IEA PVPS möte i Freiburg

Tisdag-torsdag denna vecka har IEA PVPS (International Energy Agency Photovoltaic Power System Programme) Task 13 Performance and Reliability of Photovoltaic Systems ett möte i Freiburg, Tyskland. Från Sverige deltar även Anne Andersson, SP, och Johan Paradis Ärlebäck. 50% av finansiering för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten. Jag gjorde tidig kväll och var tillbaka på  hotellrummet redan 21.30 i kväll. Hann därmed med detta inlägg…

Det är bra att vi svenskar möter solcellskunniga från andra länder för att lära och för att utbyta erfarenheter. Det är ca 40 deltagare med på detta möte, sannolikt rekord för Task 13. Deltagarna är främst från många länder i Europa. De mest långväga deltagarna är från Kina, USA och Malaysia. Kina, Japan och USA förutspås bli de länder som kommer att installera mest solceller i år. Det tidigare dragloket i världen har varit Tyskland, utom dem hade den pågående solcellsrevolutionen inte blivit av. I Tyskland minskar dock installationerna i takt med minskat stöd och med tyska ögon kanske man inte ens når 2 GW i år. Hehe… 2 GW… Sverige slog rekord med 19 MW ifjol, vilket gör i storleksordningen en tiopotens mindre per innevånare och år än i Tyskland.

Det är även två deltagare från Norge plus en norrman som var med på en öppen workshop på eftermiddagen. Norge är väl det land som egentligen är i minst behov av solel med tanke på att de har så mycket vattenkraft i sin elmix (95% år 2011).

Holland har 160 000 registererade solcellsanläggningar. Det gör 1 anläggning per 100 innevånare. Hur lång tid ska det ta innan vi i Sverige får en registrering av våra solcellsanläggningar så att vi vet hur många de är och mera exakt hur stor installerad effekt vi har?

Genom att studera driftdata från öppna källor (SolarLog främst) hade man i Holland funnit att medelproduktionen i Holland var 876 kWh/kW under 2013. Det är i samma härad som i Sverige, då vi hade ett bra solår ifjol. Men i Sverige har vi bara i runda slängar 2 000 (?) nätanslutna solcellsanläggningar, vilket skulle göra 1 anläggning per ca 5 000 innevånare. Om Sverige skulle ha lika många solcellsanläggninger per innevånare som Holland skulle vi ha drygt 90 000 anläggningar. Vi har lika bra solelutbyte i Sverige som i Holland, så vad väntar vi på?

 

3 reaktion på “IEA PVPS möte i Freiburg

 1. Jag undrar om inte vi i Sverige är lite bortskämda med att staten och
  kanske energibolagen kommer att fixa vår energiförsörgning på ena
  eller andra sättet.Och att vi ofta ställer oss frågan om det är lönsamt med
  solenergi, hur lång tid tar det innan en anläggning har betalt sig.Som tur
  är finns det antal människor som bygger utan tänka fullt så mycket på
  en ev, ekonomisk vinst.

 2. Om Sverige idag i april 2014 bara har 2000 nätanslutna solcellsanläggningar, som du skriver Bengt, så kan man inte säga annat än att det är USELT på ett nationellt plan (1/5000). På det personliga planet känns det bra, ty jag är en av dessa (1/1).

  Det känns bra därför att jag:
  – medverkar till att ‘sätta fart’ på solcellsindustrin, tidig pionjär.
  – bidrar till ett miljövänligt samhälle och föregår med gott exempel.
  – jag visar att det fungerar, för mig själv och andra.
  – mina solceller ger ca 5 MWh per år. Jag använder 2 själv och säljer 3.

  Jag tillhör också pionjärerna i detta land. Min första nätanslutna solcellsanläggning satte jag upp redan sommaren 2006. Då var det ju knappt tillåtet (i detta långbänkarnas U-land vad gäller egenproducerad el från solceller). Det fanns inga vänliga regler om hur man kunde mata in el på nätet. Ingen stimulans alls. Jag körde med snurre-elmätaren i flera år, som ibland under soliga dagar gick sakta sakta baklänges. Riktig nettomätning.
  –Hur många nätanslutna solcellsanläggningar fanns det då? 20 stycken!?

  mvh Peter

  • Under perioden 1 juli 2009 – 28 januari 2014 var det 2 403 som beviljats investeringsstöd. Av dessa var 1 609 färdigställda. Det hade dessutom byggts knappt ett par hundra innan 1 juli 2009. En del har väl färdigställts efter 28 januari 2014 och en del har byggt utan stöd, så det bör var i grova slängar 2 000 nätanslutna solcellsanläggningar i drift.

   I SolEl-programmets numera inaktiva databas över svenska solcellsanläggningar finns 30 solcellsanläggningar som installerats 2005 eller tidigare. Den äldsta i databasen är Huvudsta 1984. 2002 var jag med och startade upp en 3 kW solcellsanläggning i Hammarby Sjöstad och 11 maj 2005 en 3 kW solcellsanläggning på mitt jobb på ABB Corporate Research. ABB-anläggningen var den första i Sverige som matade in all producerad el till nätet. 10 november 2006 startade vi 3 x 100 W = 300 W på vårt hus som var en föråkare till vår nuvarande anläggning på 3,36 kW.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *