PVSC i Denver – Dag 4

Knappt tre timmar kvar innan jag lämnar konferens för hemresa. Lunchen blev en hamburgare på 16th street, där mathaken ligger tätpackade som sillar. Stanardhamburgaren är stoor, man får lämna en del….

Förmiddagens tre “plenary” föredrag var utmärkta. Igår eftermiddag var det en svacka, så det var trevligt att det blev en så bra förmiddag. Det är skillnad på föredrag och föredrag. Dels hur väl insatt man är i ämnet, dels hur bra själva anförandet är. Det sistnämnda spelar en väldigt stor roll. Har man PowerPoint-bilder fullpackade med text, diagram (med många kurvor) och mycket formler, då är det svårt att hänga med om man inte redan är väl insatt i ämnet. På konferensen handlar det om så många olika saker så mycket är inte jag insatt i och att då hänga med på vad en toppforskare* i ämnet presenterar blir ibland för mycket.
* Som det står i “Chairman’s message”: …to bring the world’s brighest PV minds together…”

Gjorde även en postersession i förmiddags. Vid diskussion med författarna kan man få en del värdefull extra information. Hann med nöd näppe och rädda vår poster, eftersom de började plocka ner posterutställningen mer än tre timmar före utsatt tid.

Posters

P6. Handlade om nedsmutsning (“soiling”). Den hade undersökts genom att mäta viktökning på 10 cm x 10 cm glasskivor som suttit ute i fält. Vid en viktökning på 0,1 gram/m2 kan man se en påverkan på en moduls effekt. På mätställena i Colorado kunde man få denna nedsmutnings på en dag ibland. Regn rengör modulerna och man menade att det inte blev någon ackumulerad nedsmutsning som ökade med tiden, regnet tar bort allt. Det måste dock vara omständligt att studera en eventuell långsiktig påverkan från nedsmutsning eftersom man måste kunna särskilja denna effekt från modulernas naturliga degradering. För detta räcker det inte med studier på enstaka moduler.

P8. Hade studerat nedsmutsning som funktion av modulernas vinkel. Som väntat större effekt vid låg lutning. 2,02% vid horisontell montering jämfört med 0,69% vid 40 graders lutning i det visade diagrammet.

I en installation i Saudiarabien hörde jag igår att man rengjorde modulerna kontinuerligt i en större solcellspark genom att torrborsta dem rena. Det tog en vecka att gå igenom hela solcellsparken och då började man om från början. Detta bör ha en märkbar effekt på ekonomin för solel när man har så mycket nedsmutsning av modulerna.

I Sverige har vi inga eller marginella problem med nedsmutsning. Det lönar sig inte att rengöra modulerna i normalfallet. Det finns dock väldigt lite gjort i forskningsväg när det gäller studier av nedsmutsning i Sverige. Den enda jag känner till är en studie som Jonas Hedström (och Mats Andersson?) gjorde i förra milleniet. Mats har sagt att han har den rapport som skrevs, men att den ligger djupt i gömmorna.

Det finns skäl att göra nya studier på nedsmutsningseffekter på solcellsmoduler i Sverige som publiceras och därför blir tillgängliga för alla. Hur mycket energi som förloras per år i svenska solcellsystem på grund av nedsmutsning är idag en okänd faktor kan man väl säga.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *