Anna-Karin Hatt invigde Sveriges första MW-solcellspark

Idag invigde energiminister Anna-Karin Hatt tillsammans med Kenneth Jönsson, VD Mälarenergi, Ulla Persson, kommunalråd i Västerås och ordförande i Mälarenergi samt Magnus Hellberg, VD Kraftpojkarna, Sveriges första MW-solcellspark, som ligger mellan Västerås och Enköping omedelbart norr om E18, där den kan ses av alla passerande bilister.

Ett par hundra personer deltog i den lyckade invigningen. En bildskärm visade att solcellerna gav en del energi även i det helmulna vädret.

Anna-Karin Hatt var väl påläst om solenergi. Hon berättade att man vill stödja fler att producera sin egen energi och att man i förra veckan lade ut en lagrådsremiss, som ska ge en skattereduktion på upp till 18 000 kr/år för överskottsel som matas in till nätet. Man får dock ha i minnet att skattereduktionen är begränsad till mängden köpt el, max 30 000 kWh och max 100 A säkring. För en småhusägare kommer överskottet av solel som matas in till nätet inte att bli så stort, det rör sig snarare i intervallet 500 – 3 000 kr (ca 800- 5 000 kWh i överskott) per år för de allra flesta småhusanläggningar. För bostadsrättsföreningar och företag är den höjda gränsen för avdraget, jämfört med utredningens förslag som kom i juni 2013, en klar förbättring!

På Anna-Karins Hatts blogg finns det dagsfärska inlägget “Solelen växer snabbast av alla“.

Jag berättade om forskningsprojektet som drivs med mig som projektledare och gästforskare på Mälardalens Högskola. Jag började att berätta att när jag var student en gång i tiden vid Uppsala Universitet lyssnade jag på en föreläsning av den nyblivna svenska nobelpristagaren Kai Siegbahn. Han öppnade med att ta en bild på församlingen. Det gjorde jag också och resultatet ser du här nedan. Jag glömde dock i hastigheten bort kopplingen att säga att vi inte förväntar oss ett Nobelpris för vårt projekt men att det säkerligen kommer att ge mycket nyttig information. Projektets syfte är att öka förståelsen för hur framtida solcellsinstallationer bör utföras i Sverige på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt och därmed bli en ledsagare för ökad solelproduktion i Sverige.

Media (ett urval…)
Invigning Solcellsanläggningen Solparken. Regeringskansliet.
Solcellspark utanför Västerås invigd. P4 Västmanland.
Ministern invigde gigantisk solpark. Enköpings-Posten.
Invigning av solcellspark. Vestmanlands Läns Tidning.
Här invigs Nordens största solcellspark – i Västerås. SVT.
TV4 nyheter.
Nu kan du köpa el från Nordens största solpark. Mälarenergi.
Sveriges största solcellspark invigd. ABB:s hemsida.
MDH-projekt presenteras när Nordens största solpark invigs. Mälardalens högskola.
Sveriges största solcellspark klar. Egen El.
Nordens största solpark invigd. Slussen.biz.
Nordens största solcellspark i drift. Elinstallatören.
Sveriges första MW-park. Svensk Solenergi.

PS. När jag i mitten av oktober skrev att det var Nordens största solcellspark var det en dansk läsare som påpekade att det fanns en större solcellspark på väg i Danmark. Det var då lite oklart när den skulle bli klar och jag undvek därför att kalla den Nordens största i dagens inlägg. Det verkar som att den danska anläggningen på 2,1 MW hos Danfoss hann före eftersom det i en dansk artikel skriven 24 januari står att den “er installeret“.
Fick verifierat den 6/2 av två personer från GAIA att den danska anläggningen var i drift i december och att den invigdes 3/2.
Se även artikeln “Danfoss 2.1MW Solpark indviet” från 11 mars 2014. Där står att den kopplades in till nätet i december 2013.

Anna-Karin Hatt (längst till höger) invigde idag Sveriges första MW solcellspark.

Anna-Karin Hatt (längst till höger) invigde idag Sveriges första MW solcellspark.

Christian Tapper, Kraftpojkarna, samtalar med Anna-Karin Hatt, Energiminister.

Christian Tapper, Kraftpojkarna, samtalar med Anna-Karin Hatt, Energiminister.

Vy från scenen när jag skulle börja mitt tal.

Vy från scenen när jag skulle börja mitt tal.

Inkopplingen klar. Från vänster Magnus Hellberg, Kraftpojkarna, Anna-Karin Hatt, Energiminister, Ulla Persson, ordförande Mälarenergi och Christer Jönsson, VD Mälarenergi.

Inkopplingen klar. Från vänster Magnus Hellberg, Kraftpojkarna, Anna-Karin Hatt, Energiminister, Ulla Persson, ordförande Mälarenergi och Christer Jönsson, VD Mälarenergi.

Sara Malmgren, Energimyndigheten, berättade om bakgrunden till forskningsprojektet.

Sara Malmgren, Energimyndigheten, berättade om bakgrunden till forskningsprojektet.

MW-parken. Mäktig syn.

MW-parken. Mäktig syn.

MW-.parken redo. Så här såg det ut för de som passerade på E18 på väg till Västerås i morse.

MW-parken redo. Så här såg det ut för de som passerade på E18 på väg till Västerås i morse.

4 reaktion på “Anna-Karin Hatt invigde Sveriges första MW-solcellspark

  1. Hej Bengt. Jag läste på A-K Hatt´s blogg att de (Regeringen) lämnade in ett förslag för egenproducerad el som ska vara fördelaktigt? Tydligen ska skatteavdrag på upp till 18 000kr per år vara möjligt. Är du insatt, eller vet du var man kan se beräkningsexempel på utfall av det förslaget för en normal villaanläggning, säg 2-4 MW och medelinkomsttagare?

  2. Hej Bengt! Vet du om det finns någon stans på nätet där man kan följa solelproduktionen från MW-parken? Vore kul att veta hur mycket el den producerar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *