451 kWh solel under juli gav nytt månadsrekord!!

Juli månad gav 451,5 kWh (134,4 kWh/kW). Det blev årets bästa månad hittills med hela 69 kWh (18%) mer än under juni som gav 382,4 kWh (113,8 kWh/kW). Det var även rejält bättre än vår bästa juli månad tidigare, som var ifjol med 417,0 (124,1 kWh/kW).

Det häftiga var att det dessutom blev vår bästa månad någonsin! Vår bästa månad tidigare var maj 2011 med 449,87 kWh (133,9 kWh/kW). Vi får väl se hur länge det nya månadsrekordet står sig. Med en lika solig månad under maj som under juli i år ryker månadsrekordet… Juni har svårare att konkurrera om månadsrekordet eftersom den är en dag kortare.

Under juli köpte vi 214 kWh el och matade in 278 kWh (62% av solelproduktionen) överskottsel till nätet. Vi använde därmed 214 + (451,5-278) = 387,5 kWh el under juli. Vi producerade 64 kWh mer än vi använde och blev ett plushus under juli månad. Yeah…

Under 2011-2013 var maj årets bästa månad alla tre åren med 440-450 kWh, men i år har juni och juli båda varit bättre än maj. På årsbasis kan solinstrålningen variera ungefär ±10% mellan olika år och för enskilda månader betydligt mer. Det kan därför variera mellan olika år vilken månad som ger mest solel.

Bästa dag under juli var den 4 juli med 18,93 kWh (5,6 kWh/kW). Det är långt ifrån vår rekorddag, som var 22 juni 2012 då vi skördade 20,74 kWh (6,2 kWh/kW). Detta beror på att den höga lufttemperaturen under juli gav höga solcelltemperaturer som därmed sänkte modulernas effekt, vilket kompenserats av att det var lite molnighet.

Ser att för forskningssystemen på hustaket i MW-parken utanför Västerås var celltemperaturen som mest 68°C under juli. Det är 43°C över den temperatur på 25°C som används när man mäter märkeffekten vid ”Standard Test Conditions”. Våra modulers effekt minskar med 0,3% per ökad grad i celltemperatur vid en given solinstrålning. Normalvärdet för kristallina kiselbaserade solcellsmoduler är -0,45%/°C.

Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.

Diagrammet här nedan visar en jämförelse per dygn mellan juli 2013 och juli 2014.

PS 11/8. Tittade på data för forskningsystemen i MW-parken utanför Västerås. Ett 8,4 kW system med SMA växelriktare som har 97,6% Euroverkningsgrad (vår SMA växelriktare har 96,3%), 19 graders lutning och söderläge gav 158 kWh/kW, 18% mer än hemma oss så vi tappar en hel del på grund av vår skuggning.

Jämförelse solelproduktion per dygn under juli 2013 och juli 2014.

Jämförelse solelproduktion per dygn under juli 2013 och juli 2014.

10 reaktion på “451 kWh solel under juli gav nytt månadsrekord!!

 1. Du skriver att du producerade mer el än vad du gör slut på i juli månad. Jag funderar på hur mycket man får producera på ett år för att räknas som microproducent. Tex om man har en årlig förbrukning innan man satte upp solceller på 3000 KWh.När man tillverkar ström man använder direkt minskar årförbrukningen, om man tillverkar 2000 Kwh på ett år tillverkar jag mer än vad jag gör slut på, är jag inte microproducent då.

  • Gränsen för mikroproducent brukar vanligen dras vid 63 A (43,5 kW) säkring.

   En annan sak är om man är nettokonsument eller nettoproducent under ett kalenderår. Är man nettokonsument får nätbolaget inte ta ut någon avgift för inmatningsabonnemanget enligt en ändring som gjordes i ellagen i april 2010. Är man nettoproducent får nätbolaget ta ut en avgift för inmatningsabonnemanget. Hur strikt man är i praktiken med detta kan nog skilja mellan olika nätbolag och kan bero på storleken på nettoproduktionen. Priset för inmatningsabonnemanget varierar mellan olika nätbolag. Exempelvis 2025 kr/år, inklusive moms, hos Mälarenergi och 1875 kr/år, inklusive moms, hos E.ON Syd Stockholm. Man bör därför som småhusägare undvika att bli nettoproducent om avgiften för inmatningsabonnemanget är så hög som i dessa fall om man är nettoproducent. Hos Fortum däremot tar man vad jag kan se inte ut någon avgift för inmatningsabonnemanget även om man är nettoproducent om säkringen är max 63 A, så där spelar det ingen roll om man är nettokonsument eller nettoproducent.

   Om du producerar låt säga 2 000 kWh/år kommer du få ett stort överskott som matas in till nätet om din årsanvändning av el bara är 3 000 kWh/år. Därför kommer du säkert att vara en nettokonsument under ett kalenderår eftersom du rimligen kommer att använda mindre än 1 500 kWh/år av solelen direkt i huset. Använder du låt säga 1 000 kWh/år solel direkt i huset behöver du köpa 2 000 kWh/år och då är du fortfarande en nettokonsument av el. De 1000 kWh/år du får i överskott från solelproduktion matas in till nätet och detta överskott kan du sälja.

 2. Kul läsning! Själv var jag nära att bli ett plushus men föll på mållinjen. Sålde 254kWh och köpte in 268kWh. Close but no cigar 🙁
  Total produktion blev för mig 445kWh vilket är rekord på min drygt året gamla anläggning. 3kW paneler på en 2.8kW växelriktare.

  • Dessa data finns inte på någon publik sida. Det är ett medvetet val. Eftersom vi bland annat jämför med och utan “power optimizers” vill vi kontrollera data innan publikation, så att inte feltolkningar görs. Vi har redan haft en del driftavbrott (för solcellsystemen eller mätsystemen) som gör att alla dataserier inte är helt kompletta och att jämföra dessa rakt av skulle därför kunna ge felaktiga slutsatser. Vi behöver därför granska driftdata innan de publiceras så småningom i någon artikel.

   • Fullt förståeligt. Vår 8,32 kW med SMA 8000 gav 145 kWh/kW i juli. Oskuggat, 28 grader lutning mot SW i Växjö. Den anläggning du nämner låter som ett intressant jämförelseobjekt.

  • Optimalt är nog att under kalenderåret ha en överskottsproduktion som är likvärdig med det man förbrukar. I min anläggning har jag under juli förbrukat 245 kWh samt haft en överskottsproduktion på 1185 kWh, räknar dock med att det totalt under året kommer bli jämvikt, -dock är det mitt första solel år, så det skall bli spännande att se hur utvecklingen blir under hösten.

 3. Har en 13.000 kw anläggning 50 celler
  Vad tror du den kan generera under ett år
  Sedan 29 september -14 har den gett 1,5 Mw

  • Behöver veta väderstreck, modulernas lutning och ort för att kunna göra en uppskattning. I brist på det tar jag till min tumregel 800-1100 kWh/kW och år under ett år med normal solinstrålning. Nästan alla hamnar i detta intervall, se inlägget Hur mycket el ger solceller i Sverige?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *