248 kWh solel under september

Under september blev det 248,4 kWh (73,9 kWh/kW) solel och årets september placerade sig därmed på andra plats i jämförelse med tidigare års septembermånader. 241 kWh, 198 kWh och 268 kWh blev det under september åren 2011-2013.

Bästa dag under månaden var den 2 september med 13,13 kWh (3,9 kWh/kW). Det blev nytt prydligt rekord för en septemberdag!

Skuggning

Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen från omgivande träd. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.

Tittade på data för ett av forskningsystemen i MW-parken utanför Västerås. Den ligger bara 10 km från vårt hus, så det borde vara marginell skillnad i solinstrålning. Ett 8,4 kW system med SMA växelriktare som har 97,6% Euroverkningsgrad (vår SMA växelriktare har 96,3%), 19 graders lutning och söderläge gav 96,0 kWh/kW, hela 30%! mer än hemma oss så vi tappade mycket på grund av vår takskuggning under september…

Det är viktigare att man har ett skuggfritt tak än att man har optimal lutning (drygt 40 grader i Västerås) och exakt söderläge eftersom produktionen inte varierar så mycket med taklutning och väderstreck vid sidan av söder, se inlägget Hur påverkar lutning och väderstreck produktionen av solel?

Driftdata

Diagrammet här nedan visar en jämförelse per dygn mellan september 2013 och september 2014.

Vi har en webbox från SMA som gör att vi kan koppla upp vår anläggning till SMA:s Sunny Portal, där vi presenterar olika driftdata. Det finns i dagsläget 307 svenska solcellsanläggningar som visar driftdata på Sunny Portal. Under Produktionsdata finns länkar till flera portaler som visar driftdata.

Jämförelse solelproduktion per dygn under september 2013 och september 2014.

Jämförelse solelproduktion per dygn under september 2013 och september 2014.

8 reaktion på “248 kWh solel under september

 1. Även Växjö bjöd på en fin september. 745 kWh (90 kWh/kW) mot beräknade 655 (78 kWh/kW). Vår 8,32 kW med SMA 8000 TL-20 (97,6 % Euroverkningsgrad) är helt oskuggad men vätter rakt mot sydväst med 27 graders lutning. Vi har kört flera olika beräkningsprogram och får en spridning mellan 6 500 -7 600 kWh per år. Som jämförelsevärden valde vi utfallet från PVsyst som ligger på ca 7 300. Polysun ger betydligt lägre utfall, 6 500 kWh/år och SMA´s beräkning på dryga 7 600 kWh/år. Men, men…. det blir vad det blir…..

 2. Och Smålandskusten (Oskarshamn) bjöd som vanligt på bra siffror, 112kWh/kW. Passerar för övrigt 1000kWh/kW under året precis vilken timme som helst och det är ju riktigt bra (har 999,30 just nu enl summering på Sunny portal).

  Frågan är väl egentligen om det är FÖR bra? Fortsätter det så här så lär jag nog hamna upp emot 1100kWh/kW under året och då böjar jag fundera på om det är rimligt? Hur bra tolerans är det på den inbyggda mätningen i omriktarna? Jag har en SMA STP7000 och ET-Solar ET-P660-paneler på totalt 7,35KWp. 27 grader taklutning och nästan skuggfritt söderläge (endast lite skugga under nov-feb). Jag bor ändå några km från kusten så det finns områden närmare kusten som borde ha ännu bättre förutsättningar (Sommartid kan dessa få km göra ganska stor skillnad på stackmolnens utbredning)

  För övrigt kan jag komplettera med att för omkring 1 år sedan (mitten av nov -13 för att vara exakt) så fanns det runt 180 svenska anläggningar på Sunny portal, alltså en ökning på 60-70% på bara 11 månader!

  • Dina siffror kan nog stämma.
   Här i Tyresö fick jag 107.5 kWh/Kw för September, med viss skuggning på taket som kan ses av att den övre strängen gav 113.8 kWh/kW och den nedre som är mera skuggad gav 101.1 kWh/kW.
   Eu verkningsgraden ligger 93.3%, så kunde vara bättre. Taket ligger nästan rakt mot söder med 45 graders lutning.

  • Vill man ha bästa noggrannhet för energiproduktionen ska man använda en elmätare. Noggrannheten för växelriktare varierar från modell till modell.

   De värden för energiproduktion som man läser av från växelriktare kan vara flera procent fel. SMA skriver i Measurement accuracy Energy values and efficiency for PV Inverter Sunny Boy and Sunny Mini Central (årtal anges tyvärr inte, så det framgår inte hur gammal denna info är) följande:

   Compared to the calibrated feed-in counter, the inverter’s measuring channels may have a tolerance of up to ± 3 % based on the respective final value of the measurement range under nominal conditions. If the feed-in power is low, the relative deviation may therefore also be correspondingly larger.

   Calculation example in percentage of error information and the absolute value:
   Current sensor measurement range (final scale value): 50 A, permissible error ± 2 % (equals absolute value of ± 1 A)
   Permissible values for a current of 20 A: 19 A … 21 A (equals relative value of ± 5 %)
   Permissible values for a current of 2 A: 1 A … 3 A (equals relative value of ± 50 %)

   I inlägget Jämförelse elproduktionsvärden från elmätare och växelriktare från 2011 skrev jag att elmätaren visade 1% högre värde än vår växelriktare. Vår elmätare har ±2% noggrannhet, så vår växelriktares värden ligger inom mätnoggrannheten för elmätaren.

 3. Min kommentar hör kanske inte hemma riktigt här, dock öppnade tidningen häromdagen med en helsidesannons från Fortum där man erbjuder 100% vattenkraft till alla, och ingen extra kostnad.
  På min faktura från Fortum ser jag att 88% kommer från kärnkraft och 12% från förnyelsebart sol! vind och vatten, – min fråga till Fortum är hur skall detta lösas, Fortum är ju ej heller intresserade av att köpa mina elcertifikat!
  Har ej fått svar från Fortum hur ekvationen skall
  I övrigt så producerade min solanläggning i september ganska exakt detsamma som i augusti.

  • Nu vet jag inte hur just denna annons är utformad men många elbolag har ju erbjudande om 100% produktion från [något energislag], ibland kopplat till någon liten extra kostnad. (Oskarshamns energi lyckas t.o.m. ha ett alternativ “100% kärnkraft +0,15öre/kW”, kommentar överflödig…..). Dessa typer av avtal är oftast ganska meningslösa för även om just DU väljer 100% av någon specifik produktion så kommer troligen någon annan, som ej aktivt valt produktionsslag få lite mer av det du INTE valde. Summan totalt sett blir alltså 0 och du har egentligen inte påverkat den totala mixen ett skit men på pappret ser det ut som om du har möjlighet att påverka hur produktionen sker. Det enda som har skett, förutom lite papperstrixande, är att elbolaget kan framstå i lite positiv anda och, om det är en kostnad kopplad till valet, ytterligare en liten vinst för elbolaget!

   Även bolag som erbjuder “100% [finkraft] till alla” kan ha begränsningar, t.ex. kan detta ibland bara gälla privatpersoner och då kanske företagskunder istället får större del fulkraft.

 4. Hej
  Jag har två frågor där jag inte hittar några svar. Jag har köpt solceller och har letat information över hela nätet över vad som är en rimlig kostnad hos byggfirma för enbart montering (sätta upp ställningar och montera solcellerna)?
  Jag undrar också vad som är en rimlig kostnad för själva installationen som en elektriker ska göra.
  * Taklutningen är 45 grader. Tegelpannor.
  * Nybyggt hus (dvs inget ROT)
  * 12 paneler på 20 kvadratmeter, 3kW
  * Fabrikat Nibe med tillhörande instruktioner och manualer.
  * Fästen mm och växelriktare finns.
  Är det något mer som påverkar priset? Vad är rimlig kostnad för:
  A. Montering.
  B. Installation av elektriker.
  Tack för hjälpen. Med vänlig hälsning, Pierre

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *