EU PVSEC till veckan

Åker i morgon kväll till EU PVSEC (29th European PV Solar Energy Conference and Exhibition) i Amsterdam. Det är världens största solcellskonferens. Har en poster med Rasmus Luthander och Joakim Widén, Uppsala Universitet, som är baserad på ett examensarbete Rasmus gjorde för mig på ABB  Corporate Research. Titeln är PV System Layout for Optimized Self-Consumption och vi har vår presentation 13.30-15.00 på måndag. Tanken är att genom variera orienteringen för solcellsystem kan man påverka produktionsprofilen och därmed hur stor egenanvändningen blir. Ska bli intressant att se hur stor utställningen är, det är en marknadsindikator…

På måndag förmiddag deltar jag som ABB:are i möte i IEA PVPS Task 13 Performance and Reliability of Photovoltaic Systems som har förlängts tre år och kommer att pågå till 2017. Under hela tisdag är det informationsmöte för det planerade nya IEA PVPS Task 15 BIPV (Building Integrated Photovoltaics), där Peter Kovacs, SP, David Larsson, Solkompaniet, och jag (för Mälardalens Högskolas räkning) deltar. IEA PVPS Exco förväntas fatta beslut vid nästa möte i Kyoto i november om att Task 15 ska startas och Energimyndigheten i Sverige är intresserade av ett svenskt deltagande.

Det verkar bli en fullspäckad vecka…

Svedjenäva, en rödlistad art. Surahammar 20 september 2014.

Svedjenäva, en rödlistad art. Surahammar 20 september 2014.

5 reaktion på “EU PVSEC till veckan

 1. Att kunna maximera sin egenkonsumtion av den producerade energin känns ju som en sak som kommer komma på tapeten. Har du sett Innoventums carport “Giraffen”? Det är en carport med solceller och ett vindkraftverk som man kan ladda sin elbil i, där de enligt utsago optimerat vinklarna på solcellerna för att få en jämn inmatning över dagen. http://www.innoventum.se/giraffen/?lang=sv

 2. Hej Bengt

  Kalasbra att du fortsätter att göra ett bra arbete. 🙂

  Kan du också ge dina tankar på Solkompaniets uttalande från deras hemsida.?

  “Att installera solceller är numera en bra affär! ……den förväntade livslängden är 30-50 år.”

  Är den förväntade livslängden 30-50år??

  Mvh!

  • Modulleverantörerna effektgaranti är vanligen att modulerna ska ge 80% av märkeffekten efter (20-)25 år. Hörde även att en leverantör med glas-glas (även glas på baksidan alltså) moduler börjat med 30 års garanti. Modulerna är inte kaputt efter det att tiden för denna effektgaranti gått ut, så man bör förvänta sig en livslängd som är längre än (20-)25 år. Hur mycket längre är det svårt att sia om. Det är inte så stora mängder av moduler som varit i drift längre än 25 år och dessutom har tillverkningsprocesserna ändrats sedan dess, så det är en knepig fråga vilken livslängd man ska anta. Jag brukar sätta 30 år som livslängd när jag räknar på produktionskostnaden.

 3. Hej Bengt.
  Om du skulle välja en av de två stora solenergikonferenserna, i München & Amsterdam,. vilken skulle du då välja eller prioritera?

  • EU PVSEC är världens största solcellskonferens. Mycket akademisk forskning (förstås), men även flera parallella “events” som kan var intressanta. Den har även en utställning men den har minskat betydligt i storlek under senare år och hade i år halverats jämfört med ifjol och då hade den också minskat betydligt jämfört med de två föregående åren.

   Om man är intresserad av utställningar är Intersolar i München störst i Europa och enligt dem själva även den ledande i världen. Med Kina, Japan och USA som de största solcellsmarknaderna ifjol och i år kan man väl tänka sig att det kommer utställningar som blir större i USA eller Asien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *