Skattereduktion på överskottsel nära fiasko?

Enligt DI Agendas artikel ”Förlust sälja egen el” från den 27 april anges att ”Enligt socialdemokraternas energipolitiske talesman Ingemar Nilsson har riksdagens skatteutskott och näringsutskott snabbinkallat skattemyndigheten till en hearing i riksdagen den 29 april.” på grund av den saliga röra som verkar råda om man ska betala energiskatt på egenanvänd el eller inte om man skulle få skattereduktionen för överskottsel som matas in till nätet, enligt den lagrådsremiss som regeringen lagt fram.

Skattemyndigheten ges alltså en signifikant roll i denna fråga. Det känns absurt att svensk energipolitik vad gäller småskalig elproduktion i sista minuten ska behöva avgöras av Skattemyndigheten. Om vi antar Lennart Söders nätanslutningsutredning som startskott för regeringens utredande av nettodebitering eller inte har det nu gått sju år och tre månader sedan regeringen beslutade att starta nätanslutningsutredningen. Man kan tycka att man under denna tid skulle ha hunnit med att vända på varenda en av alla stenar som kan finnas i denna fråga.

Lite oroväckande är att tidigare satt datum 8 maj då förslaget om skattereduktion skulle diskuteras och beslutas i riksdagen nu saknas, det finns för tillfälligt inget datum angivet. Se Betänkande 2013/14:SkU32 Skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el.

Som jag skrev i inlägget ”Energiskatt på egenanvänd el? Nej tack…” något till synes enkelt kan ha kört in i juridiska irrgångar där man kan ha glömt bort vad vi egentligen gemensamt vill åstadkomma. Dessa frågor måste raskt ledas ut ur irrgångarna och in på den raka, enkla vägen!

 1. Man ska inte betala energiskatt på egenanvänd el.
 2. Man ska självklart kunna sälja sin överskottsel precis som idag även om man i framtiden skulle få en skattereduktion för överskottselen.
 3. Om det finns juridiska tveksamheter vad gäller punkterna 1-2 ska de rätas ut, till förmån för regeringens önskemål att stödja småskalig elproduktion. OBS! Stödja, ej stjälpa…

En sak som man inte tagit hänsyn till i räkneexemplet från Svensk Energi i DI Agendas artikel är att om man klassas som näringsidkare öppnar sig en möjlighet att dra av momsen för inköpet av solcellsanläggningen. Detta enligt en EU-dom i mål C‑219/12 den 20 juni 2013. Det skulle kunna ge en fin skjuts åt solcellsmarknaden eftersom investeringskostnaden skulle sjunka med 20%.

Det blir hur som helst intressant att höra resultatet av morgondagens hearing i riksdagen.

6 reaktion på “Skattereduktion på överskottsel nära fiasko?

 1. Vi kan konstatera följande:
  1. Sverige är LÅNGBÄNKARNAS land, absurt med alla mesproppar till politiker.
  2. Sverige har världens högsta skattetryck – snart även Astra Z och Scania väck!
  3. Om Ryssen kommer ser vi bara på och tänker: “va dumma dom är!”.
  Det kunde ha varit så mycket bättre, vi kunde tex ha varit världsledande inom området lagring av energi mellan dag/natt, sommar/vinter. Men icke, istället ska varje försök dödas med skatt. Usch vilka eländiga politiker vi har – höger som vänster!

 2. Energiskatt på egenanvänd el?
  Den kan dom ju som tur var inte mäta i dagsläget, då den inte går att se (räkna fram) annat än på/via investerarna!

  • “Invertrarna” ska det vara i ovan inlägg!
   (Rättstavningsprogram är värdelösa)

   • Egenanvänd el går inte att mäta. Växelriktarna ger bruttoproduktionen av solel, men för att kunna ha en automatisk datainsamling skulle man behöva sätta upp en separat elmätare som mäter solcellsanläggningen elproduktion. Man måste också mäta hur stort överskott som matas in till nätet, vilket görs av nätägarna. Egenanvändning skulle man sedan få beräkna som bruttoproduktion minus inmatning av överskott till nätet. Det skulle bli en orimligt dyr och komplicerad administration för en liten intäkt av energiskatt för staten.

    • Hej jag har beställt en mätare av egenel för att fjärrmäta min solproduktion så att jag får elcertifikat på allt jag producerar,men idag har jag beslutat att vänta med att montera den tills man får besked .Den vore ju annars en bra grej för vår solfientliga stat att mäta min egen användning och beskatta mej
     MVH Mats G

 3. Pingback: Regeringens skattereduktionen för överskottsel ett fiasko! | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *