Solsafari på besök hos oss

Idag hölls en solsafari i Västerås, arrangerad av Västerås stad och Förbundet Agenda 21. Besök gjordes hos Kraftpojkarna, hemma hos oss och hemma hos familjen Ahlinder på Gryta, Västerås. Guide på bussturen var Richard Thygesen, Mälardalens högskola.

Det var en dag med tunga moln, men regnet höll sig i alla fall borta under besöket hos oss och kom först senare på eftermiddagen, förhoppningsvis efter besöket på Gryta. Solelproduktionen stannade idag vid blygsamma 0,591 kWh (0,18 kWh/kW). Det var den tredje lägsta dagsnoteringen under denna höst. 22 oktober är lägst hittills med 0,32 kWh.

Det var hela 35 deltagare på solsafarin och man hade fått tacka nej till en del kunskapshungrande personer. Det finns ett stort behov av informationsspridning kring solceller. Det är nytt för de flesta. Intresset är dock stort bland många och vi kan förvänta oss att antalet solcellinstallationer kommer att stadigt öka i takt med sjunkande systempriser och ökad kunskap om möjligheterna med solceller.

Det blev trångt i vår groventré eftersom vi efter en vattenläcka på grund av en falerande automatluftningsventil (borde vara vite på att installera sådana…) till en golvvärmefördelare varit tvungna att låta riva ut golvet i en klädgarderob och hela nedre badrummet, som nu står parkerat i groventrén. Under förmiddagen upptäckte jag även att det stod en stråle med vatten ut från diskmaskinen. Något hade fastnat i tätningen och genom den springan fick vi en minifontän ut på köksgolvet. Vattnet hade runnit bredvid plastskyddet under diskmaskinen och in under köksskåpen där det inte är något parkettgolv, utan plast på betongplattan. Det blev till att raskt försöka torka upp vattnet som runnit in där och lätta på plasten för uttorkning. Men, som en dellbo uttryckte det: ”Det kan bli vörre än” när han på julafton halkat omkull iklädd sin nya kostym i “tröfallet” (dyngränna i ladugård).

Även en reporter och fotograf från VLT var på plats, så håll utkik efter reportage där.

En del av deltagarna på solsafari hemma hos oss. 9 november 2013.

En del av deltagarna på solsafari hemma hos oss. 9 november 2013.

2 reaktion på “Solsafari på besök hos oss

  1. Hej Bengt! Tack för att vi fick besöka ditt hus och solcellsanläggning! Har nu för avsikt att installera paneler på mitt hus, 4 kW. Vill att som bilaga till M-Energis offert bifoga Energimyndighetens Installations Guide för Nätanslutna Solceller men M-Energi vill inte göra detta. Vad tycker du? Är det för mycket begärt? Vill bara ha referenser till dom lagar och normer som gäller för solcellsinstallationer.
    Vore tacksam för ett gott råd!
    Mvh Carl

    • Du kanske menar ”Installationsguide nätanslutna solcellsanläggningar” från Solelprogrammet, där Energimyndigheten är en delfinansiär? Den har några år på nacken (minst fem skulle jag tro) och den ursprungliga utgåvan har inte uppdaterats vad jag vet.

      Nätägarna sätter villkoren för nätanslutningen och de bestämmer vilka dokument som är relevanta. När det gäller installationen av solcellsanläggningen är det installationsföretaget som ska se till att nätägarens och andra villkor och standarder följs. Därför är det kompetensen hos installationsföretaget som är det viktiga i sammanhanget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *