Solelrekord under 2013!?

SMHI har 17 mätstationer i Sverige där man mäter global solinstrålning, som är den totala solinstrålning som träffar en horisontell markyta mätt i kWh/m2. Här nedan visas några olika diagram för global solinstrålning, baserade på rådata från SMHI. I stora drag har Sverige haft betydligt soligare än normalt under 2013, utom i Norrlands inland. Nästan alla mätstationer har redan, med en månad kvar av året, passerat normalvärdet för ett helår. Under januari-november har Växjö haft 13,6% soligare än under ett normalt helår. Mest sol har det varit vid mätstationerna Hoburg, Visby, Svenska Högarna och Karlstad. Med tanke på den höga solinstrålningen i år, att det inte blir så mycket förluster på grund av snö under november-december och att det finns flera anläggningar än tidigare år, av vilka några kanske har topplägen, borde det bli svenskt solelrekord i år. Hur många är det som tar sig över det tidigare rekordet på 1 074 kWh/kW under ett kalenderår för en fast anläggning? Vi har hittills 881 kWh/kW i år och ligger väl över vårt rekord på 863 kWh/kW från 2011. Vi borde hamna på 885-890 kWh/kW innan årets slut, eftersom det inte verkar bli någon bestående snö under de närmaste två veckorna.

Lägg märke till att de soltimmar som ibland redovisas i media är ett annat värde än globalstrålningen. SMHI definierar soltimmar som den tid då den direkta solinstrålningen överstiger 120 W/m2. Antalet soltimmar kan därför ge en annan rangordning mellan orterna än när man jämför globalstrålningen. För solcellsanläggningar är det globalstrålningen som ska användas vid jämförelser mellan olika orter.

Notera att det är flera faktorer än globalstrålningen som påverkar utbytet från en solcellsanläggning. Även om två orter haft exakt samma globalstrålning varierar utbytet på grund av skillnader i exempelvis lufttemperatur (minskat utbyte med ökad solcelltemperatur, vilket gynnar nordliga orter), modulernas lutning och väderstreck, om systemet är takmonterat eller fristående (påverkar solcelltemperaturen) och verkningsgrad för anläggningen (främst växelriktare påverkar).

Man kan inte heller jämföra globalstrålning och solelutbyte mellan olika månader för en specifik anläggning. Skillnader i lufttemperatur påverkar utbytet vilket gör att månader med lika stor globalstrålning kommer att ha olika utbyte. Sommartid får man också komma ihåg att under tidig morgon och sen kväll står solen bakom solcellsmodulernas yta. Därför får man då ingen direkt solinstrålning mot modulernas yta, utan det är bara den diffusa solinstrålningen som kommer att användas för solelproduktionen.

—Global solinstrålning januari-november 2013 jämfört med januari-december under normalår under perioden 1961-1990. Rådata från SMHI.

Global solinstrålning januari-november 2013 jämfört med januari-december under normalår under perioden 1961-1990. Rådata från SMHI.

—Global solinstrålning januari-november 2013 jämfört med januari-december normalår under perioden 1961-1990. Rådata från SMHI.

Global solinstrålning januari-november 2013 jämfört med januari-december normalår under perioden 1961-1990. Rådata från SMHI.

Global solinstrålning per månad under 2013 för Umeå, Stockholm och Lund. Rådata från SMHI.

Global solinstrålning per månad under 2013 för Umeå, Stockholm och Lund. Rådata från SMHI.

16 reaktion på “Solelrekord under 2013!?

 1. Hej, har 12,9% högre produktion jämfört med 2012, och har till dagens datum producerat 1084 kWh/kW. Anläggningen består utav 1st Sunnytripower 8000TL, 26st Sanyo HIT-N235SE10. Har tyvärr en del skuggning från omgivande träd,och har funderat på att uppdatera min mjukvara för att prova SMA:s OptiTrac Global Peak. Vore intressant att höra vilka erfarenheter ni eventuellt har av den mjukvaran. Min anläggning finns i Garphyttan 20km väster om Örebro.

 2. Den solanläggning i våran by som har producerat mest på hela året (20822Kwh/20,7Kwp= 1005,9kwh/kwp) är en markmonterad anläggning med 45graders vinkel som består av 88st swemodule paneler med ungefär 235wp/st
  och en Mastervolt cs20tl inverter anläggningen lider av skuggning slutet av oktober och november.
  Den anläggning som har producerat mest är har bara varit uppe sedan 1:a juli i samma by, den har producerat 11 procent mera på samma tid.
  Utslaget på året skulle ju det kanske bli 1115kwh/kwp
  Noterbart är att detta är i mörka jämtland.
  Länk till byn
  https://www.facebook.com/SolenergiIBleka

  • Ska man se tiil globalstrålningen är som ett normalår i östersund under 2013, så kan man se ljust på produktionen från byns anläggningar.

 3. Från Oxie, söder om Malmö så har min anläggning till dags datum producerat 1108 kWh/kW. En anläggning på 7kW – 28st ZNShine mot söder i 27 graders vinkel med en Kostal Piko 7 inverter.

  • Med hjälp av värdena under diagrammet kan man räkna ut att det är genomsnittet för kWh/kW och dag under den aktuella veckan. Att kalla det “efficiency” är ett felaktigt ordval. Det borde stå kWh/kW och dag på y-axelns förklaring, eftersom läsaren skulle kunna tro att det är kWh/kW och vecka eftersom staplarna anger energin veckovis.

   Man brukar använda “yield” för kWh/kW. Jag brukar kalla det utbyte på svenska. Utbytet kan man beräkna för önskad tid, exempelvis dag, månad eller år.

 4. Från deras about sida:
  The generation view shows all the daily outputs recorded by the system. The right hand side of the graph data series shows the outputs in kilowatt hours. The left hand side shows the Efficiency measured in kWh/kW.
  Efficiency is calculated by dividing the total energy output (kWh) by the system size (kW). The efficiency measure allows systems of different sizes to be compared.

  • Efficiency = verkningsgrad, vilket är något annat än vad man räknat ut. Verkningsgraden är ett tal mellan 0 och 1 (0%-100%). Det tal man räknat fram heter ”yield” på engelska. Dessutom har man kastat om höger och vänster i beskrivningen…

 5. Hmm, kan väl vara uppfriskande med ett rekord på andra sidan av skalan. Jämfört med er storfräsare så är min anläggning Västergryt mycket liten, 9 x 240 W, 9 x Involar. Med årmiljonernas obeveklighet är idag årets mörkaste dag, men registreringen i förrgår kan nog gå till min historia som ett lågvattenmärke, högsta effekt under dagen 4 W (visst, 1000 pulser/kWh blir patetisk upplösning vid så låga effekter) eller, uttryckt på ett annat vis, 0,185 % av nominell toppeffekt.

  Jag har registrering sedan november, men jag tror att jag avstår från extrapolera till helår. Men med detta som lågvattenmärke kan det nog bara gå uppåt nu!

 6. Nu har jag visserligen lite större anläggning än du (7.35 kWp) dessutom befinner jag mig vid smålandskusten och du är väl strax söder om Stockholm (Rätt?) med något lägre solvinkel för din del som resultat vilket kanske gör jämförelsen något haltande men….4W toppeffekt?? Jag som tyckte det var klent häromdagen då jag bara orkade upp i dryga 100W i toppeffekt vilket borde bli drygt 1,4% av nominell toppeffekt. Dagen resulterade i endast 0,304 kWh (0,041kWh/Kwp) Helt plötsligt verkar ju mina siffror riktigt bra… 😉

  • Jo, ibland undrar man ju om det är något galet, men den bistra sanningen är nog att om jag ska få in något så här års så krävs det en batalj med en motorsåg! Men jag tror jag får leva med att det är några veckor före och efter vintersolståndet som jag nog får tänka bort. Den 20:e fick jag in 0,14 kWh/kWp och jag har en mätare där jag kan se strömmen i alla faser och det stämmer nog med vad jag ser. Jag har läst av 1.31 kW en gång och inte ens den gången var hela raden skuggfri. Men nu kommer ljuset, sakta, men ändå…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *