EU godkänner avtal med Kina om solcellsimport

Enligt Bloomberg har EU nu godkänt en överenskommelse med Kina angående import av solcellsmoduler till EU. Ett pris på minst 0,56 Euro/W och ett tak på max 7 GW solcellsmoduler per år till EU gäller till och med utgången av 2015. Import från Kina utöver taket kommer att drabbas av höga tullar.

Detta bör göra att den takt med vilken solcellsystem i EU har blivit allt billigare under senare år kommer att dämpas rejält. När jag häromdagen gjorde en genomgång av priserna för nyckelfärdiga solcellssystem från olika elbolag i Sverige visade det sig att priserna i flesta fall var oförändrade sedan i april. Ett bolag hade sänkt priserna och ett bolag hade höjt priserna.

Detta kommer rimligen också att leda till en ökad prispress på växelriktare, andra komponenter och installationsarbetet.

Se även lite historia i ämnet i artikeln EU anti-dumping investigation i PV Magazine.

7 reaktion på “EU godkänner avtal med Kina om solcellsimport

 1. Minimipriset i Europa blir alltså 0,56 Euro/W eller 0,75 US$/W. Jämförs detta med att produktionskostnaden hos världens sju ledande tillverkare hamnar under 0,20 $/W år 2014 (enligt http://www.solarbuzz.com/news/recent-findings/integrated-solar-pv-polysilicon-and-wafer-suppliers-drive-production-costs ), så kommer rimligen detta att leda till, om inte stopp så en rejäl uppbromsning, under valåret 2014 i byggandet av nya solpanelsanäggningar, när statsbidragen på 35% upphör?

  Kommer staten därför som motåtgärd förlänga dessa bidrag? Finns några sådana indikationer?

  • Artikeln i Solarbuzz handlar om priset för Si-”wafers” (”plattor”) och det är bara en mindre del av modulkostnaden, så det priset är inte jämförbart med minimipriset på solcellsmoduler från Kina till EU. 0,56 Euro/W är ett lågt pris för modulerna, det är i runda slängar 5 000 kr/kW, exklusive moms. Jämför det med ett pris på 15 000 – 25 000 kr/kW, inklusive moms, för nyckelfärdiga solcellsanläggningar i Sverige.

   Om det blir ny regering efter valet 2014 är jag övertygad om att man lägger in mera pengar i budgeten för investeringsstödet till solceller, med miljöpartiet som drivande. Hur nuvarande regering tänker göra är väl mera oklart.

 2. Pingback: Solceller växer så det knakar i Sverige | Bengts villablogg

 3. Pingback: Vad kostar solceller – uppdatering 20140828 | Bengts villablogg

 4. Hej,

  Vet du vad som ingår i modulkostnaden. Skulle man exempelvis kunna baka in omriktaren eller fästanordningen i de 0,56 Eur/W?

  Mvh
  Markus

  • Meningen var att det skulle vara modulkostnaden enbart. Om man räknar med växelriktare eller effektoptimerare (“power optimizers”) som sitter monterade på modulerna i lägsta tillåtna pris på moduler från Kina (som nu är 0,53 Euro/W) kan man kringgå avtalet. Men det var inte så det var tänkt som jag fattat det hela, eftersom då försvinner syftet med avtalet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *