Nyckelfärdiga solcellssystem – uppdaterad prisjämförelse

En mycket vanlig fråga är “Vad kostar solceller?”. I diagrammet här nedan visas priser för nyckelfärdiga anläggningar från några olika elbolag och från ett stort byggvaruhus. Alla priser är hämtade från bolagens webbinformation, förutom för Bauhaus där installationskostnad är satt samma som i april eftersom den inte framgick av informationen på deras hemsida.

Priserna gäller under vissa förutsättningar som skiljer något mellan de olika erbjudandena. Saker som exempelvis kan skilja är vilket geografiskt område erbjudandet gäller och om frakt och resor ingår.

Den senaste jämförelsen gjordes den 15 april. Hänt sedan dess:

 • Vattenfall, Din El, Bixia, Kraftringen (bland annat före detta Lunds energi) har oförändrade priser.
 • Fortum har sänkt priserna.
 • Mälarenergi har höjt priserna.
 • Bauhus anläggning på ”4 kW” var i själva verket 3,84 kW och 6 kW var 5,76 kW, vilket höjer priserna per kW.
 • Vallentuna Elverk och Eskilstuna Energi och Miljö har tillkommit.

Om man har ett hus som är äldre än fem år och inte har fått något investeringsstöd kan man utnyttja ROT-avdrag för arbetet. Det sänker då priset med ett antal tusenlappar. Det är förvånansvärt stora skillnader i möjligt ROT-avdrag mellan olika erbjudanden.

Billigast och dyrast

Billigaste erbjudandet är 19 417 kr/kW, inkusive moms och frakt, för ett 6 kW solcellssystem från Bixia. Dyrast är 32 833 kr/kW, inklusive moms och frakt, för ett 1,5 kW solcellssystem från Fortum.

Man ska ha i minnet att denna jämförelse endast gäller ett litet antal av alla företag som levererar nyckelfärdiga anläggningar, så det kan löna sig att fråga runt.

Priset per kW för en solcellsanläggning kan variera på grund av många olika faktorer som exempelvis:

 • Storlek. Generellt blir det lägre pris per installerad kW desto större anläggning.
 • Val av moduler. Högre pris för högre verkningsgrad.
 • Val av tillbehör. Elmätare, mätning av solinstrålning och modultemperatur, loggning av uppmätta värden är exempel på tillval som kostar extra.
 • Hur komplicerad installationen är, där takkonstruktion, takhöjd, taklutning, närhet till elcentral är exempel på sådant som kan göra skillnad i pris.
 • Om man gör en del av installationsarbetet själv. Elinstallationen måste dock alltid göras av en behörig elinstallatör.

Dags att sänka nivån för stödberättigade kostnader?

I diagrammet visas även nivån för de stödberättigade kostnaderna för en solcellsanläggning enligt förordningen om statligt investeringsstöd till solceller. Den är 46 250 kr/kW, inklusive moms, för solcellssystem. Jag förstår inte hur regeringen tänkte när man satte denna nivå, som är långt över dagens marknadspriser. Har man dessutom tänkt att denna nivå ska gälla till förordningens slutdatum sista december 2016? I princip gör det kanske ingenting om inte någon lockas att stoppa fingrarna i syltburken, men jag tycker att det ger fel signaler om vad som är marknadspriser för ett solcellsystem idag och det bidrar inte på något sätt till att pressa priserna på solcellssystem i Sverige.

PS 6/12.

Det går förstås att hitta exempel på betydligt billigare nyckelfärdiga solcellsinstallationer än de i diagrammet om man bygger större anläggningar. Jag höll idag föredrag på konferensen Mikroproduktion av el i Stockholm. I två andra föredrag nämndes några prisexempel.

Lisa Enarsson höll föredrag om ”Hållbara Järva”. Där hade man upphandlat två solcellsanläggningar på 172,5 kW och 107 kW för 15 800 kr/kW respektive 15 400 kr/kW, inklusive moms.

Lena Ahlgren, Umeå Energi, berätta om solcellsinstallationer i Ålidhem, Umeå. Där hade man upphandlat anläggningar för ca 15 000 kr/kW, inklusive moms, under 2013.

Jämförelse av priser för några kompletta solcellspaket inklusive installation och moms. Detaljvillkoren för vad som ingår kan variera mellan paketen. Klicka på diagrammet för att se det i full skala.

Jämförelse av priser för några kompletta solcellspaket inklusive installation och moms. Detaljvillkoren för vad som ingår kan variera mellan paketen. Klicka på diagrammet för att se det i full skala.

5 reaktion på “Nyckelfärdiga solcellssystem – uppdaterad prisjämförelse

 1. Mina egna dagsaktuella priser
  Fick offert på 50 st 250W solpaneler FOB Kina för $ 0,56/W, eller efter frakt ca 0,56 Euro/W i Göteborg, dvs exakt EUs avtalade minimipris med Kina. Sedvanliga garantier, certifikat etc uppfylls.

  Ser också att nya länder numera säljer till EU under Kinas pris ovan $0,5 -0,7/W och på nivån 0,50 Euro/W enligt http://www.pv-magazine.com/investors/module-price-index/#axzz2QBhIqOjA , så EUs stora attack på Kinas solpaneler tycks bli ännu slag i luften från EU-byråkratin.

  Följer dagspriser på http://www.alibaba.com inom “solar panel” resp “inverter”, och har en fråga om de senare. Hittar där låga (och sjunkande?, just nu $0,1-0,2 W/st FOB Kina) priser t ex http://www.alibaba.com/product-gs/1302823741/Newest_solar_inverter_off_grid_solar.html . Inverters >10kW ger krångligare ledningsdragning och blir med ovan priser dessutom dyrare

  Så min fråga:
  Kineserna är tveklöst världsmästare inom masstillverkning av elektronik. Kan deras teknikkunnande leda till att man i sinom tid monterar eller medlevererar (billiga) mikroinverters motsvarande panelens märkeffekt. Dessa skulle då enkelt kunna monteras upp av användarna (och i Sverige anslutas av behörig “kontrollant-anslutare-elektriker” till elnätet), säkert en marknadsföringsfördel på många håll i världen.

  En mikroinverter 250 W är väl bara enkla elektriska processer med (inom kort?) massproducerade billiga standardkomponenter, inkl datorchips, så en inbyggd mikroinverter på solpanelen skulle kinesiska tillverkare kanske kunna skicka med inom EUs minimipris för 2015, med nuvarande trender. Är jag ute och cyklar?

  • Antar att tull och moms tillkommer på ditt pris. Hur hög är svenska tullavgiften på solcellsmoduler?

   Möjligen kan Kina kringgå minimipriset på 0,56 Euro/W genom att montera modulväxelriktare på modulerna och låta dem ingå i modulen. En fråga är dock vad de kinesiska företagen skulle vinna på det? Det är väl i sådana fall om andra länder i Asien skulle konkurrera ut dem på den europeiska marknaden. Med 0,56 Euro/W kan åtminstone de bästa kinesiska modultillverkarna att göra vinst igen. Om de skulle skicka med en modulväxelriktare är väl frågan om det skulle bli någon vinst, åtminstone om det ska ske innan utgången av 2015. Begränsningen på max 7 GW till EU finns också kvar som tak för Kina-importen.

   Har ingen erfarenhet av Alibaba, är inte det en motsvarighet till eBay? Köpte en billig lupp från Kina från eBay som skulle vara en dubbellupp med 10x och 20x. Båda var dock 10x förstoring, en ren blåsning alltså. Man ska därför inte stirra sig blind på priserna på dessa siter.

   • Tack för ditt svar.
    Alibaba är en PORTAL där köpare och säljare möts (säljare= främst kinesiska och asiatiska producenter. De senare betalar avgift för att finnas på alibaba, men inga avgifter betalas för den omsättning som genereras). Tjänsten är därför mera lik Google än Ebay. Omsättningen över alibaba (och dess systersajter) uppskattas 2013 till över 1 500 miljarder kr, vilket gör den till dubbelt så stor e-handelbolagen Amazon och E-Bay tillsammans, allt enligt http://www.di.se/artiklar/2013/12/20/sagan-om-alibaba-och-de-700-miljarderna/

    Alibaba är idag ett marknadsföringens globala skyltfönster för kinesiska tillverkare. Jag var för länge sedan globalt ansvarig för “die steel” och “steel rules” inom Sandvik-koncernen. Vi hade då över 25% andel av världsmarknaden. Internet omöjliggjorde Sandviks tidigare (dyra) distributionsmönster, och idag sker (i stort sett all) global marknadsföring (och tillverkning) av produkterna från Kina (utan inblandning av Sandvik övriga globala verksamhet) via Internet och alibaba under två varumärken Sandvik och Diamond (som ex se http://www.alibaba.com/product-gs/648140922/Die_cut_lable_rule_with_coated.html )

    Så på alibaba finns toppkvalité, och säkert mycket skräp. Man måste vara kunnig för att ställa rätt frågor etc. Jag vill passa på att tacka dig för din blogg, nu när jag försöker lära mig och förstå hur solcellsmarknaden fungerar. Jag ska bygga en anläggning ca 12 kW, men kanske inte förrän 2016

    Lilla Sverige verkar inte tillhöra paneltillverkarnas prioriterade marknader. LG har ju introducerat en ny intressant serie solpaneler (som enligt en tidningskälla jag såg ska levereras med mikroinverters 2014), men dessa marknadsförs inte i Europa http://www.lg.com/us/commercial/monox-solar-panels

 2. LGs nya paneler visas om man kryssar Mono X NeoN

Kommentarer inaktiverade.