Forum för solceller – info och tips

Har satt upp ett forum på den här nya bloggsidan. Det kunde jag inte göra på den gamla bloggen eftersom jag saknade den behörigheten. Där fanns istället en sida “diskussion”, som var en vanlig bloggsida fylld av kommentar. Det var ett mindre bra upplägg för ett forum eftersom det inte ger någon struktur, så det var verkligen efterlängtat att kunna sätta upp ett mera strukturerat forum.

Här är lite info om forumet.

Registrering

Den gamla sidan hade mottagit 67 000 spam under senaste året, vara 10 500 enbart under september i år. Som tur är fungerar spamfiltreringen mycket bra och det är väldigt få spam som går igenom filtret. Utan ett sådant filter skulle bloggen vara obrukbar.

Ett krav på registrering på forumet minskar väsentligt risken för spam på forumsidorna. Dessutom tror jag att det blir en mera sansad och saklig diskussion som väsentligt höjer kvalitén om man måste registrera sig. Om ni någon gång tittat på kommentarerna till Ny Tekniks artiklar om energi så vet ni vad jag menar. Registrering ger också möjlighet att varna eller utesluta användare som inte följer forumets regler. Jag gjorde en snabb googlesökning och fann att Flashback forum som är stort och har lång historik hade en regelsida som jag tyckte verkade vettig. Ett undantag är att det inte är någon åldergräns på det här forumet för solceller.

OBS! Registeringen gäller bara på forumet. Kommentarer på vanliga inlägg kan man göra utan registrering, liksom det alltid varit. Däremot måste jag godkänna första kommentaren en person gör, detta för att undvika spamflöden och opassande kommentarer.

Forum

Forumet har en viss vokabulär som kan vara bra att känna till. Forum kallas de rubriker som man ser när går till sidan som heter Forum. Det är endast forumets så kallade forumledare (den högsta rollen i forumet) som kan skapa dessa forum. Det är så det tillägg till WordPress jag använder är byggt och det är inget jag kan ändra. Jag har lagt in lite olika rubriker att starta med. Om flera rubriker önskas går det förstås att ordna vartefter.

På denna sida ser man också hur många ämnen och inlägg som finns i varje forum, samt när det senaste inlägget gjordes.

Om man vill söka efter något i forumet kan göra det med sök-rutan som finns ovanför tabellen.

Forumets startsida. Rubrikerna i vänstra spalten "Forum".

Forumets startsida. Rubrikerna i vänstra spalten kallas “Forum”.

Forumlänkar finns också i den högra spalten på sidan. Där ligger de kvar även när man går till nya sidor. Det gör att när man är inne i ett forum och vill gå till ett annat kan man använda länkarna i den högra spalten.

Forumlänkar finns i den högra spalten på sidan.

Forumlänkar finns i den högra spalten på sidan.

 Ämne

När man klickat på ett forum kommer man till en sida som visar ämnena i forumet. Där ser man hur många deltagare som skrivit i de olika ämnena och hur många inlägg det finns i varje ämne samt när någon senast skrev i ämnet. Ämnena är sorterade i tidsordning, där det ämne som har senaste inlägget ligger överst.

Deltagare i forumet kan skapa egna ämnen. Det är bra om man är tydlig med titeln för ämnet. För att travestera reglerna i Flashback forum: Ämnets titel ska ge en rättvisande bild av vad ämnet handlar om. Är ämnet huvudsakligen en fråga ska titeln sluta med ett frågetecken.

I den vänstra kolumnen visas ämnena i forumet ekonomi.

I den vänstra kolumnen visas ämnena i forumet ekonomi.

I den högra spalten på sidan kan man se vilka ämnen som har de senaste inläggen.

Ämnena med de senaste inläggen visas i den högra spalten på sidan.

Ämnena med de senaste inläggen visas i den högra spalten på sidan.

Inlägg

När man klickar på ett ämne kommer man till de inlägg som gjorts i ämnet. Inläggen sorteras i tidsordning, med det äldsta först.

Exempel på ett inlägg i ämnet "Hur lätt är det att hitta det du sker på bloggen?".

I högerspalten på sidan visas de senaste svaren på inlägg.

De senaste svaren på inlägg visas i högerspalten på sidan.

De senaste svaren på inlägg visas i högerspalten på sidan.

När man skriver ett inlägg finns möjlighet att göra länkar, genom att klicka på knappen “Link”. Där skriver man sedan in webbsidans adress och ange gärna också en titel, där jag brukar skriva in titeln på den sida jag länkar till. Tänk på att om ni hänvisar till en sida utanför denna blogg ska ni kryssa i rutan “Öppna länken i ett nytt fönster/flik”.

Hur man infogar eller redigerar en länk i forumet. Kom ihåg att kryssa i rutan "Öppna länken i ett nytt fönster/flik".

Hur man infogar eller redigerar en länk i forumet. Kom ihåg att kryssa i rutan “Öppna länken i ett nytt fönster/flik”.

Det finns även möjlighet att göra en del andra formateringar av texten, som till exempel fet eller kursiv stil. Man kan även lägga in bilder med knappen “img” (image).

Om man kryssar i rutan “” får man e-post om någon svarar på inlägget.

När ni skrivit ett inlägg går det att ändra inlägget under 5 minuter. Detta är för att man ska ha chansen att göra ändringar om man gjort något skrivfel eller kommer på att det var något mer man ville nämna.

Skriv…

Detta var en kort översikt över hur forumet fungerar. Jag har skrivit in några exempel så att ni kan se hur det fungerar. Det klarnar också vartefter man använder forumet. Nu är det bara att skriva på och tänka på att vara rädda om varandra i diskussionerna…

27 reaktion på “Forum för solceller – info och tips

 1. Hej Bengt ! Just nu installeras 44 solcellspaneler på mitt ladugårdstak. Beräknad produktion 11.000 kWh och beräknad förbrukning ca 15.000 kWh. Dessa paneler kommer att kopplas in nästa vecka. Håller därför på med utredning om vilket elbolag som har bäst villkor för köp och även försäljning av el. Mitt gamla elavtal som konsument går ut vid årsskiftet så även det skall nytecknas. I dagsläget har jag Vattenfall rörligt. Vattenfall är även nätägare. Jag läser och läser här på din blogg och förstår att du är proffs på detta :o)…..Vore därför mycket tacksam för lite råd hur jag bäst går tillväga. Tackar så mycket på förhand. MVH Lena

  • Vattenfall betalar 1 kr/kWh + Nord Pool timspotpris för överskottsel som matas in till nätet. Det är ett jättebra pris. Hur länge de kommer att hålla det pris är en annan femma, det vet jag inte.

   Till detta kommer en skattereduktion på 60 öre/kWh, om riksdagen röstar igenom regeringens budgetförslag den 3 december. I budgetförslaget står att skattereduktionen ska börja gälla 1 januari 2015. När skattereduktionen genomförs är det rimligt att tro att de flesta erbjudanden som finns hos elbolagen idag sänks och i det långa loppet går mot Nord Pool spotpris.

 2. Hej Bengt ! Tack för snabb kommentar…. Har funderat på Telje el eftersom jag gillar att de säljer förnybar el….ser att du har avtal med dem….tycker du att det funkar bra ? Kan du rekommendera dem idag ? Sökte dem i fredags men rätt person var inte på plats…. Är det stor skillnad i deras sätt att avräkna ? Vattenfall avräknar per månad. Hur gör Telje El ? Sedan ser jag att du får betalt även från nätägaren för den el du levererar ut på nätet. Det visste jag inte att man kunde få.. Hur fungerar det ? MVH Lena

  • Du får kolla med Telge Energi hur villkoren är idag. Fråga också vad de erbjuder när skattereduktionen kommer.

   Vi får betalt per år. Fråga om de har andra perioder.

   Enligt lag måste nätägaren ge ersättning för el som matas in till nätet. Det beror på att de minskar sina överföringsförluster i nätet. Ditt elöverskott går till dina grannar, istället för att elen tas från någon kraftverk längre bort och det sänker nätbolagets överföringsförluster för den elen. Du behöver inte göra någonting. Det kommer automatiskt på elräkningen. 5,6 öre/kWh, exklusive moms, från Vattenfall om du bor i elområde 3, rakt ner i fickan…

 3. Tusen Tack Bengt ! Tackar så jättemycket för dina råd och info. Känns genast mycket tryggare att ha någon att fråga som verkligen är insatt :o) Skall reda ut Telje, Bixia Vattenfall och Elinorr på måndag….får se vad jag hamnar men det är onekligen spännande !!! Tack för en otroligt bra sida för oss som är nybörjare i solceller. Skall lägga länkar till kompisar som oxå är på gång. Trevlig Lördagkväll – Lena

 4. Hej Bengt ! Har nu pratat med Telje El om kommande avtal. De erbjuder samma som Vattenfall 1 kr + Nordpools spotpris. När jag frågade om hur det fungerade med skattereduktionen på 60 öre så skall man tydligen ta upp den i deklarationen. Det påverkar inte priset de betalar på producerad el. Om jag fattat rätt så drar man av producerat antal kwh x 60 öre på inkomsten. Vilket innebär att man får 60 öre ytterligare från staten…eller har jag tänkt fel ? Om jag är på rätt spår så får jag i så fall 1,30 +0,60 = 1,90 för varje producerad kwh :o) Känns ju fantastiskt bra om jag tänkt rätt….. Kan det stämma ?? Vi hörs :o) MVH Lena

  • Vi har 5-årsavtal med Telge Energi så vi behöver inte förhandla om det.

   Det stämmer att skattereduktionen tillkommer utöver vad elbolagen betalar och att skattereduktionen hanteras i inkomstdeklarationen. Så det är bara att glädjas så länge solelruschen varar!

   Men det är ju inte hållbart i längden för elbolagen att de betalar ett pris som flera gånger högre än marknadspriset, som är Nord Pool spotpris. Under 2013 var spotpriset i medel 34 öre/kWh i området 3. 1,30 kr/kWh är alltså 3,8 gånger högre än marknadspriset för el under 2013. I år är dessutom spotpriset hittills i genomsnitt varit lägre än under 2013. Elbolagen kan betala dessa höga överpriser eftersom volymnerna är små och det kan räknas in som billig reklam och PR-värde samt kan vara ett billigt sätt att värva ny elkunder. När solelvolymerna växer kommer deras pris att sjunka och så småningom kommer det att gå mot Nord Pool spotpris. Det är min tro. Hur lång tid det tar är svårt att sia om, men det blir i alla fall långt innan livslängdens slut för solcellsanläggningen, som jag brukar sätta till 30 år vid ekonomiska kalkyler.

 5. Då ligger jag rätt i tiden med andra ord. Får se till att jag får så långt avtal som möjligt med bibehållet pris på 1 kr + spot. Inser också att det inte är ekonomiskt försvarbart i längden för elbolagen att betala 1:30 per kWh. Eftersom jag även tecknar nytt konsumtionsavtal har jag förhoppningsvis möjlighet till 5-årigt avtal. Likriktaren kommer nästa vecka och installeras omgående….Sen är det bara att tuta och köra :o) Tack än en gång för all hjälp !! MVH Lena

  • Kom på i efterhand att de höga priserna för överskottselen är också ett billigt sätt värva nya elkunder, vilket ni verkar vara ett exempel på, :-).

   Växelriktare gör om likströmmen från solcellerna till växelström som kan användas i huset. Likriktare omvandlar från växelström till likström…

 6. Sunny Webbox
  Är det någon som vet hur man kopplar in en sunny webbox blåtand om man har telia? I sunny explorer funkar det kanon med alla 3 inverters via blåtanden. SMA’s support kunde inte hjälpa mig.

  När jag stoppar i disken och sunny webbox assistant ska starta så funkar det inte när den ska komma ut på:
  http://localhost:12345/s/init

  “Anslutningen misslyckades

  Firefox kan inte upprätta en anslutning till servern på localhost:12345.

  Platsen kan tillfälligt vara nere eller upptagen. Försök igen om en stund.
  Om du inte kan öppna någon sida alls, kontrollera datorns nätverksanslutning.
  Om datorn eller nätverket skyddas av en brandvägg eller proxy, kontrollera att Firefox har tillstånd att ansluta till webben.”
  mvh//Robin

  • Du får göra det manuellt det står i manualen till webb boxen hur man gör.

   • Tack, det löste sig nu. Man fick skriva ip-adressen och när man väl hittat vilken adress boxen hade va det inga problem.

 7. Jag har investerat i 48 st solpaneler 255W med en mikroväxelriktare (Involar) till var och en. Till varje ‘sträng’ om 16 paneler/växelriktare har jag eGate som sköter om vissa skyddsfunktioner visavi nätet och som ger information via internet (molnet) om produktionen på varje panel. Tanken är att koppla var och en av dessa strängar (3×16) som enfas till nätet (max 16A/fas). Min nätleverantör vill inte godkänna detta utan kräver ett ‘obalansskydd’. Någon som känner till detta? Jag förstår inte varifrån kravet kommer eftersom det är enfasanslutningar? Tacksam för synpunkter.

  Anders

  • Något slags missförstånd? Det låter som att det är en 3-fasanslutning du gör med 16×255 W = 4,08 kW per fas. Om du sagt till nätbolaget att du ska installera 4 eller 12 kW med enfasanslutning är det förståeligt att nätbolaget reagerar.

   • Hej igen Bengt och tack för snabbt svar,

    Min första anmälan gjorde jag som 3-fasanslutning med 3×4 kW angiven. Detta gillades inte utan man krävde en utrustning som skulle hantera eventuella obalanser mellan faserna. Eftersom det inte finns någon sådan anordning för mikroväxelriktare såvitt jag känner till, och de (Kraftringen) inte angav någon sådan, så fick jag höra att jag skulle ansluta systemen som 3 st enfassystem i stället. Men nu får jag samma besked igen att det måste finnas någon apparat som utjämnar matningen mellan faserna. Jag har svårt att förstå detta krav då det ju inte finns på konsumtionssidan och min nettoutmatning kommer ju också att bero på hur jag konsumerar elen. Tämligen obegripligt och inte roligt när man redan investerat.

    Anders

 8. Hej på er alla solvänner.
  Jag har börjat för flera år sedan med att skaffa elförbrukare till huset som har låg elförbrukning.
  Ska nämna några det finns ett kylskåp på Mediamarkt tyskt som drar 74kw /år 320 liter. Elektrolux tillverkar ännu i Mariestad ett som drar 72 kw/år men de ska flytta tillverkningen till Polen så då kan det bli hur som helst med kvaliten.
  Tvättmaskinen byttes till en Asko som tar in varmvatten från solfångarna och centrifugerar med 1800/rpm.
  Diodlampor uppsatta på de ställen där det passar.
  Induktionsspis som även den drar betydligt mindre el och en luft luftvärmepump.
  Sedan ska jag tillägga att vi eldar med ved som sågas upp med ett elkedjesåg.
  Tillsammans har detta resulterat till att solcellerna på vårt hus som ger 5,5 kw och blev färdiga i Mars 2014. Den 9 september 2014 bytte vattenfall mätare som registrerar köpt och såld el och just i dag den 7 augusti korsar kurvorna på försäljning och köpt el varann.
  Försök få bättre ränta på era pengar om ni kan.
  Kjell-Åke Andersson

 9. Hej Bengt
  Ser att GM och ABB skall samarbeta om beg. elbilsbatterier till energilagring. vet du var man kan få tag på beg. elbilsbatterier? Vilken övrig utrustning behövs för att lagra överskottsel från en solcellsanläggning på 7,5 KW?
  Med vänlig hälsning
  Henric Husberg

 10. Hej
  Tack för en utmärkt sida!
  Jag har en fråga om verkningsgrad som inte verkar behandlas.
  – Jag antar att en solpanel bara ger max effekt vi vinkelrät belysning. Men hur är det när solen lyser “snett” in på den?
  Exempel;
  – Solen är uppe tex 12 timmar per dygn. Panelen monterad perfekt vinkelrät mot solen mitt på dagen
  => Hur blir det då på morgonen och kvällen? Direkt i gryningen och i kvällningen lyser ju solen nästan parallellt med panelen och ger inget direktljus alls. Detta måste ju innebära att verkningsgraden är ganska liten de första 2-3 timmarna på morgonen och de sista på kvällen? Dvs jag får full verkningsgrad bara ett par timmar mitt på dagen.
  Hur räknar jag då fram verkningsgraden på panelen?
  Tack för din hjälp!
  Hlsn Johan

  • Själva solcellens verkningsgrad varierar nog inte mycket över en dag vid en given celltemperatur. Det kan bli vissa variationer beroende på att ljuset våglängdsfördelning varierar över dagen, men dessa variationer i verkningsgrad tror jag är små. Vid ökande celltemperatur sjunker dock solcellens verkningsgrad. Olika solcellmaterial har olika verkningsgrad.

   En moduls levererade effekt är vid en given celltemperatur proportionell mot solinstrålningen mot modulens yta (mäts i Watt/m2) och denna solinstrålning varierar mycket över en dag även vid klart väder. Dessutom bidrar molnighet och eventuell skuggning till att ge variationer i solinstrålningen mot modulens yta.

   Celltemperaturen påverkas både av omgivningstemperaturen och solinstrålningen, som höjer celltemperaturen. En sommardag vid klart väder har vi mätt ca 70 graders solcelltemperatur hemma hos oss.

   I en modul får man reflektionsförluster i glasytan och dessa förluster blir större vid små infallsvinklar, men solinstrålningen är också lägre vid lågt stående sol.

   PVGIS ger följande värden för förluster för system i Västerås med optimerad vinkel:
   Nominal power of the PV system: 1.0 kW (crystalline silicon)
   Estimated losses due to temperature and low irradiance: 6.8% (using local ambient temperature)
   Estimated loss due to angular reflectance effects: 2.9%
   Other losses (cables, inverter etc.): 14.0%
   Combined PV system losses: 22.2%

 11. Har en fråga angående batterilagring av solel hemma för att sedan på kvällen laddar sin elbil.

  Bengt, du hade tidigare( tyvärr hittar jag inte denna sida nu) beskrivit att man nu kan köpa stora ( 10-20 kWh ) lithium batterier) för hemma bruk och till och med få ordentlig subvention från regeringen. Men dina beräkningar var så där, du var inte riktig nöjd. Men du tog inte upp fördelen med att : solel är ju likström, batteri är likström, och elbilen är likström, dvs sannolik mycket lite förlust på vägen från solen till bilen dessutom bra att kunna ladda sin bil på kvällen när solen skiner mindre. OK det blir förstås inte någon försäljning under lunchtiden när solen skiner som mest men du har ju tidigare också poängterat att självförbrukat solel är nog bäst, allt krångel med moms och så försvinner.
  Tacksam om Du kunde kommentera det igen. Är du verkligen helt negativ till denna lösning. Batterierna blir bättre och billigare , även solcellerna och finns det en anläggning som förstår sig på att : först laddar sin hemmabatteri och först sedan matar in solelsproduktion i det egna nätet eller nätet utanför om förbrukningen är mindre än vad solcellerna producera.
  Tacksam för kommentar

  Roland Müller-Suur , har solceller 7 kw och elbil ZOE.

  • Se inlägget “Bidrag till energilagring av el – är det lönsamt?”. I dagsläget svårt att se någon lönsamhet för gemene man. Men det kan förstås ändra sig i framtiden.

   Mellan solcellsanläggningen och den DC-användning man tänkt sig behövs en DC-DC-omvandlare, så att man får rätt DC-spänning. Det ger en förlust på samma sätt som en växelriktare ger en energiförlust vid omvandling från DC-AC. Har inte full koll på vilken verkningsgrad dessa DC-DC omvandlare har.

   Li-jon batterier har ca 85-89% verkningsgrad (89% för Teslas batteri i AC-koppling. Box of Energy anger 85% i “products efficiency” i sitt datablad). Man förlorar alltså 11-15% av solelen i omvandlingsförluster. För blybatterier är verkningsgraden lägre.

   Om man istället matar in överskottselen till nätet går elen till grannarna, vilket ger minimal energiförlust och energiförlusterna i nätet minskar tack vare en kortare transportsträcka än om grannens el hade kommit från produktionskälla betydligt längre bort. Det är därför man får en “nätkreditering” av nätägaren för sin överskottsel.

   Tesla batteri kan användas i DC-koppling. Då har man en gemensam ”hybrid”-växelriktare som kan ta DC-ström från både solcellerna eller batteriet för att göra växelström. Batteriet kan laddas med både solel och nätel. Verkningsgraden för DC – batteri – DC anges till 91,8% när batteriet är nytt. Tillkommer en förlust vid slutlig omvandling från DC till AC i ”hybrid”-växelriktaren.

 12. Hej Bengt och alla som läser den här.
  Petri på Ten Star Solar AB här.

  En fundering bara. Har ni stött på den här frågan innan?

  Vad avses med gränsen 255 kWp som max installerad effekt. Hur definierar man den?
  Avser man DC effekten från panelerna eller AC effekten från växelriktaren?
  För det är ju AC-effekten från växelriktarna som inrapporteras in till nätägaren.
  Växelriktarens effekt är den egentliga effekten ut mot nätet, oavsett vad DC-effekten är på. Effekten ut mot nätet begränsas ändå av växelriktaren som oftast är mindre i effekt.
  Vi har haft kunder som själva har tagit det ansvaret att installera mera DC och endast angivit AC effekten till nätägaren.

  Är det här en moralisk fråga eller är det reglerat i någon standard eller författning?
  Någon som har undersökt regelverket vad som avses?

  Vi uppfattar det som DC-effekt, men vad säger regelverket?

  Tacksam för svar, om det är någon som har det?
  Ha det gott i solen.

  /Petri

  • Det är inte specificerat i Lag (1994:1776) om skatt på energi. Där står i 11 kap. 2§ att “sol, motsvaras av 255 kilowatt installerad toppeffekt…”. Har för mig att Svensk Solenergi gått ut med en rekommendation angående hur man ska tolka lagtextens 255 kW, men jag är inte hemmavid och har inte tillgång till denna info.

   Installerad effekt för en solcellsanläggning brukar definieras som modulernas totala DC-effekt där man summerar modulernas märkeffekt. 20 moduler med 250 W märkeffekt ger installerad effekt 20×250 W= 5 000 W = 5 kW. Märkeffekten definieras vid “Standard Test Conditions” (STC) som är 25°C celltemperatur, solstrålning 1000 W/m2 vinkelrät mot modulytan och “air mass” 1,5 som definierar ett visst solspektrum. Man kan därmed säga att märkeffekten är toppeffekten vid STC.

   Skriver man bara “Toppeffekt” blir det ett diffust begrepp eftersom man inte definierat vid vilka förhållanden denna toppeffekt ska mätas. Man får dock förutsätta att det är vid STC, det är det enda rimliga. En solcellmoduls DC-effekt kan vara högre än märkeffekten vid låga temperaturer (verkningsgraden ökar med sjunkande temperatur) eller vid hög solinstrålning (kan ske kortvarigt när solstrålningen reflekteras i molnkanter). Det normala är dock att solcellsmodulen ger en lägre effekt än märkeffekten eftersom solinstrålningen under merparten av tiden är lägre än 1000 W/m2 och att vid maximal solinstrålning blir solcelltemperaturen under åtminstone sommarhalvåret högre än 25°C, vilket ger en lägre verkningsgrad och därmed en lägre effekt.

   Det normala är att man installerar en högre moduleffekt än växelriktarens maximala effekt, beroende på ovanstående och eftersom man får en energiförlust i växelriktaren. Om alla anger växelriktarens maxeffekt istället för den installerade DC-effekten till nätägaren betyder det att SCB:s statistik över installerad effekt ger det en underskattning av den installerade solcellseffekten. Det är en felkälla i SCB:s statistik som jag inte reflekterat över tidigare.

   En fråga är vilken effekt installatörer brukar ange till nätägaren? Och har olika nätägare olika krav? Mälarenergi kräver både DC-effekt och växelriktarens effekt om modulernas effekt är högre än planerad högsta inmatad effekt.

   Ett förslag, för att göra alla nöjda, är att man i föranmälan borde ange
   – Installerad effekt = märkeffekten för modulerna. Rapporteras till Energimyndighetens insamling av statistik från nätägarna och som publiceras av SCB.
   – Växelriktarnas totala maxeffekt. Det nätägaren vill veta.
   – Om växelriktarna ställts in att maximalt ge något annat värde än maxeffekten. Det nätägaren vill veta.

 13. Deklarationstider: Gick in på skatteverkets sida för att deklarera, har fått uppgifter om att jag har Elcertifikat som jag måste redovisas, det var inte det lättaste att hitta hur, men till slut hittade jag vilken del på deklarationen det skulle redovisas, döm om min förvåning under Uthyrning av bostad skulle det redovisas där hittade jag ingen logik hur det skulle fyllas i, finns det något annat sätt att göra det på?

 14. Finns det enbart montagefirmor för solcells installation? De firmor som finns vill leverera sina egna kompletta paket med de produkter de säljer.

  • Vet inte. De allra flesta vill nog installera de produkter de själva valt, det är bland annat en garantifråga.

Kommentarer inaktiverade.