över hela världen! Under Produktionsdata finns länkar till flera portaler som visar driftdata.

Jämförelse solelproduktion per dygn under februari 2014 och februari 2015.

Jämförelse solelproduktion per dygn under februari 2014 och februari 2015.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

9 reaktion på “67 kWh solel under februari

 1. Nu inne på mitt tredje år som solelsproducent kan jag notera att både januari och februari i år varit bäst hittills under dessa år. 26,7 kwh/kw i februari.
  Vintermånaderna är luriga. Man borde inte bry sig så mycket om produktionen då, men det svårt att låta bli.
  Jobbigast är det när molnen och panelerna stirrar på varandra, men ännu värre när solen skiner på snötäckta paneler.
  Tomas H.

 2. Det ser ut som jag har haft en relativt soligt februari i Vaxholm. 202 kWh från mina 5,5 kW installerad effekt. Bästa dag den 26 feb med 21 kWh.

 3. Kan inte låta bli att delge siffror från mörka jämtland, om inte annat för att jäklas med belackare som säger att solceller inte fungerar i norrland.
  21,84kwp 60grader (en rad skuggad 1/4) gav 731kwh i februari.
  33kwh/kwp under februari. klart bättre än förra året (563kwh =25kwh/kwp).
  Det verkar som om den globala uppvärmningen äntligen har kommit (varmt och lite snö). kanske det är dags för mera solceller, elbilar etc för att rädda planeten.

 4. En fråga, jag fick min Sunny portal i ordning först i mitten av november, hade tidigare ingen internetanslutning vis solpaneler/växelriktare, -dock de fina kurvor som Bengt redovisar ovan, hur konfigurera för detta, jag kan bara få fram på årsbasis men skulle gärna vilja se enbart för exv. februari månad.

  • Diagrammen i inlägget har jag gjort i Excel utifrån data jag hämtat från Sunny Portal.

   På sidan “Energy and Power” i Sunny Portal kan man välja att visa elproduktionen för “Day”, “Month”, “Year” eller “Total”. Kanske har du inte konfigurerat Sunny Portal att visa denna sida?

   • Ok jag förstår, med excel och en del möda, går det att fixa det mesta, – dock jag trodde du fick ut kurvor och staplar direkt från Sunny portalen

    • Ja, det var det jag försökte beskriva att det går att få ut diagram direkt från Sunny Portal. Här har du vår solcellsanläggning i Sunny Portal, se under “Energy and Power”, “Daily report” och “Monthly report”.

     I Sunny Portal måste du själv konfigurera att visa “Energy and Power” (“Daily report” och “Monthly report”) och då kan du få diagram per 15 minuter under en dag (går även att välja per timme, båda varianterna finns på vår sida i Sunny Portal. Under den första “Energy and Power” är det per 15 minuter och i “Daily report” är det per timme), per dag, per månad eller per år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *