Bygge av ny blogg

 

Hännä’ pågår bygge av den nya bloggen. Det innebär att jag flyttat till egen domän men bloggen ligger fortfarande hos WordPress, liksom den gamla bloggen http://bengts.blogg.viivilla.se/ gjorde hos Vi i Villa. Allt innehåll har flyttas med. Om man bara tänker på innehållet är därför inget nytt egentligen.

Det var främst två saker som drev fram detta beslut. Dels tänker Vi i Villa lägga in bloggarna på sin egen webb, med ett egenutvecklat bloggverktyg som man nu hållit på att arbeta med under några månader. Dels tyckte någon att jag borde bli min egen och när den tanken slagit rot började jag undersöka hur en flytt skulle gå till.

Efter två kvällar och en heldag igår hade jag genomfört flytten och dessutom lagt till flera funktioner som inte fanns på den gamla bloggen. Med en helt egen blogg har jag alla möjligheter att göra egna anpassningar. Det visade sig att det finns många bra tillägg till WordPress som jag nu kan lägga in och administrera själv.

Nyheter

Här är en del nyheter.

 • Forum för solceller! Efterlängtat. Ersätter gamla diskussionssidan.
 • Möjlighet för läsare att prenumerera på bloggen, vilket gör att man får e-post när det finns ett nytt inlägg.
 • Möjlighet att automatiskt skicka ett mail till en ny läsare som fått sin första kommentar godkänd. Jag måste alltid godkänna den första kommentaren som görs av en ny läsare. Detta är nödvändigt för att undvika risken för spam (har också filter som tar det allra mesta) och andra opassande inlägg.
 • Möjlighet för de som kommenterar att prenumerera på svar på deras kommentarer eller alternativt på alla kommentarer i ett inlägg.
 • Bifoga filer i inlägg. Enkelt exempel:
 • Kontaktsida.
 • En del administrativa saker som hade slutat att fungerade när bloggen låg hos Vi i Villa fungerar nu.
 • Kan själv installera tillägg till WordPress som används för bloggen. Det finns massor av användbara tillägg. En jag hittade var “Broken Link Checker” som kollar om det finns länkar som inte fungerar eller bilder som saknas. Är speciellt intresserad av saknade bilder eftersom en del bilder på något mystiskt sätt försvann när Vi i Villa flyttade bloggen från en dansk till en svensk server tidigare i år. Råkade själv ut för att en del bilder försvann vid min flytt, mysko…
 • Egen site för med sig årliga kostnader för att hålla den igång till webbhotell, domännamn, back-up etc. Det kommer förmodligen också att kräva lite mer tid av mig för tekniskt underhåll av bloggen med uppdateringar etc.  Det betyder att det skulle vara trevligt med ett ekonomiskt stöd från läsare eller kanske annonsörer på bloggen som ser ett värde i att bloggen finns kvar.
  • Har lagt in en donationsknapp.

3 reaktion på “Bygge av ny blogg

  • Du var först! Då fick jag också en bekräftelse på att jag nu får e-post när någon lägger in en kommentar! Denna funktion slutade av någon outgrundlig anledning att fungera hos Vi i Villa när de flyttade bloggen från en dansk till en svensk server tidigare i år, när jag hade bloggen på Vi i Villa.

   • Grattis och stort lycka till! Det kan behövas eftersom det enligt min erfarehet alltid är förenligt med stora risker med förändringar när det gäller datorer. Så var till exempel mina inskrivna personuppgifter försvunna när jag nu skulle kommentera. Blir det inte värre bekymmer än så ska jag inte klaga, men jag skulle vara betjänt av lite undervisning om de nya möjligheterna som verkar vara bra förbättringar.
    Tomas H.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *