1 MW solcellspark håller på att byggas utanför Västerås

Någon mil öster om Västerås pågår bygget av Nordens största solcellspark, som kommer att bli på 1 MW. Det är Kraftpojkarna som bygger och Mälarenergi som kommer att köpa solelen. Solcellsparken ligger omedelbar norr om E18, så de som åker bil på sträckan Västerås-Enköping kommer att ha fin utsikt över solcellsparken.

Anläggningen kommer att ha 2-axliga solföljare, med 300 W monokristallina moduler som har 15,5% verkningsgrad och SolarEdge effektoptimerare (”power optimizers”) på varje modul. Här nedan är en färsk bild från gårdagen då man höll på att lyfta upp modulerna på en solföljare.

Mälardalens högskola, med gästforskare Bengt Stridh som projektledare, har beviljats stöd från Energimyndigheten för att bland annat utvärdera nedanstående olika varianter, som kommer att vara mindre system på några kW vardera (uppdatering gjord 2013-11-14).

 1. 2-axlig solföljning.
 2. 2-axlig solföljning med effektoptimerare på varje modul.
 3. 1-axlig solföljning.
 4. 1-axlig solföljning med effektoptimerare.
 5. Fast fristående, med samma lutning som taksystemen.
 6. Fast fristående, med samma lutning som taksystemen och med effektoptimerare.
 7. Fast fristående, med optimal lutning.
 8. Fast fristående, med optimal lutning och med effektoptimerare.
 9. Fast på tak.
 10. Fast på tak med effektoptimerare.

Mälarenergi kommer att utvärdera eventuell påverkan på mellanspänningsnätet, dit solelen matas in.

PS. En artikel finns på Mälarenergis hemsida: Nu kan du köpa el från Nordens största solpark. SERO har publicerat artikeln “Norden största solcellspark byggs i Västerås” (2013-10-18), där man angett lägre produktionskostnader för solelproduktion utan subventioner än om man räknar som jag brukar göra.

MW-solcellspark på gång någon mil öster om Västerås. 2013-10-15.

MW-solcellspark på gång någon mil öster om Västerås. 2013-10-15.

3 reaktion på “1 MW solcellspark håller på att byggas utanför Västerås

  • Intressant! Vad jag kan förstå av artikeln är Gaia:s nya 2,1 MW ej klar ännu. Vet du när det är planerat att den ska vara färdig? Beroende på när den svenska respektive danska anläggning blir klara, kanske den svenska kan vara Nordens största en kort tid??

   Den svenska solcellsbranschen är lite avundsjuk på den danska. Såg i en EU-sammanställning i våras att Danmark hade det högsta elpriset i EU, vilket betyder god lönsamhet för solcellsanläggningar där man ersätter köpt el.

   • Ja ej klar ännu, ca. December skal alt vära klar.
    Så om den Svenska är klar För, så ja.
    Ja Det er mycket Bra for Solel i Danmark, med kwh Pris på ca. 2,35 Skr men Tempo på instalation er gått mycket ned.
    Kanche 50 Mw pr. år nu frem til 2017.
    Då Skal Danmark ha ca. 800-850 Mw Solel Effekt.

    Vh Thomas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *