PVSC i Denver – Dag 3

Konferensen rullar på. Vaknar tidigt på grund av den stora tidsskillnaden, 8 timmar. Hinner inte skriva om alla föredrag och postrar jag tittar på under konferensen men här nedan är i alla fall ett smakprov.

Hann även med en timmes besök i en botanisk trädgård (Denver botanic gardens) och blev mycket nöjd över att där även se Broad-tailed hummingbird (Bredstjärtad kolibri). Kolibrier är fascinerande små och kvicka…

Föredrag

Jun Lin, Tokyo Electrics, började dagen med föredraget “Blazing new paths to high efficiency amorphouis silicon based solar modules“. Det här med medförfattare går ibland till överdrift. I detta föredrag angavs 35! bidragsgivare.

Mycket siffror om verkningsgrader. I föredraget nämndes 10,11% som högsta verkningsgrad för solceller av amorf tunnfilm av enbart kisel (a-Si) från AIST. För tunnfilmssolceller med skikt av a-Si och mikrokristallint-Si (μ-Si) angavs 12,6% från EPFL som nytt världsrekord. I NREL:s diagram över utvecklingen av cellverkningsgrader anges dock bästa cellverkningsgrad för stabiliserade solceller av amorft kisel (a-Si) till 13,4%. Jun gjorde skillnad på verkninsgrader initialt och efter stabilisering. I ett exempel för moduler med storlek 1100 x 1300 mm anges verkninsgraden initialt till 12,9% medan den sjönk till 11,7% efter stabilisering. Det var vad man nått vecka 10 i år. Man hade senare gjort ett nytt “certified record” för moduler på 13,1% initialt vecka 14. Någons tabiliserad verkningsgrad angavs inte för den modulen, man hade väl inte fått detta resultat ännu.

Jun påpekade att “setting record is something, manufacturing is another”. Det är med andra ord inte trivialt att överföra världsrekord på små labceller till moduler i kommersiell  serieproduktion.

Kinesiska Hanergy var störst på amorft kisel och hade över 3 GW installerat 2012. Om jag fattade det rätt motsvarade det 2/3 of den installerade effekten för amorft kisel i världen eller alternativt menade han att Hanergy hade 2/3 av dagens produktionskapacitet för a-Si.

I en fråga från publiken hävdades att i Kina krävdes minst 12% stabiliserad modulverkningsgrad för att kunna sälja solcellsmoduler baserade på amorft kisel på den kinesiska marknaden. Jun svarade att man nästan hade nått denna verkningsgrad. Huum… om det nu deta krav stämmer är så kan man undra var kinesiska Hanergy säljer sina moduler? Eller var det så att man hade andra krav för företag utanför Kina? Det var inte solklart för mig…

Min kommentar. Amorft kisel har haft svårt att på allvar konkurrera med kristallint kisel på grund av en lägre verkningsgrad och därför jobbar man hårt med att försöka höja verkningsgraden. Men eftersom verkninsgraden för andra kommersiella solcellstekniker (kristallint kisel, CdTe och CIGS) också ökar lär man få det fortsatt tufft.

Se även Wednesday highlights, som skrivits av konferensorganisationen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *