Fyra år med solceller

Nu har vår solcellsanläggning på 3,36 kW varit i drift exakt fyra år! Vi har skördat 11 254 kWh vilket därmed ger 837 kWh/kW. Skuggning av omgivande träd under morgon-förmiddag och kväll minskar solelproduktionen. Utan skuggning borde det under ett år med normal solinstrålning vara bortåt 1 000 kWh/kW. Jag får återkomma med mera data för våra fyra år.

Sunny Portal kan man se driftdata för våra solceller.

PS. De fyra åren gäller vårt nuvarande solcellssystem. Vi har haft solceller 8 år på vårt tak. Vi började med 3 stycken 100 W NAPS-moduler, som togs i drift 10 november 2006. Bilder på den första anläggningen finns hos Solelprogrammet, www.solcell.nu (sök på Gäddeholm). De tekniska data som står där gäller dock vår nuvarande anläggning. På den gamla anläggningen hade vi ingen loggning och den var så liten att all solel användes i huset.

PS 30/10. Kom på att elmätaren gått 1,66 kWh när anläggingen testkördes av installatörsföretaget innan vi körde igång på allvar den 28 oktober 2010. Det blev därmed en minimal justering av produktionen och utbytet.

Ekollon hemma på tomten, laddade med solenergi... 27 september 2014.

Ekollon hemma på tomten, laddade med solenergi… 27 september 2014.

En som diggar solenergi. Vildsvin på tomten letande efter ekollon, laddade med solenergi. 4 oktober 2014.

En som diggar solenergi. Vildsvin på tomten letande efter ekollon, laddade med solenergi. 4 oktober 2014 kl. 00.18.

7 reaktion på “Fyra år med solceller

  • Ja, såg att man får skjuta vildsvin på egen tomt, men kräver jaktlicens. Blir nog ingen jakt, av oss i alla fall. Håller på att sätta upp elstängsel…

   • På egen tomt har man jakträtt, för att skjuta behövs förståss ett vapen med licens samt att tomten inte ligger i detaljplanerat område. För att skjuta inom detalplanerat område behövs särskilt tillstånd från polisen.

 1. Å T T A Å R M E D S O L C E L L E R ! ! !
  Jag satte upp första solcellerna sommaren 2006. Då var det ytterst ovanligt på villatak och det var väl snudd på olagligt. Sverige var ett U-land på den tiden vad gäller mikroproduktion. Då var det kul att se den gamla snurre-elmätaren gå sakta baklänges soliga sommardagar. Äkta nettodebitering! 😉

  Det började med att jag köpte en panel, en Sanyo HIT 210. Jag hade fått “solcellsfrossa” och ville absolut ha en solcellspanel på taket.

  Men när jag skulle skaffa en passande liten växelriktare lagom för en panel så hittade jag ingen bra på marknaden. De var för dyra och hade dålig verkningsgrad. Det här var ju långt innan mikroväxelriktare fanns, såsom tex SMAs lilla “240” som finns idag.

  Det slutade med att jag köpte SMA:s minsta växelriktare, Sunny Boy 700, och två paneler till. Tre paneler var det minsta som denna växelriktare klarade. Detta kostade som ni vet “skjortan” vid den tiden. Detta projekt fick jag skriva upp på nöjeskontot. Går nog aldrig att räkna hem.

  På försommaren 2011, innan jag visste att jag skulle få solcellsbidraget beviljat så blev det en fjärde panel, en HIT 240. Max vad den lilla växelriktaren klarade. Nu hade priserna på solcellspaneler sjunkit ordentligt sedan 2006.

  När solcellbidraget blev beviljat hösten 2011 så fick jag brådis med att fixa nytt tak och att göra upphandlingen för den större solcellanläggningen som togs i drift 2012. På sensommaren 2012 kom även den gamla anläggningen på plats.

  Det har alltså varit drygt 8 år med solceller på taket och allt har funkat utmärkt.

  • Borde ha skrivit att de fyra åren gällde vårt nuvarande system. Vi har också haft solceller 8 år på vårt tak. Vi började 3 stycken 100 W NAPS-moduler 10 november 2006. Bilder på den första anläggningen finns hos Solelprogrammet, http://www.solcell.nu (sök på Gäddeholm). Jag får lägga till denna info i inlägget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *