Så mycket betalar elbolagen för din överskottsel

Johan Lindahl, doktorand vid Uppsala Universitet har inom arbetet i IEA PVPS Task 1 gjort en sammanställning av hur mycket elbolagen betalar för din överskottsel. Uppgifterna är inhämtade under våren.

Det finns ca 120 elhandelsbolag och ca 170 nätbolag i Sverige så listan gör inte anspråk på att vara komplett.

Det är många bolag som erbjuder ett högre pris än marknadspriset för el enligt Nord Pool spot. Vi får väl se hur länge de angivna priserna gäller. När regeringens planerade skattereduktion genomförs kommer priserna att konvergera mot Nord Pool spotpris, eventuellt med ett litet avdrag, enligt vad elbolagen svarat. Detta är föga förvånande.

OBS! Värdet av din överskottsel som matas in till nätet består av flera olika möjliga delar. Försäljningspriset enligt nedanstående tabell är bara en del. Jag återkommer till detta i nästa blogginlägg. Tills vidare kan ni kontemplera över tabellen och vi tackar Johan för den fina sammanställningen.

Nettokonsument

Ett vanligt villkor är säkring på max 63 A (max effekt 43,5 kW) och att man är nettokonsument av el under ett kalenderår. Anledningen till dessa villkor är att man då inte behöver betala för ett inmatningsabonnemang eller elmätarbyte enligt en ändring som gjordes i ellagen i april 2010. Om man inte uppfyller dessa villkor har nätbolaget rätt att ta ut en årlig avgift för ett inmatningsabonnemang, där priset varierar mellan olika nätbolag.

Nettodebitering

Vid nettodebitering kvittas egen elproduktion mot elanvändningen under en given period, exempelvis månad eller år. Skatteverket anser att detta är olagligt eftersom man anser att energiskatt ska betalas på all levererad el. Några elbolag erbjuder trots detta nettodebitering till sina kunder.

Nätbolag

Det kan tyckas något förvirrande att nätbolag handlar med el och inte elhandelsbolaget som vi är vana vid. Nätbolag får dock handla med el om det gäller att köpa el för att täcka deras egna överföringsförluster i deras elnät.

Klicka på tabellen för att se den i full skala.

Priser för överskottsel. Sammanställning inklusive färgval är gjord av Johan Lindahl, doktorand vid Uppsala Universitet. Klicka på tabellen för att se den i full skala.

Priser för överskottsel. Sammanställning inklusive färgval är gjord av Johan Lindahl, doktorand vid Uppsala Universitet. Det finns ca 120 elhandelsbolag och ca 170 nätbolag i Sverige så listan gör inte anspråk på att vara komplett. Klicka på tabellen för att se den i full skala.

16 reaktion på “Så mycket betalar elbolagen för din överskottsel

 1. Intressant att man har missat Skelefteå Kraft som bjuder 1,35kr/kWh inkl moms och elcertifikat när jag senaste kollade för ca en månad sedan. Intressant är också att de säger sig betala för elcert utan att faktiskt ta emot dem pga administrativa kostnaden. Man få alltså bra betalt, och kan ha kvar sina elcert på kontot tills nån ny lösning dyker upp, då kan man säja dem på riktigt och få betalt igen.

  Telge Energi däremot är otroligt svåra att bli kund hos, stod själv på kö i över ett år. Under tiden fick jag flera mail om att “Vi fortsätter erbjuda våra kunder förmånliga avtal”, men varje gång jag frågade var svaret att det var köpstopp på solel. Sedan fick jag till slut erbjudande om att bli kund, men först när förslaget om skattereduktion såg ut att bli verklighet, dvs de vill ha nya kunder som de sedan kort därefter skulle kunna omvandla till spotpris när skattereduktionen träder i kraft. Högst tveksamma metoder och lockpris är en bra sammanfattning.

  • Tack för tipset med Skelefteå Kraft. Jag har nu ringt och pratat med dem och fått det bekräftat att de erbjuder 1,35 kr/kWh.

  • Jag kompletterade inlägget med texten “Det finns ca 120 elhandelsbolag och ca 170 nätbolag i Sverige så listan gör inte anspråk på att vara komplett.”

  • Jag kompletterade inlägget med texten:

   Det finns ca 120 elhandelsbolag och ca 170 nätbolag i Sverige så listan gör inte anspråk på att vara komplett.

 2. Hej
  Bra sammanställning!
  Kan man välja vilken elleverantör som helst i oavsett vilken nätbolag man har?
  Ex:
  En kund i Vattenfalls nät och har EON som elleverantör. Hon installerar ett solcellspaket och väljer Bixia som köpare av överskottproduktion. Det blir då tre “motparter” för kunden.
  Är detta ett möjligt scenario?
  Tack

  • Man kan välja vilken elleverantör man vill för den köpta elen, oavsett vilket nätboalg man har.

   I princip går det även att sälja sin överskottsel till ett tredje elbolag (det gör vi), men i praktiken vill många av elbolagen som köper överskottsel även att man är elhandelskund hos dem, se tabellen.

 3. Jag fick erbjudande från Dalakraft nyligen att de köper solel för 75 öre/kWh, inkl EC och UG. Även de skriver ~”efter avtalets utgång gäller rörligt pris med då gällande avdrag”.

 4. Kan någon förklara hur det fungerar rent praktiskt när man säljer till annat bolag än sitt nätbolag.
  Mitt nätbolag rapporterar inte in min produktion till svenska kraftnät (det lät som de ville ha betalt för det om jag krävde det).
  Så därför har jag inget “produktions-ID”. Detta krävdes när man skulle ansöka om elcertifikat så det fick jag ju lägga ned.

  Men om man skall sälja elen krävs det “produktions-ID” hos svenska kraftnät då också?

  • Om ditt nätbolag inte mäter din överskottsel som du matar in till nätet bryter de mot lagen. All el som matas in till nätet ska timmätas. Om de inte gör det kan du inte sälja dina överskottsel till något annan bolag eftersom det inte finns något mätvärde att skicka till det andra bolaget.

   Men detta betyder väl att du får någon slags nettodebitering? Som är förmånlig i sig, så varför vill du sälja till någon annan?

   • Jag får 1 kr per kWh så det är en fair deal.

    De mäter men rapporterar inte vidare.

    Dock finns det ju de som betalar mer och jag kan inte få elcertifikat.

    Jag är också osäker på hur det blir med skatteavdraget om min el “inte finns”.

 5. För att pressa priserna – uppåt – varför inte publiceras detta på typ, elprisguiden.se/ compricer.se och http://www.ei.se/elpriskollen osv ?

  Kontaktade i går Compriser om detta, men intresset verkade svalt.

 6. Hej Erik,

  Tack för ditt mail. Vår jämförelse riktar sig i första hand till privatkonsumenter som vill köpa el. Jag tolkar ditt mail som att du önskar att vi kompletterar jämförelsen med information om vilka elbolag som köper solel av privatkonsumenter. Tyvärr har vi i dagsläget inte resurser att göra detta.

  Mvh

  Johann
  Compricer.se

 7. Falkenberg energi betalar 1 kr/kWh nu, och lovar att betala 60 öre/kWh när skatterabatten har införts. Detta gäller även utanför Falkenberg energis nät.

  Jag har i mitt jobb som energi- och klimatrådgivare försökt få andra elhandlare att lämna besked om hur mycket man kommer att betala, men de flesta undviker att svara och pratar om spotpriset, ev. med några ören avdrag.

  • Nord Pool spotpris var (som förväntat) det vanligaste svar som Johan Lindahl fick enligt tabellens sista kolumn: “Will the offer change if the tax credit is introduced and likely to what?”.

   I nuläget är det dock tveksamt om det blir någon skattereduktion, se inlägget “Ingen skattereduktion för överskottsel?”.

  • Det blev något fel när Vi i Villa bytte från dansk till svensk server för ett tag sedan och då försvann tyvärr en del bilder. Får fixa det när jag kommer hem från konferensen PVSC i Denver.

Kommentarer inaktiverade.