Skattereduktionen för överskottsel – ordningen återställd!?

Här lite om de senaste turerna.

Näringsdepartementet

Johan Öhnell, ordförande i Direct Energy” skrev idag så här i en kommentar på ett annat ställe i bloggen:

”Jag hade igår ett möte på Näringsdepartementet för att få klarhet i vad som gäller.

Självklart är det utredningens förslag som gäller, dvs att man som kund säljer sin el till valfritt elbolag till marknadspris och dessutom får 60 öre/kWh i skattereduktion.

Tog också upp frågan om att Skatteverket skulle kunna anse att en villaägare eller någon annan som omfattas av den nya skattereduktionen kommer betraktas som näringsidkare. Skatteverket har hittills inte ansett att de elkunder som täcker en del av sitt elbehov med egen solel är näringsidkare och det finns ingen anledning till att Skatteverket skulle ändra sin bedömning. Att solen ger ett överskott vissa timmar som kunderna säljer och sedan köper tillbaka el vid andra tillfällen är inte en näringsverksamhet, utan en följd av att solen faktiskt ger väldigt olika elproduktion som inte samvarierar med kundens elförbrukning.

Det innebär att vi är tillbaka där vi var innan Finansens utspel förra veckan och att vi har en reform som kommer fungera och ge ett kraftigt ökat incitament till villaägare att installera solceller på sina tak och att sälja sin el till valfritt elbolag. Det är naturligtvis helt otroligt att departementen inte har någon samordning, och hela debatten om skattefrihet eller inte gör naturligtvis kunderna oroliga. Det är inte bra för att öka intresset för solel!

Det är därför helt orimligt att låta denna fråga om skattefrihet eller ej vara öppen för tolkningar. Så länge de finns en osäkerhet så hindrar det utbyggnaden av solel och speciellt för större kunder, som inte omfattas av skattereduktionen. Därför är principen om att all el som egenproducenter producerar skattefri och inte en näringsverksamhet avgörande för att de ska bygga på sina tak. Veckans debatt visar med all tydlighet att vi behöver en lagstiftning som inte lämna utrymme för denna typ av tolkningar och frågor som Svensk Energi lyft fram.

Vi på Direct Energy kommer därför driva frågan om att få till en ändring i lagen om energiskatt. En lag som tydligt befäster principen om skattefrihet för alla egenproducenter, dvs även företag.”

 Tack Näringsdepartementet och Johan för detta klargörande!

EU

Regeringen inväntar enligt uppgift nu OK från EU, eftersom det rör sig om ett statsstöd, innan debatt och beslut tas i riksdagen. Det är oklart hur snabbt det kan gå. Detta stöds även av SR:s “Skatterabatt för såld privatproducerad el kan försenas” i morse.

I Betänkande 2013/14:SkU32 Skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el anges för närvarande inte något datum när riksdagen förväntas ta beslut om riksdagspropositionen.

Branschorganisationen Svensk Energi hävdar å andra sidan idag att ”i veckan väntas riksdagen ta beslut om skattereduktion”.

Finansdepartementet

Finansdepartementet verkar tyvärr ha tagit ställning i frågan utan att samordna det med Näringsdepartementet, se Johan Öhnells kommentar ovan, trots att det gick i stick i stäv med regeringens ambition med denna reform.

Svensk Energi

Idag publicerade Svensk Energi artikeln ”Mikroproducentens överskottsel: Besked om skatteeffekterna i höst” på sin hemsida. De har ställt frågorna

1. Bedriver en mikroproducent som är privatperson näringsverksamhet eller hobbyverksamhet vid försäljning av överskottsel?

2. Måste en mikroproducent som är privatperson och som säljer sin överskottsel betala energiskatt även på den egenproducerade elen?

Vidare att de ”förvänta oss ett svar först efter sommaren”. Fråga 1 har Svensk Energi redan ställt en gång till Skatteverket. Enligt artikeln Mikroproduktion av egen el, så slår utredningens förslag på mikroproducentens ekonomi den 30 april frågade man Skatteverket ”Bedriver en mikroproducent som är privatperson näringsverksamhet om denne säljer sin överskottsel till exempel ett elhandelsföretag?”, men tydligen var man inte nöjda med svaret?

Som jag ser det är försäljning av överskottsel av en privatperson självklart ingen näringsverksamhet. Syftet med solcellsanläggningen är inte att bli en vinstdrivande kommersiell elproducent. Dessutom görs försäljningen av överskottsel med förlust eftersom marknadspriset (Nord Pool spotpris) är lägre än produktionskostnaden. En näringsverksamhet kan inte ha det som affärsidé.

Den bärande idén för en mikroproducent är istället att ersätta köpt el med egenproducerad solel och ett önskemål är därför att ha så hög egenanvändning av den egna elen som möjligt. Ibland blir det dock ett överskott dagtid, som man sedan köper tillbaka under den kommande kvällen och natten.

PS 7/5. Svensk Energis frågor till Skatteverket har för övrigt redan besvarats av energiminister Anna-Karin Hatt under rubriken ”Rätt och fel om småskalig förnybar elproduktion”. Där skriver hon ”Det innebär att de inte kommer behöva bli näringsidkare eller skaffa F-skattesedel för att få del av skattenedsättningen.” Tydligare än så kan det inte bli…

Det som känns lite märkligt är att Svensk Energi verkar vara så ivriga att ta på sig rollen att reda ut en fråga som ligger hos regeringen att ge besked om hur det ska vara. Besked har regeringen redan gett genom Anna-Karin Hatt, Näringsdepartementet, via hennes blogginlägg ”Rätt och fel om småskalig förnybar elproduktion”. Talesättet ju fler kockar desto sämre soppa har redan åskadliggjorts den senaste tiden, vi behöver inte flera sådana soppor.

Men jag tycker vi ska väl vara välvilliga och tro att Svensk Energi vill väl. De skriver idag att “Svensk Energis förhoppning är att mikroproduktion ska betraktas som hobbyverksamhet samt att producenten inte ska behöva betala energiskatt på den egenproducerade el som används för egen del.”

Slutsats

Ordningen verkar efter en tid med kraftig turbulens vara återställd. Näringsdepartementet har stått rakryggade i de stormvindar som huserat och vi räknar med att det blir så även fram till ett beslut är fattat i riksdagen. Men som man säger i USA ”It ain’t over until the fat lady sings”…

Nu är det dags att hålla tummarna för Sanna Nielsen i Melodifestivalens semifinal.

9 svar på ”Skattereduktionen för överskottsel – ordningen återställd!?

  1. Mycket bra info Bengt, -hörde just på nyheterna ett inslag om solenergi, synd att inslaget var så desinformerande, bl.a. fick en Uppsala solelforskare (Lindahl ?) uttala sig om att det nu föreslagna statliga stödet innebär en försämring. Överskottsproduktionen kan vi bli tvungna att skänka bort. Nämndes också om situationen i Spanien där solelproducenter kan tvingas demontera sina solpaneler.
    Ett helt igenom negativt journalistiskt inslag, – förtydligande skulle komma i Klotet i eftermiddag

    • Bra att du uppmärksammade att Klotet sprider felaktig information, inte bra… Jag skrev en kommentar om det på deras webbsida.

      Och visst hade det varit intressantare om programmet visat på den positiva utvecklingen för solceller i Sverige, där de flesta elbolag är positiva till småskalig solel.

    • Det korta inslaget var rätt missvisande då mycket klippts bort. Bland annat att inte alla elbolag är inte emot en utbyggnad av solkraft. Det finns t.ex. ett flertal elhandlare och nätägare som starkt bidragit till en växande solcellsmarknad i Sverige genom att erbjuda mikroproducenter en fördelaktig ersättning för överskottselen från deras solcellssystem. De elbolag som är mot en fortsatt utbyggnad av solkraft är ofta de stora elproducenterna som behöver försvara sina investeringar i konventionella kraftverk. Vilket är helt förståeligt.

      Mitt uttalande ”-Det blir en försämring mot hur läget är idag. Om man måste skänka bort överskottselen innebär det att staten indirekt kommer att subventionera elnätsägarna med gratis el, anser Johan Lindahl.” togs också ur sitt sammanhang då det var ett svar på frågan hur det blir om Skatteverkets och Svensk Energis tolkning stämmer, d.v.s att man antingen måste momsregistrera sig eller skänka bort elen gratis.

      Det fulla inslaget i Klotet är mer balanserat.

  2. Tack för infon. Tyvärr verkar många solenergi-intresserade ha lyssnat på inslagen och nu blivit mer tveksamma. Bra om vi är många som kan hjälpa till att sprida rätt information vidare. Solenergi är lönsamt.

  3. Jag hörde också på Klotet idag. Jag tycker frågan moms ännu är oklar, synd att inte Johan Öhnell tog upp den frågan. Jag begriper inte vad Hatt säger när hon talar om skattedeklarationen ungefär 3.50 min in i inslaget.

  4. Pingback: Röriga dagar | Solel på Södertörn

    • Det du lyssnat på var en annan länk, som var ett utdrag ur hela programmet som jag länkat till i blogginlägget och därför stämde inte din tidsangivelse.

      Hatt slirade lite på beskrivningen. Du får skattereduktionen för det överskott du matar in till nätet. Matar du in 1000 kWh i överskott blir det 0,6*1000 = 600 kr förtryckt i din inkomstdeklaration året efter. Du behöver bara kontrollera att den uppgiften stämmer med de uppgifter du får från nätbolaget om hur stort överskott som matats in till nätet.

Kommentarer är stängda.