125 kWh solel under oktober

Oktober månad gav 125,15 kWh (37,2 kWh/kW) solel, vilket gör i genomsnitt 4,0 kWh per dygn. Det märks på solelproduktionen att det blivit kortare dagar. Sviten med månadsrekord under juli-augusti bröts under oktober. Vårt oktoberrekord på 138,75 kWh från 2011 stod sig, men det blev bättre än fjolårets 122,81 kWh.  I diagram här nedan visas månadsproduktionen sedan starten för vår solcellsanläggning.

Diagrammen nedan visar solelproduktionen per dygn och timme under oktober och en jämförelse per oktoberdygn med 2012 samt per dygn hittills under 2013. Bästa dygn blev den 4 oktober med 9,97 kWh (2,97 kWh/kW). Det var nytt oktoberrekord! Bästa oktoberdag tidigare var 6 oktober 2012 med 9,77 kWh.

Högsta medeleffekten under en timme var 2,35 kW (AC). Vår växelriktare Sunny Boy 3000 TL från SMA levererar som mest 3,0 kW och vår AC-toppeffekt kan därför aldrig bli större än så.

Vår solcellsanläggning på 3,36 kW (DC) är delvis skuggad under morgon-förmiddag och kväll på grund av närliggande träd, vilket minskar vår solelproduktion med uppskattningsvis 10-20% på årsbasis. Uppskattningen baseras på vad en oskuggad anläggning på taket av KTH i Stockholm producerade 2011 (med hänsyn tagen till att det var 5% högre solinstrålning än under ett normalår i Stockholm 2011) och att det bör vara en liten skillnad i årlig solinstrålning mellan Stockholm och Västerås enligt SMHI:s solintrålningskarta för Sverige.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

Solelproduktion per dygn under oktober 2013.

Solelproduktion per dygn under oktober 2013.

Solelproduktion per timme under oktober 2013.

Solelproduktion per timme under oktober 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under oktober 2012 och oktober 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under oktober 2012 och oktober 2013.

Solelproduktion per dygn under 2013 till och med 2 november.

Solelproduktion per dygn under 2013 till och med 2 november.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

Solelproduktion per månad sedan starten för vår solcellsanläggning.

11 reaktion på “125 kWh solel under oktober

 1. I våran lilla solcellsby i jämtland så gav den effektivaste anläggningen 74,3 kwh/kw
  och den sämsta 54,0 kwh/kw. Med det vill jag poängtera att solceller är en höjdare även i norra sverige.
  Alltid kul att slå det i skallen på solcellsbelackare.
  Ska bli intressant att se novembers siffror med korta dagar och låg solvinkel.

  • Ert utbyte under oktober verkar väldigt bra, det måste ha varit soligare i Jämtland än i Mälardalen under oktober… Vore intressant att veta lite mer om er monsteranläggning som gav 74 kWh/kW under oktober. Finns den på Sunny Portal eller någon annan portal där man kan se driftdata?

   Jag brukar säga att en fördel med solenergi är att solinstrålningen är relativt jämnt fördelad över Sverige, vilket man kan se på SMHI:s solinstrålningskarta.

  • Man får väl vara mer än nöjd med 60,5 kWh/kwp förstår jag av diskussionen.
   Vår anläggning ligger i Linköping.
   Finns på Sunnyportal under Mariedalsgatan 64.
   /Kalle

  • Med monster tänkte jag på det mycket höga utbytet, :-). Det är bara att gratulera!

   En anledning till ett högre utbyte än för en takmonterad anläggning är att anläggningen i Tandsbyn är markmonterad. Det ger en bättre värmetransport från modulen, vilket ger en lägre solcelltemperatur och därmed en högre verkningsgrad. Speciellt vid blåsigt väder kan det säkert bli en rätt stor temperaturskillnad jämfört med en takmonterad anläggning. Typiskt för kiselbaserade solceller är att effekten sjunker med 0,45% per grad högre temperatur. Dessutom är lufttemperaturen lägre i Jämtland än i Mälardalen, vilket också ger lägre solcelltemperatur i Jämtland och därmed höjer verkningsgraden. Exempelvis är den normala medeltemperaturen i oktober 3,5 grader lägre på Frösön än i Stockholm.

   Dessa temperaturskillnader förklarar dock inte ensamt de höga utbytena i oktober. Den viktigaste faktorn bör ha varit att det var soligare än i Mälardalen. Ska bli intressant att se mätningarna av solinstrålningen från SMHI när data för oktober är klara.

   • Förtår inte varför du jämför dej med kth:s anläggning din har ju producerat mer hittills i år,den anläggningen producerade ju bara riktigt bra i mars man undrar ju om panelerna har blivit skitiga.

    • Jämförelsen gjordes under 2011 då KTH-anläggningen producerade 1 074 kWh/kW, som var svenskt rekord då. Jag lägger in ett förtydligande om året för jämförelsen. Det rekordet borde för övrigt slås i år någonstans i södra Sverige!

     Solinstrålningen 2011 var 5% högre än normalt i Stockholm. Ett normalår borde KTH-anläggningen därför producera ca 1 020 kWh/kW.

     Modulerna på KTH:s tak är upplutande från taket = högre värmetransport från modulytan = lägre celltemperatur = högre solelproduktion och är på ett högt tak, vilket ger lite fördel gentemot ett småhustak. Antaget ungefär lika solinstrålningen i Västerås som i Stockholm borde en i Västerås bra placerad solcellsanläggning utan beskuggning ge knappt 1 000 kWh/kW under ett år med normal solinstrålning.

     PS. Jag har inte koll på vad som hänt med KTH-anläggningen i år. Värdena för maj är så pass mycket lägre än under april att det snarast är en växelriktare som fallit bort. Men det kan också vara så att man håller på med något experiment, jag får kolla vid tillfälle.

 2. Min anläggning i Härnösand producerade 295 kWh i oktober, vilket innebär 58,8kWh per installerad kW.

  Totalt för första året (1 november – sista oktober) 1009kWh per installerad kW. Ser fram emot ett ännu bättre år två.

 3. Jag tycker det är fantastiskt kul att se att solceller gör sig väldigt bra i hela sverige.
  Även uppe i norra sverige.
  Har roat mig med att jämföra anläggningar i tyskland och vi ser ju att vi står oss väldigt bra jämfört med motsvarande anläggningar där. Det är ju såklart en väldig fördel med soligt väder. Samtidigt så kan vi ju här uppe glädjas åt kallt och blåsigt väder, snö som ljusar upp, klar himmel (väldigt lite föroreningar).
  Man ser att solcellerna gör att man uppskattar saker man inte har gjort förut :-).

 4. Om jag fattat det hela rätt så finns det ett par olika webbaserade portaler för inrapportering/loggning av effekt/energi, men de är knutna till tillverkare av invertrar. Oberoende kan man hitta det norrländska webiq t ex.

  Men det vore ju väldigt trevligt med många, många anläggningar samlade och när man nu då till slut efter mycket skruvande och bärande står där med sina 1000 pulser/kWh, existerar det någon oberoende och öppen motsvarande funktion?

  Det vore ju enormt enkelt att ena sig om enklast möjliga system där man ftp:ar upp kW senaste timmen tillsammans med någon lämplig identifikation.

  F ö Bengt, väldigt nyttigt och bra att din sida finns. Tack!

  • Under produktionsdata finns lite olika varianter, ta en titt där och se om något passar.

   SMA har passerat över 135 000 anläggningar i hela världen så där finns verkligen många anläggningar. Antal svenska anläggningar i Sunny Portal växer stadigt och är idag 170 stycken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *