Årets solenergipris till…

Jag var idag på PV-GRID forum i Stockholm, till vilket jag återkommer i kommande inlägg. Svensk Solenergi hade efter forumet sitt årsmöte och innan årsmötet delade man ut årets solenergipriser enligt nedan.

Årets prestation 2012

Bengt Stridh. Juryns motivering:

”Den snabba kostnadsutvecklingen och ett ökat intresse för solcellstekniken har lett till ett stort informationsbehov. Bengt’s blogg utgör här en kunnig och oberoende informationskälla omkring solcellsystemens tekniska utformning, ekonomiska villkor och lagstiftningens begränsningar. Han inte bara bevakar och rapporterar nyheter utan han har också en kritisk hållning och mod att säga ifrån när han menar att det är nödvändigt.”

Det kom som en otroligt hedrande överraskning för mig. Bloggen startade för ca 2,5 år sedan och detta är inlägg 479 och runt 700 svar till kommentarer på bloggen har det blivit. Bloggen startades för att jag insåg att det fanns ett gigantiskt informationsbehov om solcellsystem i Sverige. Det ger också mig själv nya och fördjupade kunskaper då det dyker upp frågor och vinklingar som jag inte funderat på tidigare. Som förberedelse för inlägg och kommentarer behöver ofta uppgifter kontrolleras och aktuella källor identifieras, information blir snabbt gammal i denna bransch.

Bloggen har blivit min egen och förhoppningsvis även andras uppslagsbok, med sökfunktionen kan man söka bland inläggen (dock inte bland kommentarerna). Tankar har funnits om att skriva en bok i ämnet. Intäkterna från bloggen ligger inte i nivå med Blondinbella, :-), eftersom bloggen görs helt ideellt för närvarande. Tips på skribentstipendier mottages tacksamt…

Det är förstås mycket glädjande att höra uppskattning från personer jag möter och att se ett växande antal besökare. Den senaste månaden har antalet besök varit i genomsnitt ca 950 per dag.  Detta tycker jag visar att det finns ett stort och starkt växande intresse för solcellsystem bland den svenska allmänheten. Solcellsmarknaden sitter på en krutdurk som kan få en explosiv utveckling även i Sverige inom en närmare framtid än vad många tror.

Bloggens motto är: Solceller på varje hus i framtiden.

Årets anläggning 2012

Skanska, Väla gård

 

Hedersomnämnande 2012

Karlstad kommun, Sjöstadverken

HSB, Brf Gasellen, Linköping

 

Svensk Solenergi

Svensk Solenergi är Sveriges branschorganisation för solenergi och de jobbar både med solvärme och solel. Både företag och enskilda personer kan bli medlemmar. Föreningens resurser är i dagsläget mycket begränsade. Det finns en halvtidsanställd person på ett kansli, resten av arbetet görs ideellt. Om vi tänker på att solel har potential att svara för 10% av Sverige elanvändning, som ett första mål, ter sig föreningens resurser otidigt små. Tvivels utan behövs mer resurser och ett första önskemål är att värva ytterligare en person, anställd på heltid, som kan jobba för utvecklingen av solenergi i Sverige. Genom att bli medlem kan du bidra till att ge föreningen ekonomi att göra detta möjligt och stödja utvecklingen av framtidens solenergi i Sverige.  Gör slag i saken, bli medlem Nu!

Årets prestation 2012. Utdelat i samband med Svensk Solenergis årsmöte 26 april 2013.

19 reaktion på “Årets solenergipris till…

 1. Sällan har väl ett pris gått till en värdigare mottagare, lika självklart som att solen går upp.
  Grattis!

 2. Bengt, jag är mycket imponerad av att du håller hög uppdateringstakt med kvalitet på din solcellsblogg, även några år efter att du startat den. MYCKET imponerande. Många startar en blogg som en kul grej, men ganska snart stannar den av och blir ointressant eftersom den inte uppdateras – men inte din! BRA JOBBAT!

 3. Mycket välförtjänt!! Att bloggen är känd har jag upptäckt! I mina telefonsamtal med t.ex Bixia, Telge energi, Vattenfall, Direct Energi och fler olika solcells-återförsäljare i Sverige, har vi kommit in på vad som står i Bengts Villablogg! Och jag tycker inte det är märkligt. Man märker ju att bloggen skrivs av en person med gedigen kompetens inom området. Stort GRATTIS!!!

 4. Grattis till utmärkelsen, jag tycker att du gör ett strålande jobb och jag hoppas att fler upptäcker din passion och kunskap (så Blondinbella halkar ned ett hack).

 5. Gratulerar, det är verkligen, verkligen välförtjänt!! 🙂

  Sakliga, välskrivna och entusiasmerande texter har bidragit till att jag efter mer än 20 år uppehåll återkomma till mer seriösa solcells- och solvärmefunderingar. Inte illa!

 6. Kan bara instämma i gratulationerna och en av de viktigare sakerna bloggen förmedlar mer korrekt är prisbilden på vad tex en nyckelfärdig solcellsanläggning bör kosta och vad ekonomin kan bli om man gör mer som förr i Sverige och gör mer själv.

  Detta till skillnad från Solelprogrammets hemsida som innehåller bra fakta kunskap men släpat och vilselett konsumenterna i vad en anläggning kunde förväntas kosta och bidragit till en alltför hög prisbild i Sverige tidigare år.

  Extra anmärkningsvärt då den bla finansierats med våra skattemedel.
  Jag föreslår att pengarna går till dig istället!! 🙂

  • Det framgångsrika SolEl-programmet har varit inaktivt 2012 och hittills under 2013, på grund av att man körde fast i att Energimyndighetens direktiv inte tillät den mycket väl fungerande organisation som programmet hade. Programmets hemsida har därför inte uppdaterats på länge och det är därför naturligt att de gamla prisuppgifterna inte stämmer längre.

 7. Instämmer i talkören. Stort grattis!
  Jag tipsar om bloggen till varenda en som funderar på att sätta solceller på sitt tak! Den senaste tiden har jag dock inte behövt göra det, utan de solcellsintresserade berättar själv om var de hittat information, ja just det på “Bengts villablogg”.. 🙂

 8. Grattis till utmärkelsen!
  Jag väntar på att du skall skriva något om Solaredge systemet med optimerare. Jag har nyligen installerat ett sådant system på 4 kW, och är så här långt (14 dagar) mycket nöjd. Eftersom jag bor inte allt för långt ifrån dig så har jag jämfört vår produktion, och jag ser att min anläggning klarar sig bra i jämförelsen. Som bäst har jag haft 6,6 kWh/kW installerad effekt. Detta utan solföljare och taklutning på 15 grader. Det var den 25:e.

  Tack för en bra och informativ blogg.

 9. Mycket bra blogg.Bästa i sverige 🙂
  Passar på att ställa en fråga…..om men har nettodebitering kan man ändå ansöka om elcertifikat?
  MVH/Lasse

  • Stort tack!

   Visst, tilldelning av elcertifikaten är helt frikopplad från hur debiteringen görs. Energimyndigheten godkänner att en anläggning får tilldelas elcertifikat. Nätbolaget eller någon konsult gör timmätningen som krävs för tilldelning av elcertifikaten. Svenska Kraftnät bokför elcertifikaten. Du säljer dem till en köpare du kommit överens med.

 10. Ja, det behövs mycket kunskap i ett ämne som egentligen borde vara så enkelt. Upp med paneler och sedan producera el. Men det är väl så, ju mer man vet om en sakt, desto krångligare blir det. Tack vare din blogg finns möjligheter att få en hel del frågor besvarade

 11. Hjärtligt tack för alla positiva kommentarer. De värmer gott!

  Antalet solcellsentusiaster ökar och en gräsrotsrörelse är på god väg…

 12. Grattis till ett välförtjänt pris Bengt! Hoppas du känner av ovanstående kommentarer att den här bloggen gör nytta. Själv var jag med och monterade anläggningen på Väla Gård för ett år sedan. Tyvärr gick ju Exotech som gjorde jobbet omkull i höstas vilket känns surt eftersom det är ett av företagen som varit med och byggt upp en del av det solenergikunnande som finns i det här landet. Hoppas att dom återuppstår i någon form.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *