Juni bästa solelmånad hittills i år

Juni är på väg att bli årets bästa solelmånad. 328,3 kWh (97,7 kWh/kW) hittills. Det behövs i snitt 8,75 kWh (2,6 kWh/kW) per dag under de återstående dagarna i juni för att skörden ska bli bättre än maj månads 372,04 kWh (110,7 kWh/kW). Det ska inte vara något problem att få denna skörd. Juni månad har under 2011-2013 gett 396-441 kWh. Med tanke på väderprognosen finns ingen chans att det ska bli junirekord, så vi får nöja oss med att juni blir bästa månad hittills i år. Möjligheterna öppnar sig för juli ta titeln årets månad…

Uppländsk vallört. Gäddeholm 21 juni 2014.

Uppländsk vallört. Gäddeholm 21 juni 2014.

8 reaktion på “Juni bästa solelmånad hittills i år

 1. Och jag som alltid kallat våra blå blommor på tomten för blåeld när det i själva verket är vallört vi har. Tack! Idag har man lärt sig något nytt igen.

  • Huum, de som bodde intill där jag tog fotot hade trott att det var gurkört… Det finns tre arter av vallört. Uppländsk vallört är den vanligaste i Västmanland. Fodervallört och äkta vallört finns också. Uppländsk vallört är en hybrid mellan dessa två arter.

  • Hej Jens
   Det var en intressant debatt, dock tråkigt att Borg gömde sig bakom dom berömda momsreglerna, det hade varit bättre med en konstruktiv debatt från hans sida.Jag blir lite fundersam när Borg säger att han ska ta kontakt med EU-kommissionären angående momsregler, eftersom föregående utredare redan enligt uppgift har gjort det? Cypern har som bekant infört nettodebitering för att minska sitt beroende av fossila bränslen, och man siktar på att inom 3 år ha ca 60000 nettodebiterade anläggningar anslutna. Det blir ännu konstigare när det visar sig att University of Cyprus är direkt finansierade av EU för att driva på utvecklingen av nettomätning inom hela EU? Det känns konstigt att EU skulle slösa pengar på något som Borg säger är förbjudet?
   se länk: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/university-of-cyprus-will-lead-eu-net-metering-research_100011474/#axzz35qIbQ5bv

   Anders Borg bör nog läsa på lite bättre vad gäller Svensk vindkraftproduktion, Sveriges vindkraft producerade 2013 ca 9,9TWh och inte 9800 TWh, nåja han verkar ju i alla fall kunna räkna pengar?

   • Det är en viss skillnad på nettomätning och nettodebitering. Om man bokstavligt talat med “net metering” menar nettomätning finns bara ett mätvärde och då finns inget värde för inmatad el till nätet som moms skulle kunna baseras på. Med det är inte alltid man menar nettomätning bokstavligt talat när man säger “net metering”.

    Därför borde man nog gå till grunden för att se hur de olika regelverken är utformade i de länder som har “net metering”. I Sverige är nettomätning inte tillåten, utan alla elmätare har olika räkneverk för in- och utgående el.

    En viss vägledning kan vara EPIA:s “Net-metering and self-consumption schemes in Europe“, från 2013-09-30. Man får dock tänka på att villkoren i olika länder kan ha ändrats sedan den presentationen gjordes.

 2. Tack. Kände inte till att Cypern genomfört en form av nettodebitering.
  Jag sa till Borg efteråt att han även ska tillskriva energi- och klimatkommissionärerna i EU. De har en rätt mycket mer positiv syn till egenel och förnybart överlag.

 3. Blandade ämnen under den här rubriken 🙂
  Jag har nu summerat juni till 640 kwh (139 kwh/kw), hittills är april bästa månad i år med 644 kwh. Det är en väldigt stabil verksamhet vi håller på med. April 644, maj 636 och juni alltså 640 kwh. Juni ifjol 654 då var maj bäst med 674. Två månader i år har varit bättre än motsvarande ifjol, fyra sämre. Första halvåret i år har gett 113 kwh mindre än ifjol vilket är drygt 4 %.
  Bengt brukar ange skillnaden i solinstrålning till spannet +-10%, två år är en för kort period för att dra slutsatser, men möjligen är skillnaden i utbyte mindre.
  Jag har mätt upp regn tolv dagar i juni och några dagar har det regnat utan mätbart resultat, med tanke på det ger jag juni klart godkänt betyg.
  Tomas H

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *