417 kWh solel under juli

Juli månad gav 417,03 kWh (124,1 kWh/kW) solel, vilket gör i genomsnitt 13,5 kWh per dygn. På grund av ledningsarbeten mitt på dagen den 18 juli tappade vi uppskattningsvis 7-11 kWh. Det var mindre än juni månads 430,11 kWh (128,0 kWh/kW) och maj månads 439,74 kWh (130,9 kWh/kW), men det blev små skillnader mellan dessa månader i år om man tar hänsyn till elbortfallet den 18 juli. Maj har varit bästa månad de tre år vi haft vår solcellsanläggning i drift ett helt år.

Ifjol skördade vi 405,05 kWh under juli och 2011 fick vi 367,05 kWh under samma månad. Detta pekar på juli var en soligare månad än normalt i år.

Diagrammen nedan visar solelproduktionen per dygn och timme under juli och en jämförelse per dygn med 2012. Bästa dygn blev den 1 juli med 18,81 kWh (5,60 kWh/kW). Det är en bit under vår rekordnotering för ett dygn som är 20,74 kWh från den 22 juni ifjol. Det var inte så förvånande. Inget julidygn är bland tio i topp och av de 50 bästa dygnen sedan 28 oktober 2010 är bara sju från juli.

Högsta medeleffekten under en timme var 2,75 kW. Vår växelriktare Sunny Boy 3000 TL från SMA levererar som mest 3,0 kW och vår AC-toppeffekt kan därför aldrig bli större än så.

Vår solcellsanläggning på 3,36 kW är delvis skuggad under morgon-förmiddag och kväll på grund av närliggande träd, vilket minskar vår solelproduktion med uppskattningsvis 10-20% på årsbasis. Uppskattningen baseras på vad en oskuggad anläggning på taket av KTH i Stockholm producerar och att det bör vara en liten skillnad i årlig solinstrålning mellan Stockholm och Västerås enligt SMHI:s solintrålningskarta för Sverige.

Solelproduktion per dygn under juli 2013. På grund av ledningsarbeten mitt på dagen den 18 juli tappade vi ca 7-8 kWh den dagen.

Solelproduktion per dygn under juli 2013. På grund av ledningsarbeten mitt på dagen den 18 juli tappade vi ca 7-11 kWh den dagen (rödmarkerad symbol).

Solelproduktion per timme under juli 2013.

Solelproduktion per timme under juli 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under juli 2012 och juli 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under juli 2012 och juli 2013.

14 reaktion på “417 kWh solel under juli

 1. Hej Bengt
  Juli månad slog till med ny toppnotering för min anläggning, det blev 960,44 kWh (157,2 kWh/kW). Min inverter är något överdimensionerad,så jag tappar ca 1,5% enligt Sunny design beräkningsprogram.

 2. Juli blev aningen bättre än juni men så är det en dag extra, 141 kWh/kWp mot junis 136 kWh/kWp på PV2.

  Jag fick heller ingen elräkning från SHEab i juli, men däremot en utbetalning på 1711kr för producerad el under sommaren… 🙂

 3. Hej Bengt
  Såg att “Nisse” var och bråkade i din överskrift med “juni” som skulle varit “juli”.

  Produktionen för min första juli månad blev 875.517 kWh (152 kWh/kW) som jag känner mig nöjd med. Kommer dock fortsatt att experimentera med 2 st paneler som jag kan ändra både i väderstreck och lutning för att se om det finns mer att hämta.

 4. Här blev det rekord i juli med hela 715kWh (178,75kWh/kW) med vår 4kW anläggning.

  Vi har redan producerat ca 3500kWh det här året. Det var uppskattat när vi satte upp anläggningen att vi skulle producera ca 3500-4000kWh/år så jag är såklart mkt positiv till att vi i princip redan är där. Den soliga våren är det nog framförallt som ligger till grund för dessa fina siffror.

  • Din produktionsvärden verkar extremt höga. Vore intressant att försöka förstå varför de är så höga.
   • Var bor du? Såg att du skrev Skaraborg tidigare, men tror inte att du skrev ort. Solinstrålningen vid Vänern är den högsta i inlandet enligt SMHI:s solinstrålningskarta, vilket skulle kunna ge ett signifikant extra bidrag.
   • Läser du av produktionsvärdena från växelriktaren eller har du en separat elmätare också? Sungrow verkar inte ange i sin manual vilken noggrannhet växelriktarens produktionsvärden har.
   • Har du ”flash”-protokoll för modulerna så att du kan se vad den verkliga moduleffekten var för modulerna efter tillverkningen? Ser att ECSolar har tolerans 0/+3% på sina moduler enligt deras hemsida. Om du fått väldigt bra modulerna kan det ge en viss påverkan. Fast även med +3% skulle det bara betyda 30 kWh/kW extra vid 1000 kWh/kW per år i utbyte.

   • Hej Bengt!

    Vi bor utanför Hjo nära Vättern.

    Jag läser av produktionsdata direkt från växelriktarna. Jag ska kolla lite mer om jag kan få fram ytterligare info från installatören.

    När jag kollar inmatning samt förbrukning timme för timme med Vattenfall och elleverantör så verkar det fullt rimligt. Men har själv reagerat på att det varit så oerhört höga produktionsvärden jämförelsevis så en separat elmätare skulle kanske vara en bra investering.

    • Även runt Vättern är det lite soligare än i omgivningen enligt SMHI:s solinstrålningskarta. Du skulle kunna kolla i SMA:s Sunny Portal exempelvis eller andra sidor som ger produktionsdata (se fliken “Produktionsdata“) om det finns någon annan solcellsanläggning runt Vättern, borde finnas i Jönköping exempelvis, och se vad de(n) ger. Det borde inte skilja så mycket i solinstrålning mellan olika orter vid Vättern. Däremot kan det förstås finnas skillnader beroende på modulernas lutning, väderstreck och eventuell skuggning, vilket påverkar solelproduktionen.

     Din växelriktare har en Euroverkningsgrad på 96,0%, vilket är ett normalt värde.

 5. 131,5 Kwh/kW, i Juli
  bästa dagen var 01.07. med 30,19 kWh

 6. 142,6 kwh/kw under juni i Vimmerbytrakten.
  Jag har inte så avancerad dokumentation som många andra,
  men mitt intryck är att början av månaderna är bättre än slutet, rätt eller fel?
  Slumpen i så fall naturligtvis.
  En annan observation jag gjort under mitt första år är att produktionen per månad är betydligt jämnare än vad statistiken över solinstrålningen antyder. Mars till juli är min produktion 513, 622, 674, 654 och 656 kwh. Jag förstår att temperaturen inverkar och att årsmånen inverkar och kanske annat, ändå överraskande för mig.
  Tomas H.

  • När det gäller solinstrålning mäts den av SMHI på en horisontell yta. Solcellsmodulerna sätts i en viss vinkel mot horisontalplanet och även det påverkar fördelningen av solelproduktionen mellan de olika månader, förutom att det kan vara stora månadsvariationer mellan olika år och att en högre lufttemperatur på sommaren sänker solcellernas verkningsgrad jämfört med övriga tider på året.

   Dessutom kan inte en längre solskenstid på sommaren utnyttjas fullt ut för fast monterade solceller, eftersom man tappar den direkta solinstrålningen när solen står bakom modulerna under tidig morgon och sen kväll, då man bara kan utnyttja den diffusa solinstrålningen.

 7. Bästa resultatet från våran by (jämtland) var en markmonterad 21,8 kw anläggning, den gav 3188kwh på premiärmånaden =146,23kwh/kw
  sämsta anläggningen (den härmånaden) 20,7kw gav 2730kwh=131,88

 8. Jag fick 555,1 kWh under Juli 2013. Har 2 stk 1 KW växelriktare med 5 stk 250W solpaneler på vardera. Dessutom har jag 1 stk 1,5 KW växelriktare med 5 stk 250W solpaneler. Taklutningen är ca 30 grader. Söderläge. Mätningen är gjord på separat elmätare, installerad av behörig elektriker. Bild på solcellerna finns på http://www.karl-ove.com

 9. Här blev det 162 kWh/kW, från en 7 kW anläggning i norra stockholm. Inte så långt från dig Bengt. Under Juli månad regnade det två gånger här, 5 mm respektive 1 mm, bortsett från några stänk med omätbar nederbörd. Osannolikt bra väder helt enkelt.

  Maj, juni och Juli har gett nästan lika mycket: 1122, 1116 resp 1142 kWh.

 10. Här hamnade det på 166kWh/kW från en 7kW anläggning i Oxie strax söder om Malmö. En fantastisk sommarmånad!
  Dock så märker man helt klart att ju varmare panelerna blir ju sämre maxeffekt når man. Nöjd är man ändå 🙂

Kommentarer inaktiverade.