Även Lunds Energi säljer solcellspaket

Gårdagens diagram fick kort livslängd… Idag kom ett tips om att även Lunds Energi säljer nyckelfärdiga solcellspaket! Här kommer därför ett uppdaterat diagram.

Lunds Energi anger på sin hemsida att man genom ROT-avdrag kan sänka investeringskostnaden med ca 15%. Det betyder att den ROT-berättigade arbetskostnaden skulle utgöra ca 30% av deras paketpriser och man skulle sänka priset på deras 3-7,5 kW paket med 10 500 – 25 350 kr. Det ska jämföras med att Mälarenergi anger ett möjligt ROT-avdrag på ca 6 000 – 9 000 kr för deras 2-5 kW paket vilket gör att arbetskostnaden är ca 18-24% av paketpriset. Bixia anger 3 500 – 7 500 kr i möjligt ROT-avdrag för deras 2,25-6 kW paket, där möjligt ROT-avdrag är specificerat per paket och man kan då räkna ut att arbetskostnad är 12-15% av priset.

Undrans hur det kommer sig att andel arbetskostnad som är berättigad till ROT-avdrag kan variera mellan 12% och 30% i de olika paketen?

Priserna gäller under vissa förutsättningar som skiljer något mellan de olika erbjudandena. En sak som skiljer är om frakt- och resor ingår:

 • Bauhaus. Resor tillkommer om över 10 mil tur och retur från närmaste Bauhaus.
 • Bixia. Ingår, inom 4 mils radie från Linköping och Katrineholm.
 • Din El. Ingår, men man måste bo i Göteborgs stad.
 • Fortum. Ingår, men man måste bo i Stockholms län eller Värmland.
 • Lunds energi. Framgår inte på deras hemsida vad som gäller för frakt och resor. Någon som vet?
 • Mälarenergi. Tillkommer utanför Mälarenergis nätområde.
 • Vattenfall. Resa och transport tillkommer. Eftersom detta ingår i de övriga paketen om man bor nära, ska Vattenfalls pris höjas lite för att bli jämförbart med övriga paket.

Minst ytterligare två elbolag är på gång med solcellspaket. Antalet leverantörer ökar stadigt, det känns som att dyker upp nya i stort sett varje vecka. Ett solunder är på väg i Sverige…

I diagrammet har jag nu även lagt in nivån för de stödberättigade kostnaderna för en solcellsanläggning enligt förordningen om statligt investeringsstöd till solceller. Den är 46 250 kr/kW, inklusive moms, för solcellsystem. Jag förstår inte hur regeringen tänkte när man satte denna nivå, som är långt över dagens marknadspriser. Har man dessutom tänkt att denna nivå ska gälla till förordningens slutdatum sista december 2016? I princip gör det kanske ingenting om inte någon lockas att stoppa fingrarna i syltburken, men jag tycker att det ger fel signaler om vad som är marknadspriser för ett solcellsystem idag.

Jämförelse av priser för några kompletta solcellspaket inklusive installation och moms. Detaljvillkoren för vad som ingår kan variera mellan paketen. Klicka på diagrammet för att se det i full skala.

9 reaktion på “Även Lunds Energi säljer solcellspaket

 1. Hej Bengt. Idag fick vi ett reklamblad från Volta (www.volta-solar.se) med följande priser för kompletta paket: 6 kW 95 kSEK, 3 kW 47,5 kSEK. Dessa priser gäller utan investeringsstöd.

  • Exklusive frakt och installation antar jag. PS. Ser sent på kvällen att även jag fått den broschyr i brevlådan. Volta är ett danskt företag. På A4-bladet står “Prisexempel: Komplett anläggning 6 kW-anläggning från 95 000 kr och komplett anläggning 3 kW-anläggning från 47 500 kr” men där står inget om frakt och installationen ingår. Däremot står i broschyren att “Priset för en VOLTA solcellsanläggning inkluderar en standard montering om inget annat är överenskommet”. Det verkar därför som att priset gäller för en nyckelfärdig anläggning som i sådana fall skulle vara 15 833 kr/kW, det vill säga väldigt lågt! Jag får dubbelkolla detta…

   • Fick idag följande info via telefon från Volta angående deras solcellspaket och dess priser.
    • Frakt ingår i prisuppgiften enligt ovan
    • Installationsarbete tillkommer
    • Standardinstallation prisexempel: 18 000 kr för 3 kW anläggning, inklusive moms. Det betyder att priserna inte blir lägre än de i diagrammet i inlägget.
    • Moduler och växelriktare (Ever-solar) är från Kina

 2. Hej Bengt. Tack för sammanställningen. Jag vill minnas att Knivsta kommun hade ett väldigt billigt paketerbjudande nyligen. Vet du hur det har gått i Knivsta? Hur många som nappade på erbjudandet och vilka priser det rörde sig om?

  • Skrev om deras erbjudande i inlägg 1 juni 2012. Deras priser för installationsarbetet var orimligt lågt.

   Man kan nog sammanfatta utgången med ordspråket “mycket skrik och lite ull, sa gumman när hon klippte grisen”. Det blev nog inte många installationer gjorda, kanske någon som läser detta vet hur många?

 3. Hej!
  Vad tror du om detta erbjudande
  “http://www.soleldalby.se/shop/solenergi/solcellspaket.html”
  Installation ingår i hela landet om jag uppfattar det rätt.
  Tack för en bra hemsida.

  • Jag har personligen ingen erfarenhet av firman. Med priser på 13 745 – 14 700 kr/kW, inklusive moms, frakt och installation, för nyckelfärdiga solcellsystem på ca 5-10 kW är det väldigt billigt och 5 000 – 6 000 kr/kW lägre pris än de jag tagit med i diagrammet ovan. Priserna är i nivå vad jag häromdagen hörde för betydligt större system (200 kW). En skillnad mot diagrampriserna är att de alla går via en extra mellanhand som gör ett visst påslag på priset från deras leverantörer.

 4. Hej
  Har fått en offert idag på en färdig och driftsatt anläggning på ca 6kw med 24 st Trina TSM-PC05A 255 paneler med inverter Sunny Tripower 6000TL leverantören heter rexel energy solutions och installationen ska göras av lokal elfirma, priset blir knappt 20500/kw före energibidraget på 35%.
  Är det någon som har erfarenhet av rexel energy solutions?
  Kan man kombinera energibidraget med ROT ? inte enligt tjänstemannen på länsstyrelsen.

  Håkan

  • Får man investeringsstöd går det inte att kombinera med ROT-avdrag. Hör man till en av de lyckliga som får 35% i investeringsstöd är det mycket bra så!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *