Vad kostar solceller – uppdatering 20141106

En av de vanligaste frågorna är ”Vad kostar solceller?”. I diagrammet här nedan visas priser för nyckelfärdiga anläggningar från några olika elbolag och från ett stort byggvaruhus. Alla priser är hämtade från bolagens webbinformation, förutom för Bauhaus där installationskostnad är satt samma som i april 2013 eftersom den inte framgick av informationen på deras hemsida.

Den senaste jämförelsen gjordes den 28 augusti 2014. Hänt sedan dess:

 • Mälarenergi har fått tillbaka priserna på sin hemsida och är därmed med i diagrammet igen.
 • I övrigt är det oförändrat.

Vid uppdateringen i maj hade Bixia sänkt priset och Kraftringen höjt priset, övriga var oförändrade jämfört med i februari. Sedan februari i år är därmed priserna oförändrade hos de flesta. Lägstapriserna för kinesiska moduler som säljs till EU sänktes i april från 0.56 Euro/W till 0.53 Euro/W, men den sänkningen har inte slagit igenom på elbolagens systempriser.

ROT-avdrag

Om man har ett hus som är äldre än fem år och inte har fått något investeringsstöd kan man utnyttja ROT-avdrag för arbetet. Det sänker då priset med ca 1 000 – 4 000 kr/kW (5-15% av systempriset). Det är förvånansvärt stora skillnader i möjligt ROT-avdrag mellan olika erbjudanden, se inlägget ROT-avdrag för installation av solceller från 1 juli i år.

Fick nyligen tips om ett företag som anger en arbetskostnad på 16 000 – 16 600 kr/kW för nyckelfärdiga paket på 3-5 kW och därmed 8 000 – 8 300 kr/kW i ROT-avdrag enligt deras hemsida. Det är orimligt högt med ett dubbelt så stort ROT-avdrag som det största enligt inlägget ovan. Företaget är medlem i branschorganisationen Svensk Solenergi och här borde självfallet branschen ta itu med företag som verkar fuska med ROT-avdraget. En fråga är om köparen kan få problem när ett företag anger en orimligt hög arbetskostnad för att därmed kunna erbjuda kunden ett lägre pris?

Billigast och dyrast

Billigaste erbjudandet för en nyckelfärdig anläggning är 17 500 kr/kW, inklusive moms och frakt, för paket på 8, 12 eller 15 kW från Bixia om man bor inom 4 mils radie från Katrineholm eller Linköping. Dyrast är 38 500 kr/kW, inklusive moms och frakt, för ett 1,5 kW solcellssystem från Fortum.

Man ska ha i minnet att denna jämförelse endast gäller ett litet antal av alla företag som levererar nyckelfärdiga anläggningar. Lägg också märke till att alla nedanstående bolag använder underleverantörer för solcellsinstallationerna. Bolagen gör ett påslag på priset från underleverantören, en del mer än andra…. Därför kan priset möjligen bli lägre om man köper utan denna mellanhand. Så det kan löna sig att fråga runt innan man slår till.

I denna prisjämförelse har inte funnits någon möjlighet att i detalj jämföra vad som ingår i de olika erbjudandena. Priset per kW för en solcellsanläggning kan variera på grund av många olika faktorer som exempelvis:

 • Om allt verkligen ingår i det angivna pris. Exempelvis skriver Vattenfall “Kostnad för resa och transport tillkommer beroende på var i landet du bor.” En svårtolkad mening och jag har aldrig förstått vad som menas. Tillkommer alltid resa och transport, även i Stockholm, eller kan det tillkomma beroende på var man bor i landet?
 • Storlek. Generellt blir det lägre pris per installerad kW desto större anläggning.
 • Val av moduler. Högre pris för högre verkningsgrad, vilken ger en mindre yta för en given effekt.
 • Val av växelriktare. Tyska världsledande SMA högre pris (och kvalité?) än kinesiska.
 • Modulväxelriktare eller effektoptimerare på modulerna kan ge ett högre systempris. I bästa fall ger de också en högre elproduktion.
 • Val av tillbehör. Elmätare och loggning av uppmätta värden är exempel på tillval som kostar extra.
 • Hur komplicerad installationen är, där takkonstruktion, takhöjd, taklutning, närhet till elcentral är exempel på sådant som kan göra skillnad i pris.
 • Kvalité på komponenter och arbete.
 • Garantivillkor.
 • Om man gör en del av installationsarbetet själv. Elinstallationen måste dock alltid göras av en behörig elinstallatör.

Sänk nivån för stödberättigade kostnader!

I diagrammet visas även nivån för de stödberättigade kostnaderna för en solcellsanläggning enligt förordning om statligt investeringsstöd till solceller. Den är 46 250 kr/kW, inklusive moms. Nivån är mycket långt över dagens marknadspriser. Jag tycker att det ger fel signaler om vad som är marknadspriser för ett solcellsystem idag. Det bidrar inte heller på något sätt till att pressa priserna på solcellssystem i Sverige, utan det kan snarare få motsatt effekt.

Mitt förslag är att de stödberättigade kostnaderna sänks till exempelvis högst 27 500 kr/kW, inklusive moms (orange linje i diagrammet), för 2015 och därefter sänks med låt säga 5% per år under budgetperioden 2015-2018.

Lägre priser för större anläggningar

Det går förstås att hitta exempel på betydligt billigare nyckelfärdiga solcellsinstallationer än de i diagrammet om man bygger större anläggningar.  Vid konferensen ”Mikroproduktion av el” i Stockholm ifjol höll Lisa Enarsson föredrag om ”Hållbara Järva”. Där hade man upphandlat två solcellsanläggningar på 172,5 kW och 107 kW för 15 800 kr/kW respektive 15 400 kr/kW, inklusive moms.

Lena Ahlgren, Umeå Energi, berättade vid samma konferens om solcellsinstallationer i Ålidhem, Umeå. Där hade man upphandlat anläggningar för ca 15 000 kr/kW, inklusive moms, under 2013.

Solel i Sala & Heby ekonomisk förening installerade ifjol anläggningar på 88 kW och 312 kW för ca 14 400 kr/kW, inklusive moms.

Hörde i början av september att vid offentliga upphandlingar där konkurrensen är mycket tuff ligger priserna på knappt 11 000 kr/kW, exklusive moms = ca 13 500 kr/kW, inklusive moms.

Definition av ett solcellssystems effekt

Märkeffekten för solcellssystemen anges som antalet moduler gånger DC-märkeffekt per modul, exempelvis 12 moduler x 275 W per modul = 3 300 W = 3,3 kW DC (likström). Om man i ett sådant system använder en växelriktare som kan ge 3 kW AC (växelström) blir det den högsta AC-effekt som systemet kan leverera.

Jämförelse av priser för några kompletta solcellspaket inklusive installation och moms. Detaljvillkoren för vad som ingår kan variera mellan paketen. Klicka på diagrammet för att se det i full skala.

Jämförelse av priser för några kompletta solcellspaket inklusive installation och moms. Detaljvillkoren för vad som ingår kan variera mellan paketen. Klicka på diagrammet för att se det i full skala.

8 reaktion på “Vad kostar solceller – uppdatering 20141106

 1. Hej Bengt!
  Jag fick hem ett reklamblad från Rexel i samarbete med lokal installatör. När jag går till sajten http://rexelenergysolutions.se/byt-till-solel/ditt-solpanelspaket/ och fyller i mina uppgifter får jag ett riktpris som är helt överraskande lågt (t ex jämfört med ditt diagram ovan). Ett paket med 6 paneler (beräknad produktion i mitt område 1350 kW/h per år) skulle kosta 30.000 kronor inklusive installation. Kan detta stämma? Har jag missat något?
  Hälsningar
  Kennet

  • Framgår inte vilken effekt anläggningen har. Låt säga att den är 1,5 kW. Då skulle priset bli 30 000 kr/1,5 kW = 20 000 kr/kW. Det är inte överraskande lågt, men kanske lågt för att vara för en så pass liten solcellsanläggning.

   Jämför med priserna för nyckelfärdiga anläggningar från olika elbolag i inlägget “Vad kostar solceller – uppdatering 20141106” här ovan. Det finns förstås många fler leverantörer än vad som nämns i inlägget och som möjligen kan ge andra priser än elbolagen, se under menyn “Leverantörer“.

 2. Vill man spara pengar och förutsättningarna är dom rätta så skall man montera på mark och montera själv. Du fäster panelerna mot en ram i impregnerad virke (aluminium stativ med rails är overkill) och sen kopplar du DC sidan själv ( två kablar en plus och en minus t.ex. en serie om 10 paneler x 250 watt = 2.500 watt. 10 x 50 volt = 500 volt sen är det bara att läsa på invertern om startström minimi och max. behöver du få ner volten så får du koppla parallellt 5 + 5 paneler = 1250 watt och 5 x 50 = 250 volt ) med billig kabel i flexirör och vanlig kopplingsplintar från Biltema. Den svindyra UV beständiga kabeln med MC4 kontakter är oftast overkill (har vanlig elkabel som legat öppen ut i över 10 år på min husbil utan att den blivit kass och om den väl blir det så är den billig och enkel att byta. Du behöver endast använda en behörig elektriker för AC delen kostar några 1000 lappar för att ansluta till nätet och det klarar alla med behörighet fort och lätt. En lite anläggning på ca 1,5 kW till 3 kW funkar bra med en enfas inverter och dom är billigast. Paneler med 250 watt effekt köper du för 2000 kr – 30000 kr styck och en inverter för under 10.000 kr.
  Mina paneler är i huvudsak från Kina och dom är + graderade (vilket innebär att dom ger samma eller mer än vad som står på panelen) och mina inverters är också från Kina (dock köpta inom EU då med CE och Tüv godkända ). Har jämfört med EU tillverkade prylar men kan inte se någon som helst skillnad än. Får se om 30 år kan vara så att man måste köpa en nyare inverter då 😉
  Detta är allt du behöver för att spara mängder av pengar i form av bensin till din bil. En elbil idag drar 1 – 2 kW per mil så du kan köra i princip 100% på egen el och det kommer inte att öka din elnota, tvärtom du har lite egen solel över som du kan klippa all “standby” el i huset också. Hela anläggningen betalad på några få år och sen är det bara plus och för att inte tala om vilken miljönytta och nätnytta det gör. Mycket bättre placering än aktier !

  • Visst kan man spara pengar på att göra en del av arbetet själv!

   Det kan dock vara en farlig väg att spara in på kablar och kontakter… Elinstallationsreglerna säger att “Kablar för strängar och block samt solcellsmatarkablar för likström skall väljas och monteras så att risken för jordfel och kortslutningar minimeras”. I Solelprogrammets Installationsguide nätanslutna solcellsanläggningar rekommenderas “För hopkoppling av moduler utomhus på DC-sidan används dubbelisolerad, UV- och vädertålig kabel.” Kablar och kontakter ska också klara 30 års livlängd.

 3. Som sagt mina billiga kablar på husbilen har legat i solen i 10 år och är fortfarande hela och mjuka i plasten så jag vill tro att dom har en viss UV beständighet.
  Invertern har ju kortslutningsskydd och en del andra skydd, så skulle en sladd gå av så kommer spänningsomvandlaren att visa det och sluta att mata. Säkerhet är viktig, men man behöver inte alltid ha livrem och hängslen.

  Sen spelar väl kabel- och kontaktkostnaden mindre roll om det är en t.ex. en 10kW eller större anläggning. Mitt exempel är för att visa en rimlig liten investering och snabb ROI genom att köra en elbil på solel för alla vill inte vänta 10 – 20 år för att se sin investering nå “breakeven”.

  För husfridens skull kan jag kompromissa, använd dyr kabel och dyra MC4 kontakter utomhus och billig kabel och plintar för inomhus om det är längre sträckor, men har man tur så ligger elcentralen i huset nära den punkt som man har som ingång för kabeln och då är det inte lönt att skarva. 🙂

 4. Jag har också sett att vissa företag erbjuder orimligt höga ROT-avdrag exempelvis PPAM som har tagit 80,000 kr i installationskostnad för ett 5kW system.
  Jag har även hört om företag, ex. Energiengagemang som erbjuder olika materialpriser beroende på om man väljer med eller utan installation.

  Jag har funderingar på hur detta kan påverka slutkonsumenten. Det är ju uppenbara skattefusk, kan man som slutkonsument bli straffad för detta alternativt bli återbetalningsskyldig?

  Jag anser att det är ett stort problem då oseriösa företag kan komma att skada hela branschen.

  • I SvD-artikeln ”Miljardfiffel med rot-avdrag” den 1 maj 2013 står att
   ” – För att ta köparen eller företagaren till domstol krävs ett uppenbart fusk, säger skatteexperten Pia Blank Thörnroos, samtidigt som hon konstaterar att det i dag saknas regler som gör det värt att pröva fifflet i domstol.
   Enligt Uppdrag Granskning har Skatteverket inte drivit ett enda fall om hur rot-branschen överdriver arbetskostnaderna i syfte att i stället subventionera material.”

   I artikeln ”Så fuskar hantverkarna med ROT-avdraget” på Byggahus.se den 14 oktober 2014 anges att
   ” – Är det så att det uppdagas senare, exempelvis vid en revision, blir man som privatperson återbetalningsskyldig med skattetillägg. Blir det stora belopp kan man dessutom bli anmäld för skattebrott. Man kanske inte tänker på det eftersom det är hantverkaren som söker pengarna från oss, men man ska ha klart för sig att detta är ett skattefusk precis som alla andra sådana, säger Pia Blank Thörnroos.
   Det är i dagsläget dock svårt för Skatteverket att bevisa att den här typen av skattebrott har ägt rum.”

   Det verkar därför vara en låg sannolikhet för att skattefusket ska upptäckas eller att man skulle bli fälld för skattebrott. Om vissa företag sätter detta i system blir det en osund konkurrens mellan olika företag i branschen. Det som diskuterats av branschorganisationen Svensk Solenergi är att införa en schablonkostnad för arbetet.

 5. Jag jobbar på EnergiEngagemang och såg denna dialog med en kommentar om EnergiEngagemang i samband med ROT-avdragets nyttjande på solceller. Jag vill vara tydliga med att vi från EnergiEngagemangs sida säljer nyckelfärdiga solcellsanläggningar inkl installation och i samband med det följer vi alltid Skatteverkets regler om hur ROT-avdraget skall användas.
  Vi har också en kontinuerlig dialog med skatteverket där vi bl.a. tittat på lösningar om vad som händer när man får solcellsstöd efter det att man utnyttjat ROT-avdraget.

  Med soliga hälsningar,
  Jonas Weissglas, Marknadsansvarig, EnergiEngagemang Sverige AB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *