Elcertifikat – struligt med överföring från Cesarkonto

Blev idag ombedd av en affärscontroller på Telge Energi att överföra årets elcertifikat (2) och årets ursprungsgaranti (2) från vår solcellsanläggning till dem. Det skulle vara gjort senast 1 december, så det var extremt god framförhållning.  “Nema problema” tänkte jag, men den tanken fick jag snart släppa.

När jag loggat in på Svenska Kraftnäts Cesarsida och skulle genomföra överföringen fastnade jag på att det behövdes ett konto eller kontonummer, se skärmklippet nedan.

Skärmdump från Svenska Kraftnäts Cesarkonto. Lägg märke till mitt eget konto är förifyllt där det visade sig att mottagarkontot ska stå.

Skärmdump från Svenska Kraftnäts Cesarkonto. Lägg märke till mitt eget konto är förifyllt där det visade sig att mottagarkontot ska stå.

När fönstret öppnades var mitt konto förifyllt som kontohavare och därunder fanns en ruta som hette ”Konto”. Jag trodde att man skulle ange mottagarens konto i denna ruta, men det fanns inga konton att välja bland.

Mailade problemet till Telge Energis affärscontroller som tyckte jag skulle ringa Cesar-supporten och något kontonummer som jag frågat efter fick jag inte, det skulle inte behövas blev ett senare svar. Det visade sig ytterligare senare att affärscontrollern aldrig varit inne i Cesar. Ärligt, men överraskande för att komma från en affärscontroller…

Tyckte inte att man skulle behöva ringa supporten för att göra en trivial överföring. Gick då in under ”Information” – ”Vanliga frågor” för att ladda ner Cesar användarbeskrivning. Men icke, ingen beskivning (pdf-fil) kom upp på min bildskärm, det öppnades bara ett tomt fönster i Internet Explorer. Samma resultat två gånger om. Nu började jag bli lite lack…

Fick öppna Firefox och då fungerade nedladdningen av pdf-filen felfritt. Hur lyckas man bygga en webblösning där man inte kan ladda ner en användarbeskrivning i Internet Explorer?

109 sidor användarbeskrivning. Hur ofta har ni behövt läsa en användarbeskrivning på 109 sidor för att hantera ert bankkonto? Efter att ha skummat användarbeskrivningens relevanta delar blev jag inget klokare av den, så jag fick gå på envishet.

Under kontoutdraget hittade jag efter en stund ett kontonumret för Telge Energi. Numret är på 18 siffror. Jag klippte in kontonumret i överföringsfönstret. Bredvid kontonumret finns en blå text ”Kontrollera kontonummer”. Efter att ha klickat där fick jag veta att ”You have entered a valid account number”. All annan text är på svenska, men här dök det plötsligt upp en engelsk text. Ologiskt…

Då visade sig också att man under Kontohavare skulle fylla i mottagarkontot istället för mitt eget förifyllda konto. Suck… Kunde man inte ha tittat på en banksida hur man lägger upp det hela användarvänligt. När jag ska göra en överföring från mitt bankkonto står det tydligt ”Från” och ”Till” för de fält där jag ska välja konton. Varför skrev man inte ”Till konto” istället för bara ”Kontohavare” i Cesar? Och varför är ens eget konto förifyllt där? Det kostade mig en dryg timme och många stönande att lösa enbart detta problem, på grund av det ologiska upplägget att det lilla ordet ”Till” saknades och att mitt eget konto var förifyllt där mottagarens konto skulle stå.

Hur som helst var jag på rull nu…

Fyllde i priset för elcertifikatet, 200 kr, och klickade på knappen ”Överför”. Men jag hade missat att ange antalet elcertifikat, hade bara ett så det fanns inte så mycket att välja på. En felaktig röd text angav att jag skulle ”Ange antal UG”, det vill säga antalet ursprungsgarantier, istället för elcertifikat som det handlade om.

Skärmdump från Svenska Kraftnäts Cesarkonto. Lägg märke till en engelsk text och en felaktig text om man ska ange antal UG (ursprungsgarantier), istället för antal elcertifikat

Skärmdump från Svenska Kraftnäts Cesarkonto. Lägg märke till en engelsk text och en felaktig text om man ska ange antal UG (ursprungsgarantier), istället för antal elcertifikat.

När jag sedan skulle göra färdig överföringen fastnade jag på ”Skriva under”. Det berodde väl på att jag varit inaktiv för länge (andra halvlek i VM-kval i fotboll) och då blivit utloggad, fast det framgick inte. Internet Explorer låste sig så jag fick avsluta programmet via aktivitetshanteraren, starta om igen och logga in igen på Cesar. Då, äntligen, lyckades jag genomföra en överföring.

Att överföra min ursprungsgaranti gick snabbt, men underligt nog behövde jag inte ange något pris. Undrans varför det är så? Affärscontrollern på Telge energi hade angett 30 kr så ett litet värde har de, noga räknat motsvarande 3 öre/kWh. Det är första gången jag fått ett konkret värde på en ursprungsgaranti, så det var dagens behållning.

Jag fick sedan upprepa proceduren för först Marias elcertifikat (vi äger halva solcellsanläggningen vardera, så därför får hon hälften av våra elcertifikat och ursprungsgarantier) och sedan hennes ursprungsgaranti.

Slutsats och förslag

Som tidigare gäller att elcertifikatsystemet behöver förenklas för att passa små elproducenter, se även inlägg “Solcellsägarna går miste om miljoner per år” från 14 augusti. Om några år borde de vara de flesta användarna av systemet, om alla skulle ansöka om tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier. Jag hoppas att alla ägare av solcellsanläggningar ansöker om tilldelning, för att snabba på en modernisering av elcertifikatsystemet och en anpassning så att även de små elproducenterna känner sig välkomna.

Börjar på Energimyndighetens sida med formulär för att fylla i din ansökan om tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier och dra ditt strå till stacken för att få till en förbättring av elcertifikatsystemet.

Dessutom kan användarvänligheten med mycket enkla medel förbättras i Cesar:

 • Användarhandledning ska gå att läsa även i Internet Explorer 10.
 • För de små elproducenterna som bara ska överföra enstaka elcertifikat och ursprungsgarantier en gång per år eller så borde det räcka med en lathund på ett par sidor.
 • “Kontohavare” bör stå Till konto(havare) i fönstret enligt ovan.
 • Inget konto bör vara förifyllt i fältet “Kontohavare”
 • All text ska vara på svenska, inga ”You have entered a valid account number” önskas.
 • Felaktiga felmeddelande ska korrigeras, som ” Ange antal UG” ändras till ”Ange antal elcertifikat” i fönstret enligt ovan.
 • Se till att man kan använda andra säkerhetslösningar än Nordeas, som man måste stega in personligen på banken och hämta, om man inte redan är Nordeakund.

15 reaktion på “Elcertifikat – struligt med överföring från Cesarkonto

 1. Jag tänkte passa på att överföra mina cerifikat till telje nu när du skrivit en bruksanvisning men jag fick detta besked:

  Observera! Cesar avstängd onsdagen den 11 september 2013 pga uppdatering

  Pga uppdatering av systemet kommer Cesar att vara otillgänglig onsdagen den 11 september
  mellan kl 0830-1230.
  Vid frågor, vänligen, kontakta oss på

  Vad har du ställt till med:)

  Per

 2. Min erfarenhet av Cesar, för hantering av EC/UG, är att systemet torde vara konstruerat av människor som inte äns gått grundkursen i användarvänlighet.

 3. All heder åt dig Bengt som banar väg åt oss övriga. Dina tips (och ibland misslyckanden….) är guld värda för oss som ligger steget efter. Håller själv på att montera en 7,35 kWp anläggning i Oskarshamn med trolig driftsättning senare i höst och jag värdesätter mycket av informationen i din blogg.

 4. Bengt vet du om man kan spara elcertifikaten hur länge som helst?
  eller måste man sälja dem ex i gång om året..för att inte bli av med dem

  • Har man ett mindre solcellsystem på sitt hus är man inte kvotpliktig och man kan då behålla dem så länge man vill. Värdet kan gå upp och ner ungefär som på en aktie.

   När vi hade skrapat ihop till vårt första elcertifikat visste inte Svenska Kraftnät om de skulle bokföra certifikat på mitt eller Marias Cesarkonto (vi äger halva solcellsanläggningen vardera). Därför fick vi vänta över vintern till dess att vi fått vårt andra elcertifikat. Då kunde de bokföra ett elcertifikat på oss vardera. Eftersom värdet på det första elcertifikatet hade gått ner under tiden gjorde vi en förlust på några tior…

   Ett exempel på att elcertifikat inte är tänkt för och inte anpassat för de små elproducenterna. Men när antalet små elproducenter ökar i elcertifikatsystem blir man förr eller senare tvungna att göra en översyn, så jag uppmanar alla små elproducenter att ansöka att bli godkänd för tilldelning av elcertifikat hos Energimyndigheten. Det kommer att snabba på processen att få till en översyn av elcertifikatsystemet tror jag.

 5. var kan man se dagsvärdet på elcertifikat?
  vore intressant att kunna se värdet över flera år ochså tillbaks..
  och vilka som kan tänka sig att köpa ?

 6. Nu när de har fixat BankID inlogg har jag också varit inne och surfat runt.
  Det är ju ett virrvarr av textlänkar. Ikoner och andra saker. Uj uj uj. Långt ifrån enkelt.

  Går det att ändra epost adress på något vis? Jag har just nu [email protected]

 7. Ja man är tvungen att maila dem för att ändra epost adress. Inget man kan göra själv

 8. Ang. försäljning av produktion till Telge – de erbjuder ett väldigt attraktivt pris för elen men som jag förstår det överför man alla elcertifikat och ursprungsgarantier till dem, dvs för den totala produktionen och inte bara överskottsproduktionen.

  >> För elcertifikaten är det ju bara bra då syftet med dem är de ska säljas för att generera en extra intäkt.

  >> För ursprungsgarantierna är det ju mindre bra då syftet med dem är att visa var elen kommer ifrån. Om man överför alla till Telge betyder det att man teoretiskt sett inte konsumerar sol-el i.o.m. att den säljs vidare utan man konsumerar el-mixen på nätet inklusive ful-el.

  Som jag ser det missar man miljövärdet för sin egen förbrukning, vilket är en av de största drivkrafterna för mig.

  Är det samma hos andra aktörer som erbjuder bra pris – att man ska överföra alla UG till dem?

  • Man överför bara elcertifikat och ursprungsgarantier för sin överskottsproduktion, åtminstone om man är småhusägare som vi är och som säljer till Telge Energi. Det beror på att den mätning som används är den i nätägarens anslutningspunkt och där mäts bara överskottet som matas in till nätet. Därför finns inte ditt problem med försäljningen av ursprungsgarantierna eftersom det är solel som vi inte använder själva.

 9. En annan ologiskhet är att man ska ange antal certifikat och pris. Observera inte pris per certifikat utan pris. Jag hade 3 cert och vill ha 185kr/st vilket blir 555kr. När jag trycker överför så får jag ett fönster med frågan “Vill du överföra 3 certifikat till xxx för 555 SEK?” Jag klickar ja och får ett påstående att priset är orimligt högt… så jag ändrar till 185kr och får igenom transaktionen.

  • Så är det normal på marknader. Även på aktiebörsen så anger du styckpriset när du köper och säljer aktier.

   Om man ibland köper 7 och andra tillfällen 13 så kan det lätt bli problem om man multiplicerar med fel siffra. Då är det enklare och alltid ange ett pris per styck om 185 oavsett hur många man köper och säljer.

 10. Nyttig information
  Tack
  Förutsätter att energimyndigheten fått dina synpunkter och dom löser det inom 1-2-5 år…..
  Ha d bäst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *