Blir maj soligaste månaden i år också?

387 kWh (115 kWh/kW) solel hittills i maj. Från och med 21 maj blev det molnigare väder. Med fyra dagar kvar i maj borde det kunna bli runt 440 kWh om väderprognoserna slår in. Det blev 445,26 kWh i maj ifjol och 449,87 kWh under maj 2011. Under både 2011 och 2012 har maj varit årets bästa månad vad gäller solelproduktion. Dagarna är visserligen längre i juni och juli men de har uppenbarligen också varit molnigare under de två senaste åren. Ska vi det bli annorlunda i år? Om maj inte blir soligast i år sätter jag en peng på att det blir juni. Juli brukar inte vara den månad som ger mest solel.

Tro inte att andra halvan av 2013 blir soligare än under första halvan, speciellt inte med soliga vårväder vi haft i år. Första halvåret svarar i medel för 56,7% av årets solinstrålning i Stockholm och 55,4% i Lund, enligt SMHI:s mätningar under normalperioden 1961-1990.

Lägg märke till att de soltimmar som redovisas i olika tidningar inte är detsamma som den globala solinstrålningen mätt i kWh/m2 som vi solcellsägare är intresserad av. Solskenstiden definieras som den tid i timmar då den direkta solstrålningen överstiger 120 W/m2, vilket kan ge en annan rangordning mellan olika orter än när man jämför global solinstrålning, som är den som bestämmer hur mycket solel vi producerar.

5 reaktion på “Blir maj soligaste månaden i år också?

 1. Ah vilken spoiler. 😉
  Vi är på första året ännu men om procentsatserna stämmer borde vi landa precis under 4000 kWh per år om jag gör lite antaganden.

  Jag hade gissat att solförhållandena hade förbättrats ända till midsommar men det är ju mycket väder som spelar in.

  • Maj är bra eftersom det inte bara är en torr månad, det brukar också finnas inslag av kyla och blåst. I skrivande stund har jag precis nått 150 kWh/kW, eller som en matematiker hade sagt, 150 timmar.

 2. Som jag haft synpunkter på tidigare, och som jag tycker att ‘vi’ alla i denna bransch ska följa: Vi ska skriva “kWh/kWp”! Just för att markera att det INTE handlar om deka-deci-timmar, utan att det vi jämför med är en peak-DC-effekt som referens, inget annat faktiskt.
  mvh Peter
  PS I skrivande stund (t.o.m. 29 maj 2013) har jag fått ihop 144 kWh/kWp. DS

  • Men vad har P_DCp för enhet? Jo Watt, och då blir det ju timmar som reducerad enhet vare sig man gillar det eller inte. Alla pratar vi väl märkeffekt i vilket fall som helst? Eller är det vissa som dividerar med växelriktarens effekt menar du?

   Själv tycker jag kWh/kW känns bra eftersom det åtminstone för mig är underförstått att man avser panelernas märkeffekt. Vidare gillar jag inte “peak”, eftersom det inte finns nåt “peak” på panelerna. Ska man ha en bokstav hade det varit bättre med r=reference, t=test eller n=nominal eller liknande.

   • Ja, det kan bli lite trassligt med enheterna. kWh/kW är ett accepterat mått för “yield”, se exempelvis Performance Parameters for Grid-Connected PV Systems från NREL. Jag brukar kalla det utbyte på svenska.

    kWh är levererad AC-energi efter växelriktare eller transformator, om det är större system. kW är installerad DC märkeffekt för modulerna. Man använder aldrig växelriktarens effekt, även fast den kan styra hur stor effekt man kan få ut från anläggningen.

    Det är sed att i engelskspråkig litteratur skriva kWhp där p står för “peak”. Men det är som sagt ingen toppeffekt utan effekten mätt vid STC (Standard Test Conditions = instrålning 1000 W/m2 vinkelrät mot modulernas yta, celltemperatur 25C, spektrum vid “air mass” 1,5). I verkligheten når man sällan eller aldrig toppeffekten, men under vissa förutsättningar kan effekten bli högre än märkeffekten, därför är “peak” ett missvisande begrepp. Man brukar inte heller använda modulernas verkliga uppmätta effekt, som brukar vara något högre än märkeffekten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *