Juli är redan årets bästa solelmånad i Västerås

Med 16,76 kWh (5,0 kWh/kW) idag har vi totalt 384,6 kWh (114,5 kWh/kW) under juli månad. Detta är redan högre än juni månads 382,4 kWh som var den bästa månaden hittills i år. Med fem dagar kvar av juli är det också solklart att det kommer att bli vår bästa juli månad någonsin. Tidigare bästa julimånad under 2011-2013 var ifjol med 417,0 kWh (124,1 kWh/kW).

Under 2011-2013 har maj månad varit den bästa solelmånaden för oss, men i år blir det ett trendbrott. Vår bästa månad någonsin är maj 2011 med 449,87 kWh (133,9 kWh/kW). Vi behöver i snitt 13,1 kWh under resten av juli för att slå detta rekord. Detta är möjligt med lite väderflyt. Det hela hänger på när det förutspådda regnet under veckan kommer, några timmar hit eller dit för regnet kan avgöra om det blir rekord eller inte…

Sunny Portal finns driftdata för vår solcellsanläggning.

14 reaktion på “Juli är redan årets bästa solelmånad i Västerås

 1. Din prognos från den 15 Juli höll sig med god marginal, grattis.
  Och på smålandskusten slår jag förmodligen månadsrekord för i år under morgondagen (den 26 Juli), saknar 15 kWh på min 7,35kW-anläggning.

  Har du inte en liten möjlighet att göra en “all time high” denna månad?

  • Fl´åt…
   Glöm det jag skrev om “all time high”, jag skrev visst först och läste ordentligt sedan….

 2. I Vaxholm har jag idag på förmiddagen passerat april månads 745 kWh (135,5 kWh/kW) som tidigare var årets bästa månad. Med gällande väderprognos så torde det bli ytterligare 100-150kWh i juli.
  Min anläggning finns också på Sunny portal som “Solpaneler_Vaxholm“. (Vet inte hur jag kan göra en snygg länk här i bloggen)
  Hälsar Kjell i Vaxholm
  PS Tack för en mycket trevlig och informativ blogg!

 3. I Värmland har solen också strålat, – med för mig rekord! Fick inkopplat 8,32 kW dagen före midsommar vilket till idag har givit drygt 1,5 MWh. (149 kWh/kW) kämpar nu med att få registreringen klar för ursprungsgarantier och elcertifikat, -två kompletteringar hittills begärda från Energimyndigheten.

 4. Nu inne på mitt 2:a år med min solel-anläggning har 2014 bjudit på två vad jag tror svårslagna produktionsrekord. Den 14/6 producerades 30,4 kWh på mina 4kW, då var det soligt hela dagen, nästan midsommar och kallt i luften. Nu under juli blev produktionen 652,6 kWh, slog 2013 julinotering med 30 kWh.
  Det känns bra att kunna producera sin egen el.

  Anders L

 5. Efter årets ovanligt soliga julimånad lär väl många rekord slås och ”åltajmhajarna” komma i stim. För min egen del kan jag bidra med 742 kwh (161,3 kwh/kw) och slår därmed min tidigare bästa-månad, maj 2013, med 68 kwh.
  Mitt i rekordyran tänker jag ändå tillbaka en månad, media rapporterade att semesterfirarna lämnade Sverige för soligare breddgrader och hos mig regnade det mer eller mindre nästan hälften av månadens dagar. Solelsproduktionen blev ändå 640 kwh, lägger jag till en genomsnittsdag för att juni är en dag kortare visar det sig att juni ”bara” var 11 % sämre än juli. Det tycker jag också är imponerande.
  Vart vill jag komma med det här resonemanget? Jo jag försöker bidra till att sticka hål på myten att solel bara fungerar under soliga somrar. Ingen lätt uppgift idag det medges, men varje gång jag hör den kommentaren brukar jag berätta om hur bra solelen fungerar april och maj, ja till och med i mars.
  Det är ingen sommaraktivitet vi håller på med, det är en ”8 månader av 12-aktivitet”. Stabil dessutom, årets sju första månader har gett 25 kwh mindre än samma tid i fjol.
  Tomas H.

  • Visserligen har jag inte haft min anläggning i drift mer än sedan oktober -13 men visst har du rätt Tomas; med undantag för några få vintermånader så producerar ju anläggningen riktigt skapligt resten av året, min produktionsdata på Sunny Portal talar väl sitt tydliga språk. Det skall väl möjligen vara produktionen nattetid som man kan ha synpunkter på… 😉

   Och även här på Smålandskusten gick Juli mycket bra med hela 172,7 kWh/kW för Juli vilket är LÅNGT över mina budgeterade värden!

 6. Jag får väl kvittra med i kören.
  För en tid sen skrev jag om vår stundande 1-årsdag den 17/7 och hade en prognos på 5700 kWh. Det blev 5850!
  Nu sitter jag och summer Juli. 938 kWh blev det.
  Var det nå’n som skrev om all time high?
  Juni blev 844 kWh och enligt Sunny Portal, så skulle jag få 733 i Juli. Det blev som sagt lite till och 170,1 kWh/kW.
  Bara att minnas detta vid kommande normlår.
  /Kalle

 7. Juli 2014 var en oerhört fin solmånad i sydvästra Stockholm, 3% bättre än förra årets Juli. Mina siffror för Maj och Juni var identiska, så låt oss här säga att dessa är referensen denna sommar, 100%. Då ser de senaste fyra månaderna ut så här:
  – April: 106% (135 kWh/kWp)
  – Maj: 100% (128).
  – Juni: 100% (128).
  – Juli: 122% (156).
  Kanske det blir ett rekordår i år!?

 8. Jag fick ut 2061 kWh från min 13,25 KW anläggning under Juli 2014. Tror det blir svårt att slå detta rekord. Kolla gärna in anläggningen på Facebook, sök efter “Larsens Residence, Ed”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *