Ny elcertifikatmätare från Egen El

Reviderade text och diagram den 23 augusti. Insåg att jag skrivit fel i texten och i diagramtexten igår. Ursprungliga tanken var att jämföra med fallet där man får elcertifikat bara för överskottselen (utan kostnad), men jag hade gjort fel i text och diagramtexten. Modifierade därför texten och diagram. Hoppas att det blev rätt denna gång, känner mig inte helt i balans efter det att min fru Maria råkade ut för en hästolycka igår kväll och ligger på sjukhuset nu…

Egen El lanserade igår en elcertifikatmätare. En intressant produkt om man har lite större solelproduktion.

Här är några tips om saker att tänka på när det gäller Egen Els erbjudande.

Du kan idag utan någon extra kostnad för dig få elcertifikat för den överskottsel du matar in till nätet. Du är berättigad till elcertifikat även för den solel du använder själv. För detta har behövts att man själv bekostar installation av en elmätare placerad direkt efter solcellsanläggning och ett årligt inmatningsabonnemang. Priset för inmatningsabonnemanget har varit alltför högt för att det ska vara intressant för en villaägare att göra detta. Med Egen El:s elmätare kommer det i en annan dager om man har ett lite större överskott som matas in till nätet. Då kan man på ett billigare sätt än tidigare få elcertifikat för den el man använder själv. Notera att det alltså bara är för den el man använder själv som Egen Els elcertifikatmätare gör någon skillnad jämfört med dagens situation.

För vilka är det lönsamt?

Man kan få elcertifikat under 15 år och som längst till och med 2035. Låt oss anta att värdet på elcertifikaten kommer att vara som idag under de kommande 15 åren, ca 20 öre/kWh. Egen Els pris är 1900 kr, inklusive moms och frakt, till deras kunder och 2 900 kr för övriga. Installation av elmätaren måste göras av en behörig elektriker vilket innebär en kostnad om du inte själv råkar vara en behörig elektriker. Jag skulle uppskatta att detta kostar minst 1 000 kr (för resa och en timmes arbete) om man anlitar en elektriker för att göra installationen i efterhand. Om man gör det i samband med installationen av en solcellsanläggning blir det lite billigare. Dessutom tar Emulsionen, som utvecklat elmätaren, ut en årlig avgift för mätning, rapportering och support på 20% upp till 1000 kr i elcertifikatpris och 10% över 1000 kr i elcertifikatpris.

Diagrammen nedan visar återbetalningstid vid en installationskostnad på 1 000 kr och hur stor solelproduktion man måste ha vid olika installationskostnader för att investeringen ska gå plus minus noll efter 15 år, under förutsättning att man får elcertifikat under 15 år och under förutsättning att elcertifikatpriset har ett oförändrat nuvärde på 20 öre/kWh under dessa 15 år.

Slutsats

Det är en kreativ produkt och jag uppskattar Johan Ehrenbergs och produktutvecklarens framåtanda. Har man en solelproduktion på minst ca 1 800 kWh/år (kund Egen el) – ca 2 500 kWh/år (ej kund Egen El) tjänar man in produktköpet på mindre än 10 år om man inte har elcertifikat för sitt överskott som matas in till nätet tidigare. Om man redan har elcertifikat för sitt överskott som matas in till nätet idag ska man vid beräkning av lönsamhet att köpa en sådan här elcertifikatmätare titta på hur mycket solel man använder själv och hur mycket extra elcertifikat man får därmed.

Vi har en solcellsanläggning på 3,36 kW som producerar ca 2 700 – 3 000 kWh per år. Under de tre första driftåren matade vi in 52% i överskott till nätet och för dem får vi elcertifikat utan kostnad idag. I vårt fall är 48% (ca 1 300 – 1 450 kWh/år) av den totala solelproduktion som vi använder själva och det betyder att för vår del blir ingen vinst att installera en sådan här elcertifikatmätare för att även få elcertifikat för den solel som vi använder själva i huset. Så vi får nöja oss med att få elcertifikat utan kostnad för det överskott vi matar in till nätet.

MEN,  grundproblemet är att kravet att man måste ha timmätning för att få elcertifikat är ett helt onödigt och fördyrande. Elcertifikaten tilldelas per producerad MWh oavsett när i tiden produktionen har skett. Därför är timmätning ett meningslöst krav i detta sammanhang. För en liten solelproducent skulle en mätning per år vara fullt tillräcklig när det gäller tilldelning av elcertifikat istället för de 8760 mätvärden som behövs idag, varav ungefär hälften av mätvärdena är 0. Hur svårt kan det vara att ändra detta timmätningskrav för elcertifikat?

Historiska priser på elcertifikat

På Svenska Kraftnäts sida CESAR under “Statistik elcertifikat” kan man hitta statistik över historiska priser för elcertifikat. Genomsnittpriset har under senaste året har varit 198,62 kr per elcertifikat (1 MWh) vilket motsvarar 19,86 öre/kWh.

Produktion av solel som behövs för att Egen Els elcertifikatmätare ska bli lönsam på de 15 år man får elcertifikat. Intäkten från elcertifikat är satt till 20 öre/kWh.

Produktion av solel som behövs för att Egen Els elcertifikatmätare ska bli lönsam på de 15 år man får elcertifikat. Intäkten från elcertifikat är satt till 20 öre/kWh.

Återbetalningstid Egen El elcertifikatmätare vid en installationskostnad på 1 000 kr.

Återbetalningstid Egen El elcertifikatmätare vid en installationskostnad på 1 000 kr.

16 reaktion på “Ny elcertifikatmätare från Egen El

 1. Jag kan ha missupfattat diagrammen men visst borde värdet av en sådan här extra elmätare vara större ju större den egna förbrukningen är?

  • Ja, så är det. Återbetalningstiden blir därmed kortare. Bra att du frågade!

   Insåg att jag skrivit fel i texten och i diagrammen igår. Ursprungliga tanken var att jämföra med fallet där man får elcertifikat bara för överskottselen (utan kostnad), men jag hade gjort fel i text och diagramtexten. Modifierade därför texten och diagram.

 2. Av någon märklig anledning är Egen El bland de dyrare aktörerna på marknaden om man skall köpa solceller eller nyckelfärdiga anläggningar….??
  I sin retorik låter det dock annorlunda.

  Jag hjälper alla mina kunder med att ansöka om elcertifikat ursprungsarantier och Cesar konto.

  Direct energy är ett annat exempel på företag som inte hjälper sina kunder med detta utan säger att det inte är någon ide.!!?? Detta samtidigt som de tar flera tusen kr mer /instalerad kw än andra aktörer.

  Olika samveten.

  • Det är svårt att generalisera när man uttalar sig om vilka priser olika installatörer tar när man inte har fakta om olika installationer och vad som ingår i priset. Ett hustak är inte det andra likt och det är många faktorer som spelar roll och det blir lätt att man jämför äpplen med päron om man bara tittar på en prisuppgift. Jag skulle också vara försiktig att citera vad andra företag har sagt eller inte sagt eftersom man inte vet i vilket sammanhang eller ens vet exakt vad man sagt.

   När det gäller systempriser finns sammanställningen Vad kostar solceller – uppdatering 20140519. Där finns även en lista med olika faktorer som påverkar systempriset. Den är förstås inte på något vis en komplett prislista med alla leverantörer men den ger en indikation på var priserna ligger från elbolagen. Kanske dags att göra en uppdatering för att se om något hänt sedan mitten av maj…

 3. Är lite nyfiken…någon som har provat med installation av systemet och kan dela med sig av erfarenheterna?

  • Tja, jag blev med som en av provinstallationerna och sannolikt för att jag är en ganska välförsedd elektroniknörd. Installationen gör inget väsen av sig, där sitter nu en elmätare till som blinkar vänligt i mörkret. Jag hade redan en mätare som loggar data till e-logger och nu har jag en till som skickar data till CESAR. Den har tuggat i sig 732,3 kWh (jag vet inte riktigt vad som händer då…) så den har inte åstadkommit någon MWh och något certifikat ännu, men med pågående utbyggnad så ökar förhoppningsvis strömmen av certifikat 😉

   Annars förefaller ju Bengts analys rimlig, har man en liten anläggning på 2-3 kWp så är det ju tveksamt ekonomiskt.

   Fast det känns bra principiellt att vara med, rätt ska vara rätt!

   • Alla producenter till solel har rätt till elcertifikat för hela sin elproduktion, MEN idag är det för krångligt och dyrt så de flesta låter helt enkelt bli att ansöka om godkännande av tilldelning av elcertifikat.

    Elcertifikatsystemet behöver reformeras för att passa även för de små elproducenterna, som med tiden kommer att bli många…

 4. Hej Bengt jag skrev tidigare om försäljning av en beg inverter.
  Den kostade före bidraget 22000 kr och jag fick 7000 kr för den 3 år gammal.
  Sedan så har jag ansökt om elcertifikat ursprungsgaranti och ska sedan kontakta Cesar för överföring till Telge energi som lovat börja betala före årsskiftet med minst samma pris för överskottet som jag betalar i förbrukningen.
  Nu till en sak , den nya invertern är på 5,5 kw och den sänder ut information om så behövs för varje timme som produceras av mina solceller till Piko solar portal.
  Jag ser att de som har hand om elcertifikat och ursprungsgaranti finns i samma hus , ändå ska man skicka samma uppgifter till kanske någon på andra sidan i korridoren, det verkar ju som om de tillhörde nån sorts skyddad verksamhet .
  Du kan se min solcellsproduktion på http://www.piko-solar-portal.de
  MVH Kjell-Åke

 5. Hej igen jag måste ju tillägga att när man söker på http://www.piko-solar-portal. de så får man även söka på land och adress för objektet som i mitt fall är Brattehall.
  MVH Kjell-Åke

 6. Pingback: Solcellsägarna går miste om miljoner per år – uppdatering | Bengts villablogg

 7. Hej,

  jag tänkte installera en elcertifikatsmätare (har drygt 6 000 kwh årsproduktion). MEN: det krävs internetuppkoppling och det är ett fritidshus som ligger ute vid sjön, inga datorer så långt man kan se. Det finns dock 3G-täckning. Har någon en idé hur man kan lösa detta??? Jag vill inte betala dyra månadsavgifter för ett internetabonnemang, då faller ju hela kalkylen.
  Tackar för tips!
  vh
  Christian

  • Jag har installerat mätare från Egen El med mobil uppkoppling.
   Funktionen är för dålig på produkten och supporten ännu sämre.

    • Troligen Den mobila uppkopplingen men inte helt säkert. Det kan fungera i en vecka sen tappar den kontakten och är offline. Under 3 månader har den startas om 5 ggr manuellet, bytt progrmkort, bytt hårdvara. Detta skall jag göra utan ersättning. Nu är den offline igen. Man ladda upp ny programvara, ibland lyckas det ibland inte, om det inte lyckats då skall den bootas om. När den går offline skall den lagra data lokalt för att ladda upp när den kommer online igen men det fungerar lite hipp som happ. Känns inte som man vet vad man håller på med.
     Trist, för tanken är god men funktionen för dålig.

     • Vore intressant att höra erfarenheter från andra användare av denna tjänst.

      • Man säger att man har problem men inte i vilken omfattning. Jag anlitar min installatör för att fixa och dona, han gör inte detta gratis och leverantören vill inte betala. Jag skall betala årsavgifter etc, men har ingen garanti på intäkter, då datan får inte vara mer än 3 dygn innan den överförs för avräkning. Så produktion som sker nör anläggningen är offline och inte kan laddas upp fpr jag inte ersättning för men jag skall betala flr tjänsten, det är ingen avräkning utan det är bra kostnader när det inte fungerar.
       Problemet är att detta skall fungera i 15 år och tyvärr tror jag inte att man överlever så länge.

Kommentarer inaktiverade.