EU PVSEC 2013 startar på måndag

Åker på söndag till Paris för att delta i 28th European PV Solar Energy Conference and Exhibition (PVSEC). 1 752 bidrag från 76 länder ska presenteras under den kommande veckan, vilket konferensen till världens största inom solcellsområdet. Lägg därtill utställningen, som brukar vara stor, och egen poster och artikeln med titeln ”Production cost of PV electricity in Sweden”, vilket gör att det lär bli en mycket hektisk vecka som vanligt. Medförfattare till artikeln är professor Stefan Yard, Ekonomihögskolan Lunds Universitet, David Larsson, industridoktorand på Mälardalens högskola (MdH) från Direct Energy och professor Björn Karlsson, MdH. Hoppas hinna med att göra lite korta refererat här på bloggen från PVSEC under veckan som kommer.

När jag kommer tillbaka från konferensen kommer jag uppdatera bloggsidan om kostnad för solel. Det blir en finslipning som ger en liten justering av produktionskostnaden med enstaka ören. Det är flera som har frågat efter min Excelmall. Eftersom den revideras då och då skulle jag istället vilja lägga upp en webbaserad kalkylator på MdH:s hemsida där var och en kan lägga in sina egna värden och få ett resultat presenterat enligt de gjorda antagandena. Då kan var och en experimentera med de olika parametrarna. Med en webbaserad kalkylator kan nödvändiga uppdateringar göras vid behov i anslutning till den forskning vi gör på MdH.

Har inte löst den praktiska frågan hur den webbaserade kalkylatorn ska komma till. Det skulle kanske kunna göras som ett studentprojekt?

4 reaktion på “EU PVSEC 2013 startar på måndag

 1. Hej Bengt,

  Det vore intressant att få veta vad nuvarande genomsnittspris per Watt för privatpersoner är i Europa (framförallt i Tyskland men också i andra länder). Det innefattar även fördelningen mellan hårda och mjuka kostnader. Jag antar att du kommer att träffa personer på konferensen som har dessa uppgifter.

  Anledningen till att jag är intresserad av detta är framförallt Tyskland ligger före Sverige i utvecklingen och vad som händer där kommer förmodligen att hända i Sverige så småningom. Rationaliseringar och förenklingar kan användas för att argumentera för mer satsningar i Sverige…

  Förresten, när det gäller kostnader, tänker du uppdatera marknadsundersökningen i Sverige från i våras?

  Mvh Einar

  • Det är svårt med priser som anges av enskilda personer. Frågar man x personer får man förmodligen x olika svar. Bättre att använda befintlig statistik från branschorganisationen BSW Solar. Genomsnittpris för nyckelfärdig anläggning på upp till 10 kW i Tyskland var 1 698 Euro/kW, exklusive moms, under andra kvartalet i år. Det blir 18 500 – 19 000 kr/kW (beroende på vilken växlingskurs man sätter), inklusive svensk moms. Skillnaden är inte längre så stor mellan Tyskland och Sverige.

   Ja, både marknadsundersökning vad gäller pris för nyckelfärdig solcellsanläggning och priser för överskottsel borde uppdateras…

   • Var kan man hitta information från BSW Solar? Har dom någon webbsida där informationen finns för allmänheten eller måste man vara medlem?

    Mvh Einar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *