EU PVSEC 2013 – Dag 2

Blir tyvärr rumphugget idag på grund av datorproblem, så jag hann inte skriva så mycket. Fyra datorkraschar med blåskärm gjorde att jag gav upp efter en timmes datorstrul under sen kväll. Får se om det hjälpte att köra diskcheck, gick fortfarande när jag gick till sängs.

Innan första sessionen 08.30 gjorde jag en runda bland posters. Det är ca 1600 presentationer, muntliga eller posters, på konferensen enligt tidskriften Photon International, så det är många posters att titta på.

Träffade ytterligare några svenskar idag. Marika Edoff (Uppsala Universitet), Johan Paradis Ärlebäck (Energibanken) och Raluca Brenning (Solibro, Uppsala).

IEA PVPS Task 13 hade en session på förmiddagen om ”Analysis of PV system performance”. Sverige är med i denna ”task”. Johan Paradis Ärlebäck och jag medverkar från Sverige, tillsammans med Anne Andersson, SP, som inte kunde komma på EU PVSEC denna gång.

Ulrike Jahn, TÜV, inledde. Modulpriserna har minskat med 80% och systempriserna med 67% på fyra år enligt en av hennes bilder. Framgick inte på vilken marknad, Tyskland förmodligen. Vid en presentation igår framgick att systempriserna varierar mycket i världen. I USA och Japan är priset för en nyckelfärdig anläggning betydligt högre än i exempelvis Tyskland.

Nils Reich, Fraunhofer ISE, höll ett föredrag med titeln ”The ’stamp-collection’ plotting approach. What monitoring data do we actually have?”. Man bör logga solinstrålning I modulplanet, spänning (DC och AC), ström (DC och AC), effect (DC och AC), modultemperatur, lufttemperatur och vindhastighet om man vill ha full frihet att göra olika diagram för att bedöma om en solcellsanläggning går ”normalt

På andra halvan av eftermiddagen gick jag på utställningen. Mycket mindre än de två senaste åren. I år var det 250 utställare jämfört med 699 ifjol i Frankfurt och 999 för två år sedan i Hamburg. Saknade SMA, världens största tillverkare av växelriktare. ABB var dock på plats. ABB:s köp av Power One (var världstvåa på växelriktarmarknaden) är nu klart, men man visade inga växelriktare från Power One.

I morgon onsdag är det vår postersession 08.30-10.00. Då presenterar David Larsson och jag “Production cost of PV electricity in Sweden”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *