Ska gamla kylen och frysen ut?

Idag på eftermiddagen hade forskarskolan REESBE möte i Borlänge. Läs om REESBE i gårdagens inlägg.

Det var fem föredrag. Bo Normark, IVA, höll föredrag om ”An energy efficient society”. Det var en detalj han nämnde som jag var tvungen att kolla i kväll. Det var att det bästa 300 l kylskåpet använder bara 75 kWh/år, med medeleffekt 8 W. Naturskydds-föreningen har propagerat för att man ska slänga ut sin gamla kyl och frys till förmån för mera energisnåla vitvaror.

Håller med om Bos kommentarer att det inte verkar vara någon mening att diskutera styrning av energianvändning (till tider med lägre elpris) hos vitvaror när energianvändningen är så låg. Prisskillnaderna på köpel under dygnet är för små i Sverige för att det ska vara meningsfullt med tanke på att det blir en högre tillverkningskostnad för att möjliggöra denna styrning.

Kollade lite på prestanda av kyl och frys. Första A+++ kylskåp jag tittade på var på 346 l nettovolym, specificerad användning 75 kWh/år = 8,6 W i medel. Vårt kylskåp inköpt 2006 använder enligt specifikationen 164 kWh/år. En A+++ frys hade en specificerad energianvändning på 141 kWh/år (medeleffekt 16 W) att jämföra med vår frys på 274 kWh/år. Det ger en möjlig besparing på 89 + 127 = 216 kWh/år om vi skulle slänga ut kylen och frysen. Kostnaden för de aktuella skåpen på 2 x ca 12 000 = ca 24 400 kr är dock hämmande på investeringsviljan.  Jag meddelade Maria att kylen och frysen blir kvar, men…

Med lika stor investering får man ca 1 kW solceller som ger 800-1 100 kWh/år beroende på var man bor och vilket väderstreck och lutning ens hustak har, :-).

PS 28/3. Kan tilläggas den kyl och frys vi köpte 2006 var bland de energisnålaste som fanns då.

7 reaktion på “Ska gamla kylen och frysen ut?

 1. Och man får 25 eller 30 års garanti på panelerna (vad detta nu må vara värt…), vilket man ju inte får på en ny kyl, så dessa 800 – 1100 kWh/år borde stå sig långt efter att nya kylen är återvunnen!

  • Kanhända, jag letade inget utan tog första bästa jag hittade av ett välkänt märke. Får inte dina länkar att fungera när jag sitter på hotellrum i Freiburg, men även om man skulle kunna köpa dem för halva priset blir slutsatsen densamma…

 2. Att byta ut kyl&frys för att spara några kWh i årsförbrukning är säkert minst lika kostsamt som att installera solceller.

  Känner någon till några bättre åtgärder?

  / Pelle

  • Poängen i vårt fall var dock att det var 2-4 gånger lönsammare att investera i ett solcellssystem än i ny kyl och frys, antaget att de har samma livslängd. Om livslängden är längre för solcellssystemet, vilket är troligt, är lönsamheten ändå bättre.

   Det absolut billigaste elspartipset är väl se till att man har så få elapparater som möjligt på stand-by. Vi har en grenkontakt med strömbrytare till TV och stereo.

   Vi har bytt nästan alla våra lampor till LED-lampor. Såg häromdagen att jag missat några 12 volts fönsterlampor. Deras kvarvarande dagar är nu räknade…

   Billigt är också att se över tätningslisterna i fönstren.

   Snålspolande munstycken på vattenkranarna för att minska varmvattenförbrukningen är en annan idé.

   Välj en energisnålare bil vid nästa bilbyte!

 3. Gräv en jordkällare!
  Ät upp all mat! Använd kallty skafferi!
  Tillverka egen metan genom rötning av allt avfall i hushållet! Varför skänka det vidare och dessutom betala för det? Egen toalösning ala peepoo är kanske lösningen! Skaffa begagnat gasdrivet kylskåp eller kör med solceller.
  Är individuella frysar verkligen nödvändiga? Vi har myclet att göra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *