PVSC i Denver – Dag 1

På plats i Denver för 40 th IEEE Photovoltaic Specialists Conference (PVSC).

1171 “abstracts” har lämnats in till konferensen. 504 från USA. Näst flest från Japan med 79. Europa har 216, varav 2 från Sverige med svenska förstanamnn. Finns även ett tredje bidrag med svenska författare, men där förstanamnet är från Tyskland och det räknades väl därför som tyskt i statistiken. Norge slår oss klart med 7 bidrag…

Får se om jag hinner skriva lite om föredragen senare. Utställningen är jämfört med PVSEC mycket liten, där det verkade vara företag som säljer konsulttjänster eller analysutrustning. Det fanns inga tillverkare av moduler eller växelriktare.

Här är Monday highligths som organisatörerna av konferensen sammanställt.

3 reaktion på “PVSC i Denver – Dag 1

 1. Hej,
  Nu har skatteverket kommit med ett klarläggande beträffande beskattningskonsekvenser för den som har solcellsanläggning på sin villa.
  Dnr. 131 325316-14/111 daterat 2014-06-05.
  Ett par utdrag:
  “Skyldigheten att registrera sig för och betala moms gäller alltså oavsett belopp”.
  Vid försäljning av överskottsel gäller att:
  “Avdragsrätt för ingående skatt” ej finns.
  Detta rimmar illa med Anna-Karin Hatts tidigare bedömning att moms ej var aktuell.

  Studera gärna också era villkor med er köpare av överskottselen !
  Vattenfall har i alla fall i sina nuvarande villkor friskrivit sig från skatter, d.v.s. säljaren är ansvarig.
  M.V.H.
  Olle

  • Tack för den infon! Hittar dock inte det ställningstagande du refererar till på Skatteverkets hemsida. En sak man kan undra över är att om Skatteverkets tolkning även skulle hålla om det prövades i domstol? Detta med tanke på att regeringen, enligt Anna-Karin Hatt, gjort tolkningen att man inte ska behöva momsregistrera sig när man säljer överskottsel.

   Ja, det är rörigt nu. Skatteverket får i nuläget diktera svensk energipolitik eftersom regeringen verkar ha tappat greppet om det hela. Det är inte så det ska gå till. Det är upp till regeringen att skriva lagar etc. så att de överensstämmer med vad regeringen vill åstadkomma. Det som känns knepigt är att regeringen, enligt Anna-Karin Hatt, tolkar nuvarande lagar på ett annat sätt än Skatteverket. Eftersom nu Skatteverket gjort den tolkning de har gjort behöver regeringen ta tag i frågan, nu… Frågan är dock om det finns någon drivkraft för detta nu när det närmar sig val och alliansen måste satsa allt på att vända opinionssiffrorna.

   • Skatteverket har även gjort ställningstagandet “Begreppen beskattningsbar person och ekonomisk verksamhet – mervärdesskatt“. 131 323526-14/111 den 9 juni 2014. Där står “En försäljning kan bli föremål för mervärdesskatt om den genomförs av en beskattningsbar person i denna egenskap. Transaktioner som genomförs av privatpersoner ska inte beskattas, till exempel försäljning av privata tillgångar.”

    Det verkar gå stick i stäv mot det Olle citerar ovan. Hittar inte det ställningstagande Olle hänvisar till på Skatteverkets hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *