Soldyrkande växt

Folks, jag har semester eller vart fall är jag ledig från jobbet sedan en vecka och resten av denna vecka. Håller på med inventering av alla växtplatser för mosippa i Västmanland län, skön avkoppling… Den tar all tid och jag har därför legat lite lågt med bloggen. Cirka 30 så kallade lokaler ska besökas. Mosippa är sedan länge fridlyst och sedan 2010 rödlistad som starkt hotad i Sverige.

Den gillar solöppna växtplatser i sydvända lägen och minskar när beskuggningen av omgivande skog blir för stor. Samma prestanda som för solceller…  Mosippa borde därför vara en symbol för solcellsentusiaster.

Mosippa. Ramnäs 7 maj 2013.

5 reaktion på “Soldyrkande växt

 1. Hej. Är det inte en backsippa du har där?!?… Funderade också på hur det kommer sig att det inte går att lägga solpaneler med hälften på ett valmat taks syd-ost sida och hälften på syd-västsidan. Cellerna borde ju vara seriekopplade och vad är då problemet.) Fick svar från Vattenfall´s offert att detta inte går!-….? Någon som vet varför?? eller någon som vet något företag som löst problemet?

  • Skämtare där, :-). Backsippa har blåvioletta blommor och dess blad är mera flikiga än på mosippa. De förekommer på helt olika växtplatser och därför hittar man dem inte tillsammans. Har hållit på med botanik som amatör i sådär 35 år, en rolig och lärorik hobby.

   Om du använder två växelriktare eller en växelriktare med två MPPT:er (Maximum Power Point Tracker) kan du ha olika orientering på dina strängar av moduler. En sträng kan sitta på en taklutning och en annan sträng på en annan taklutning. Möjligen ingår inte detta i Vattenfalls standardpaket men om du pratar direkt med leverantören Direct Energy fixar de säkert detta.

   • Hej. Tack för mycket bra svar. Har nu kontaktat Direct energy och meddelar om de lyckas klara detta. Din vägledning är guld värd. Vi står just i begrepp att skaffa solceller, men behöver stöd!… Det är ju roligt om det blir helt rätt och fungerar som det är planerat. Tack o Trevlig helg

    • Ja, när det gäller odlade backsippor finns alla möjliga färgvarianterna. Nu tänkte jag på vilda backsippor. Ser i floran att även vilda backsippor sällan kan bli vita (eller rosa). Det är nog väldigt sällan. Har sett åtskilliga tusen vilda backsippor i Västmanland, men aldrig någon med avvikande färg.

     Kolla in bladen, det är en tydlig skillnad mellan mosippa och backsippa. Backsippa har mycket flikigare blad, som dessutom inte övervintrar gröna, vilket mosippans blad gör. Vid blomningstiden för mosippa är det alltså fjolårets fullstora blad man ser, medan när backsippan blommar är det årsbladen som är på väg och som inte är fullt utvecklade när blomningen börjar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *