430 kWh solel under juni

Juni månad gav 430,11 kWh (128,0 kWh/kW) solel, vilket gör i genomsnitt 14,3 kWh per dygn. Det var lite mindre än maj månads 439,74 kWh (130,9 kWh/kW) solel. Ifjol skördade vi 396,32 kWh under juni och 2011 fick vi 441,79 kWh under samma månad. Juni har under åren 2011-2013 gett mindre solel än maj. Det är visserligen längre dagar under juni men under den extra soltiden jämfört med maj står solen bakom solcellsmodulerna och det är då endast det diffusa solljuset som träffar solcellerna och man får ingen nytta av det direkta solljuset med fast installerade solcellsmoduler, vilket minskar värdet av den extra soltiden. I juni är det dessutom varmare väder som sänker verkningsgraden hos solcellerna (normalvärde -0,45%/°C för solceller av kristallint kisel) och kanske också i genomsnitt molnigare väder vilket minskar den solinstrålning som når modulernas yta.

Diagrammen nedan visar solelproduktionen per dygn och timme under juni och en jämförelse per dygn med 2012. Bästa dygn blev den 5 juni med 20,49 kWh (6,10 kWh/kW) vilket var det näst bästa dygnet någonsin sedan starten den 28 oktober 2010. Vår rekordnotering för ett dygn är 20,74 kWh den 22 juni ifjol.

Högsta medeleffekten under en timme var 2,90 kW. Vår växelriktare Sunny Boy 3000 TL från SMA levererar som mest 3,0 kW och vår AC-toppeffekt kan därför aldrig bli större än så. Det verkar dock som att detta nästan aldrig sätter en begränsning för vår solelproduktion. Om man exempelvis tittar på 5-minutersmedelvärden från toppdagen den 5 juni var den högsta effekten 2968 W. Man kan därför säga att modulernas toppeffekt är perfekt matchade med växelriktarens toppeffekt i vårt fall. För en anläggning på KTH som har likadana växelriktare och lika stor moduleffekt per växelriktare, men med 42 graders lutning istället för våra 27 grader, är det märkbart att växelriktarens möjliga toppeffekt ibland begränsar solelproduktionen. En annan skillnad är att KTH-anläggning står på stativ på ett svagt lutande tak, vilket gör att värmetransporten från modulerna blir bättre än när man har dem platt mot ett tak.

Vår solcellsanläggning på 3,36 kW är delvis skuggad under morgon-förmiddag och kväll på grund av närliggande träd, vilket minskar vår solelproduktion med uppskattningsvis 15-20% på årsbasis. Uppskattningen baseras på vad en oskuggad anläggning på taket av KTH i Stockholm producerar och att det är en liten skillnad i årlig solinstrålning mellan Stockholm och Västerås enligt SMHI:s solintrålningskarta för Sverige.

PS. En 4,83 kW solcellsanläggning med 70 graders lutning på taket av Mälardalens Högskola i Västerås gav 532 kWh (110 kWh/kW) under juni. I Älvkarleby fick en 2,6 kW anläggning 329 kWh (127 kWh/kW) i 28 graders lutning och vriden 30 grader mot väst.

Solelproduktion per dygn under juni 2013.

Solelproduktion per dygn under juni 2013.

Solelproduktion per timme under juni 2013.

Solelproduktion per timme under juni 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under juni 2012 och juni 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under juni 2012 och juni 2013.

12 reaktion på “430 kWh solel under juni

 1. Min anläggning producerade 140 kWh/kW i Juni.

  Sydläge ungefär 40 graders lutning. Ställning på mark. I stort sett skuggfri.

 2. Drygt 148 kWh/kWp blev det för mig i Stockholm för juni 2013. Bra månad.
  – 80% har lutning 38 gr med moderna växelriktare om ca 95% verkningsgrad.
  – 20% har lutning 16 gr med gammal trafo-vxrikt om ca 90% verkningsgrad.

 3. Hej Bengt!

  Jag har tidigare frågat dig om effekten som redovisas på SMA växelriktare är peakvärde eller medelvärde. Har nu konstaterat att det är som du skriver i texten ovan att det är ett medelvärde under fem minuter. Vid ett tillfälle konstaterade jag att peakvärdet vid ett tillfälle låg på 9240W (under kanske fem sekunder) på min anläggning medan medelvärdet (fem minuter) under denna period “bara” blev 6000W. Hörde dock att det “knäppte” till i växelriktaren vid detta tillfälle. Dessa extrema skillnader uppträder vid stackmoln + att det blåser mkt ute så att panelerna kyls.

  Min produktion blev 113 kWh/kWp under juni men då var det säkert 10 dagar som regnade bort på västkusten. Min “bottennotering” under juni blev 7 kWh under en dag……
  Nu under början på juli så är det bra produktion, ligger i snitt över 50kWh per dag på en 9kW anläggning och väderprognosen ser bra ut den närmaste veckan.

  Fick elräkningen från Mälarenergi idag och kunde konstatera att jag har minskat mängden inköp el med ca 70% under juni månad 2013 jmf med 2012. Förbrukar ungefär samma mängd el per dag i år som ifjol dvs knappt 20 kWh per dag under juni månad.

  Med vänlig hälsning Mårthen

    • hur går det till att du få fakturan från Mälarenergi? det är faktiskt min arbestgivare…;-)

     • Jag skrev ett treårs-avtal med dem då de hade lägst pris vid det tillfället. I efterhand så hade det varit bättre med rörligt pris men det är alltid en chansning med att binda upp sig, precis som med huslån.

      All ström som jag exporterar köper nätägaren dvs Fortum då Mälarenergi inte vill köpa den solcellsel som jag exporterar ut på nätet.

      Med vänlig hälsning Mårthen

 4. hej Bengt
  min anläggning i Västerås 4,875 kWh västerläge med 27 graders lutning producerade(sen den 06.06.) 537,7 kWh, om jag inte räknad fel 110kWh per installerad kW

 5. Hej!

  Jag vet inte var jag kan lägga in denna fråga…..
  Varför finns en stor skillnad i solenergi-produktion mellan solig väder och molnig väder. Den senaste dagar var här i Skåne riktig soligt vädret(mycket blå himlen!) men toppproduktion på olika tiden för denna dag kommer inte övre 1500 W. (anlage 2000 W. capacität!). Om jag titta på dagarna att det finns molnen dä kommer solproduktion (mellan molnen självklart :)) lätt till 1800-2000 W. Varför denna stor skillnad? Kan man detta förklara att temperatur på solceller är högre på en soligt dag?
  Tack för svaret!

  • Sommartid producerar en solcellsanläggning aldrig märkeffekten. Det finns flera anledningar till det. Förluster finns i växelriktare och kablar. Men viktigast är att solcellernas temperatur är högre än de 25 grader som gäller för att man ska få ut märkeffekten vid en solinstrålning på 1000 W/m2. Ett normalvärde för kiselbaserade solceller är att toppeffekten sjunker med 0,45% per ökad grad i celltemperatur. Om celltemperaturen är exempelvis 47 grader förlorar man (47-25)*0,45% = 10% i toppeffekt.

   Om det är växlande molnighet kan man när solen passerar en molnkant kortvarigt få en högre solinstrålning än det normala toppvärdet på 1000 W/m2, och därmed en högre effekt från solcellerna än vid helt klart väder, på grund av reflektion i molnkanterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *