Solcellerna gav 4,35 kWh idag

 

December öppnade och slutar på topp. Den 1 december var det en helt klar dag, som dessutom var blåsig vilket sänkte solcellernas temperatur = högre verkningsgrad. Det blev då 4,63 kWh (1,38 kWh/kW), vilket är den bästa notering vi haft under en decemberdag sedan starten den 28 oktober 2010.

Idag var det också soligt och klart vilket gav 4,35 kWh (1,29 kWh/kW), vilket är den tredje bästa decemberdagen för oss. Det var bara fjärde gången vi passerat 4 kWh under en decemberdag. Nästa bästa decemberdag är den 31 december 2011 med 4,58 kWh.

Egenheter för december är snötäckning och att dagarna är korta. Vi har dock i stort sett klarat oss från snö i december i år tack vare en extremt varmt decembermånad, som givet regn istället för snö.

Vi har hittills 27,66 kWh solel i december och det kommer att bli den näst bästa decembermånaden hittills för oss. Det kommer att bli vårt bästa år för solcellerna. I morgon kan vi göra årsbokslut…

Gott Nytt År tillönskas alla läsare av bloggen! Tack för att ni läser bloggen och att ni skriver kommentarer. Det är lärorikt för alla parter tror jag, inte minst för mig själv.

11 reaktion på “Solcellerna gav 4,35 kWh idag

 1. Gott Nytt själv. Det är mycket värdefullt att du driver bloggen, där det finns så mycket kunskap frikostigt delad. Från en ingenjörshorisont dessutom! Tack!

  Här hade jag 4,7 kWh, men då alltså inte 30/12 utan hela december. Några veckor till och solen börjar orka över trädtopparna!

 2. Instämmer med Anders’ kommentar.
  Bloggen har varit, och är, till stor hjälp vid beslut om, förståelse för samt idrifttagande av våra paneler. Har varit uppkopplad sen den 17/7 och resultatet är över förväntan.
  Vi hade 42,4 kWh i December, detta trots att enligt Sunnyportal så skulle den månaden ge -1,05, hur man nu kan förutspå ett sådant resultat.
  Vår anläggning kan ni se på Sunnyportal,
  Mariedalsgatan 64 i Linköping.
  Ska bli roligt att om ett år kunna summera ett helår och jag hoppas att jag då även haft ork att ta itu med elcertifikat.
  Må solen skina på Era paneler!
  /Kalle

 3. Första året med vår 4kW (2-fas) solcellsanläggning har varit fantastiskt! Produktionen för 2013 blev totalt 5207kWh. Av dessa kWh har vi matat in lite mer än hälften på elnätet.

  Största delen har gått till luftvärmepumpen och vvb. En del har också gått till att ladda elmopeden för en stor del av dagliga pendlingsresorna vår, sommar och höst. Eldrivna trädgårdsredskap (gräsklippare, motorsåg, vedklyv, trimmer m.m) har tagit en mindre del.

  Det är dock synd att produktionen så här års är så begränsad. Men genom att köra en biogasbil och elda med ved så kan vi fortfarande leva ett hyfsat fossilfritt liv. Vi får hoppas att nästa år bjuder på minst lika många soltimmar!

  Tack för en jätteintressant blogg och ett gott nytt solår!

  • Kul med din höga produktion! Den är till och med extremt hög. Vi har ju diskuterat det lite tidigare på bloggen. 5207 kWh/4 kW = 1 302 kWh/kW är högt över tidigare högsta kända värde i Sverige från en fast solcellsanläggning (drygt 1 100 kWh/kW har rapporterats tidigare på bloggen). Ett normalvärde för en bra anläggning under ett år med normal solintrålning enligt SMHI:s solinstrålningskarta för Vätternområdet borde vara ca 1000 kWh/kW. Det borde stämma för din anläggning med rakt söderläge, lutning 50 grader och ingen skugga.

   Det finns därför skäl att fundera över varför värdena blivit så höga för din anläggning. Tänkbara orsaker:
   1. Att det har varit ett extremt soligt år i Hjo under 2013. Det har varit ca 10-15% högre än normalt under 2013 för SMHI:s mätstationer i Göteborg och Växjö. Man kan väl därför anta att det varit något liknande i Hjo. Det förklarar en del men inte allt.
   2. Växelriktarna visar för höga värden. Jag vet inte hur Sungrow:s växelriktare ligger till. Det skulle kunna kontrolleras om man även hade en elmätare för mätning direkt efter växelriktarna.
   3. SMHI:s solinstrålningskarta är inte korrekt. Stationsnätet för mätning av solinstrålning är relativt glest och solinstrålningskartan är därför generaliserad. Det kan väl därför ge små avvikelser mot verkligheten, men rimligen inte så stora att det förklarar resten av avvikelsen.

   2013 var det extremt soligt år i södra Sverige. Enligt SMHI:s mätningar brukar inte avvikelserna i solinstrålning vara mer än +-10% jämfört med ett normalår (definierat under perioden 1961-1990). Statistiskt sett är det därför troligt att 2014 kommer att ge mindre solenergi än 2013.

   • Hej Bengt!

    Jag har också tänkt om det är så att växelriktarna visar för höga värden, så en elmätare efter växelriktarna vore nog bra. Ska försöka kolla om fler med SunGrow växelriktare har ovanligt hög produktion.

 4. Hej Bengt och tack för allt spännande du skrivit om sol-el under åren!
  Du är en stor inspirationskälla för alla oss “solälskare” som hittat till din blogg.
  Även vår lilla anläggning (1,6kW) i mörkaste Småland har satt nytt rekord under 2013, 1302kWh totalt men bara 5,3 i december. Vi har alldeles för många trädstammar i vägen då solen står lågt.
  Startade förövrigt vår anläggning samma dag som du själv 2010.10.28.
  Hoppas få ta del av många intressanta nyheter under det kommande året.
  Har läst om den stora anläggningen med solföljande paneler som just nu byggs upp och snart skall starta vid Nykvarns Gård nära dig utanför Västerås.
  Jag ser fram emot att få veta lite mer om denna genom din blogg så småningom. /Matts N.

 5. God fortsättning på det nya solåret.
  Jag har sedan jag satte upp min solelsanläggning, i april 2013, jämfört mina produktionsdata med andra, bland annat din. Nu när jag kunnat följa produktionen från sommarsolståndet till vintersolståndet tycker jag mig se att vinkeln på solpanelerna har rätt stor betydelse. Under sommaren hade jag bra produktionsvärden jämfört med din anläggning, men från och med november har dina värden varit bättre. En del kan härröra från att när solen står lågt har jag kort produktionstid pga skuggning, men om man även tittar på högsta effekt har du haft bättre värden från och med november.

  Ekeby Gäddeholm
  4 3,36
  kWh/kW kWh/kW
  maj 575 143,8 439 130,7
  juni 612 153,0 430 128,0
  juli 622 155,5 417 124,1
  aug 529 132,3 356 106,0
  sep 370 92,5 268 79,8
  okt 147 36,8 125 37,2
  nov 49 12,3 67 19,9
  dec 13 3,3 28 8,3

  Skall då nämna att mina paneler har en lutning på 15 grader mot 27 grader för Gäddeholm.
  Vill man titta närmare på mina produktionsdata kan man titta här http://monitoring.solaredge.com/solaredge-web/public?name=Munktorps-Ekeby.
  /Anders

  • Ja, vinkeln spelar roll för fördelningen under året. Däremot spelar det mindre roll än vad man skulle kunna tro för årsutbytet om man varierar vinkeln låt säga ±20 grader från den teoretiskt optimala i ett söderläge. Se beräkningar jag gjorde i blogginlägg från 2013-04-12. Man bör notera att de teoretiska beräkningarna normalt inte tar hänsyn till snötäckning. Med tanke på snö och smuts brukar jag säga att det är bättre att ha något högre vinkel än den optimala än något lägre, om man kan välja. De flesta har dock inget val, man får ta den lutning som taket har.

   I vårt fall minskas produktionen av skuggning från omgivande träd under morgon-förmiddag och kväll.

   • Jag skulle vilja påstå att om panelerna är riktade ökt eller väst så tjänar man på en flackare vinkel eftersom panelerna blir belysta under längre tid sommartid. Simuleringar sa det och mina östpaneler med vinkeln 20 grader blir belysta och ger effekt fram till klockan 16 i juni-juli.

    • Ja. Enligt PVGIS är noll grader (horisontell montering) den teoretiskt optimala lutningen om man vill optimera årsutbytet om solcellsmodulerna sitter mot väster eller öster. Horisontell montering är dock inte att rekommendera eftersom det ger längre snötäckningstid (simuleringsprogram tar normalt inte hänsyn till snötäckning) och mera nedsmutsning av modulerna.

 6. Hej Bengt, bra blogg! Vi har utvecklat en produkt som gör det billigt och enkelt för ägare av små solcellsanläggningar att rapportera in produktion till SVK för att erhålla Elcertifikat och Ursprungsgarantier. Finns att köpa inom en månad hoppas jag.

  Jag skriver detta meddelande av en annan anledning, JAK Medlemsbank har ett överskott av inlåning, de vill låna ut pengar. Det är en demokratisk organisation så medlemmar kan skriva motioner som styr verksamheten om de röstas igenom. Banken har ekonomiskt möjlighet att ge mycket förmånliga lån till små solcellsanläggningar. Totalt rör det sig om mer än hundra miljoner kronor som kan lånas ut på det här sättet. Vi försöker sätta samman en motion som stämman ska rösta om i aprill. Motionen måste lämnas in innan 1 februari. Jag undrar om du, med din expertis på området, skulle vilja bidra till formuleringen. Har du en emailadress som jag kan skicka mer info till?

Kommentarer inaktiverade.