Soligt väder bra för solcellerna

Våra solceller har skördat bra de tre sista dagarna med över 16 kWh per dag (4,44 kWh/kW). Under april har det hittills blivit 237,12 kWh (65,9 kWh/kW). Bästa april för oss var 2011 med 362,2 kWh (100,6 kWh/kW). Ifjol fick vi 359,56 kWh (99,9 kWh/kW) och 2012 gav 307,98 kWh (85,6 kWh/kW).

Väderprognosen ser solig ut under resten av månaden. Låt säga att vi skulle få i genomsnitt 14 kWh per dag under resten av månaden. Då skulle vi hamna på 349 kWh under april. Vi skulle behöva mäktiga 15,7 kWh per dag i snitt för att slå aprilrekord, det blir tufft, men osvuret är bäst…

0,5 miljoner sidvisningar

Bloggen passerade för övrigt i fredags 500 000 sidvisningar.

Mosippa i Oppli, Hälsingland. Arten är rödlistad som starkt hotad i Sverige, som har en hög andel av världspopulationen. 18 april 2014

Mosippa i Oppli, Hälsingland. Arten är rödlistad som starkt hotad i Sverige, som har en hög andel av världspopulationen. 18 april 2014

13 reaktion på “Soligt väder bra för solcellerna

 1. Hej! jag har en fråga angående ett skolprojekt jag har, och är väldigt tacksam för lite hjälp.

  Min uppgift var sådan att jag från ekonomiska faktorer ska kolla om det skulle vara bra som företag att etablera sig i Kina om företagets varor var just solceller. Finns det möjlighet att lyckas bra i Kina eller inte?
  Vad tror du?
  Jag vet att det tillverkas solceller i Kina, men dem säljs ju oftast till Europa, varför är det inte så stor användning av dem i Kina?

  Tacksam för svar, i ett inlägg eller mejl spelar ingen roll för mig!

  • Kina var det land i världen som installerade mest solceller 2013 och prognosen är att det blir så även 2014. Det kommer därför inte att dröja så många år förrän Kina är det land som har mest installerade solceller i världen. En solcellsinstallatör jag träffade sa att det fanns 500 solcellsmodultillverkande företag i Kina. Jag vet inte om det stämmer, men många modultillverkare finns det i Kina och det lär betyda att konkurrensen är tuff där. Ska man sälja produkter på den kinesiska marknaden är det väl dock viktigt att ha produktion i Kina.

   När det gäller var solcellsmoduler tillverkas se mitt inlägg från 8 april 2014,

 2. Hej, bra med sol naturligtvis, men jag undrar om inte bristen på regn här i vimmerbytrakten ställer till det lite. Jag har inte så bra koll på siffrorna som en del har, men jag har ju sett att mina solceller inte kommer upp till mer än 3.600-3.800 w och de kan ge omkring 4.400 w. Högre temperatur hämmar en del, det vet jag, men jag undrar pm inte uteblivet regn gör at pollen, frö och damm försämrar utbytet.
  Någon annan med samma erfarenhet och kanske bättre koll på siffrorna?
  Tomas H.

  • Även med rena moduler kommer du förmodligen aldrig att nå anläggningens märkeffekt. Modulerna märkeffekt anges vid “Standard Test Conditions” (STC) = 25 grader celltemperatur, 1000 W/m2 solinstrålning vinkelrät mot modulerna och ett solspektrum motsvarande “air mass” 1,5. I praktiken har man aldrig dessa förhållanden för en normal småhusanläggning på ett tak. Vid full solinstrålning blir celltemperaturen betydligt högre än 25 grader. För varje grads temperaturökning över 25 grader tappar man 0,45%/grad i effekt för normala kiselbaserade moduler. Idag var celltemperaturen 51-56 grader som mest för en solcellsanläggning på tak med 19 graders lutning i MW-parken utanför Västerås, där det finns några mindre forskningsanläggningar med mätning av bland annat celltemperatur. 25-30 grader förhöjd celltemperatur innebär 11-14% lägre moduleffekt.

   Man ska dessutom komma ihåg att märkeffekten är DC. Omvandling till växelström (AC) gör att man tappar ca 2-5% beroende på hur bra växelriktare man har. Notera att växelriktarnas högsta verkningsgrad inte är vid maximal effekt. Det blir även en del förluster i kablarna, bör vara högst 1%. Till detta kan komma förluster på grund av nedsmutsning, men de är sett på årsbasis små (fåtal procent) i Sverige eftersom det regnar tillräckligt ofta.

   • Tittar man på Sunpowers E20 och X21 är denna koefficient -0,38%/K respektive -0,3%/K. Panelernas höga effektivitet innebär också att de inte heller blir riktigt lika varma då ju en större andel av solstrålningen kan omvandlas till el (istället för värme).

    • Våra Sanyo HIT-240HDE4 med 17,3% verkningsgrad har -0,3%/C i temperaturkoefficient, men temperaturgivaren på baksidan av en modulerna har lossnat så vi har ingen fungerade temperaturmätning för tillfället.

     Moduler från Sunpower är tyvärr mycket dyrare än standardmoduler. Visserligen skulle högre elverkningsgrad teoretiskt ge en något lägre celltemperatur, men jag misstänker att hur stor luftspalten är mellan taket och modulerna har mycket större betydelse. Har sett en studie där man visade hur celltemperaturen ökade desto mindre luftspalten var. Det beror på att bortledning av värme från modulerna försämras när luftspalten blir mindre.

 3. Hej, jag var inte särskilt tydlig tyvärr. Jag har två strängar med vardera 2.300 w märkeffekt, dit har jag aldrig nått, däremot har jag noterat strax över 2.200 vilket jag tycker är riktigt bra. Idag med bra förutsättningar ligger jag på 1.850 cirka.
  Jag misstänker som sagt föroreningar, i morron bitti ska jag spola av modulerna med vatten, försiktigt!
  Rapport kommer.
  Tomas H.

  • Nu har jag sköljt av eventuella föroreningar från mina solceller. Min teori om att frö, pollen och damm sänkte effekten på cellerna gick inte att bevisa. Nästan på watten samma värde idag som igår med otvättade celler. Å andra sidan helt säker är inte min slutsats, det har varit lite varmare idag vilket borde minskat utbytet, dessutom var inte himlen helt blå under bästa tiden. Inte mycket till moln, men ändå, tunna slöjmoln kanske kan sänka effekten något. Det är sådana här osäkerheter som gör umgänget med naturen i form av solel extra spännande.
   Att de höga värden jag skrivit om tidigare skulle bero på molnkantseffekten kan stämma i vissa fall, men absolut inte alltid.
   Min slutsats: Bengt har rätt i att föroreningar inte är något större problem, tunna, tunna moln och temperatuskillnad sabbade min möjlighet att kontrollera om det möjligen är ett litet problem.
   Tomas H.

 4. Hej! Jag har märkt detsamma. Att effekten går ner när värmen stiger. Men jag har också märkt något annat konstigt..! Jag har 53 st 250w paneler på mitt tak, något som motsvarar 13,25KW. Systemet är förberedd för lite fler paneler vid att mina växelriktare inte är fullt belastad. Ändå kom anläggningen den 18. Mars kortvarig upp i 13.454W..! Misstänker att detta beror på att det var kallt, mulet och sol väldigt växlande. Panelerna var kalla, plötslig ljuste solen rakt på dom igen och igen.. Kan detta stämma? Högsta dagsproduktion hittills i år hade jag den 23. April med 84,15 kWh 🙂 Kolla gärna på http://www.piko-solar-portal.com. Sök på Larsens Residence, Ed. //Karl-Ove

 5. Hej Bengt!
  Jag har din blogg att tacka för att vi investerade i ett 2kWh solcellspaket från EgenEL. Orsaken till att jag skriver till dig är att vi investerade förra sommaren men Vattenfall och elektriker osv tog sin tid på sig, men från och med februari i år är system verksamt. Vårt system bygger på:
  -8 st EC Solar 250W monokristallina solceller
  -Växelriktare: 8 st Involar MAC250
  Dessa ligger i två rader om fyra solceller vaddera. EgenEl valde ett två fas-system. Vi önskade en elmätare inomhus (förutom den som vattenfall bytt utanför huset – i elskåpet) och EgenELs elektrikern valde att sätta två en-fast-mätare. Fördelen med detta är dels att det blev billigare men den stora vinsten ligger i att var mätare mäter produktionen på rad solceller. I och med detta kan man jämföra produktion per rad. Fördelen är att man direkt ser om någon rad producerar mer än en den andra – eller mindre. Och i och med att bägge producerar lika mycket (på tiondelen när) så vet man att alla solceller fungerar optimalt. Annars så skulle en mätare vissa ett annat värde – en inbyggd felövervakning alltså.
  Och nu har det hänt, tyvärr. Det började med att en fas mätte några kWh mindre, kanske inte något att bry sig om, men över tid så växer gapet allt mer. Sedan i februari har en mätare mät upp 140 kWh och den andra 119. Roade mig med att dela 140 på fyra för att få en bild av hur mycket som var solcell i snitt producerade och det var 35 kWh per solcell i fas ett. Dela 119 (på fas 2) med fyra = 29. Om en växelriktare går sönder så producerar väl inte solcellen något, men om en del av solcellen däremot går sönder och producerar ca 25% av sin kapacitet – om vi leker med tanken att alla andra i fas två har producerat som sin systerrad i fast ett gjort dvs 35 kWh över samma tid. Hur kan då kund bevisa för leverantören att en solcell gått sönder? Alla som säljer solceller talar hela tiden om att de håller så bra (garanti på ca 25 år) men om en går sönder (vilket naturligtvis kan hända) hur bevisar kund detta i så fall och är det inte en reflex från leverantören att motsträvigt förneka detta. Hur ska vi vinna en sådan tvist? Det kan vara en orsak till talet om att alla solceller håller under en så lång tid?

  Vänligen
  Erik.
  PS Ursäktar mig om jag dryftar mina bekymmer med dig! Hoppas på hjälp.

  • Kul att du slog till med ett solcellsystem! Mindre kul att det krånglar. Dock, problem är till för att lösas… Om man får problem med sitt solcellsystem bör man generellt börja med att vända sig till sin leverantör. Eftersom det finns garantier bör tidiga problem åtgärdas av leverantören inom garantin.

   När det gäller livslängd får man skilja på moduler och växelriktare. Modultillverkaren ger en effektgaranti på 20-25 år, vilken innebär att man ska ha minst 80% av modulens märkeffekt efter 20-25 år. Eftersom det finns en lång drifterfarenhet av kiselbaserade solcellsmoduler kan man också tro att man med hög sannolikhet når denna livslängd. Men visst kan det bli fel på en solcellsanläggning, fast då är det för mesta inte solcellsmodulerna det blir fel på. Den vanligaste felorsaken är växelriktarna.

   Vad jag förstår har varje modul en modulväxelriktare hos dig. Modulväxelriktare har inte alls så lång tid på marknaden som vanliga strängväxelriktare, där man har en växelriktare per sträng med seriekopplade moduler. Därför är väl livslängden hos modulväxelriktaren inte lika välkänd eftersom det inte finns samma erfarenhet som för moduler att falla tillbaka på. Om det är fel på modulväxelriktaren borde den bytas av din leverantör utan kostnad för dig eftersom det gått så kort tid efter installationen. Leverantören av din modulväxelriktare får i sin tur reklamera den. Men som sagt, börja med att påtala med misstänkta felet till din leverantör. Återkoppla gärna hur det går.

 6. Hej igen. Var i kontakt med VD: för EgenEl och tydligen är de en känt fel hos dessa växelriktare (en del av dem) och det finns ett indikatorssystem med lysdioder under var modul; och i solsken kan se om de lyser grön, rött eller helt inte alls. Så fort jag finner vilken som krånglar lovar leverantören att sända en ny växelriktare. Installationen är rätt enkel. Är glad att det löste det sig, men ville med mitt meddelande etablera kontakt med en av Sveriges vassaste fristående auktoritet på området om leverantören skulle krångla 🙂

  Tack för ditt svar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *