Sveriges smutsigaste solcellsmoduler?

Man brukar säga ”shit happens”. Här i dubbel och bokstavlig bemärkelse i Västerås intill E18 på en 3,0 kW solcellsanläggning med 40 graders lutning, se nedanstående bild. Väääldigt mycket vägdamm, toppad med spillning från tamduvor! Det är det värsta jag sett när det gäller nedsmutsade moduler i Sverige. En bidragande orsak är att mars varit en så torr månad att någon naturlig rengöring vid regn inte har skett av modulerna.

En möjlig teori dök upp till nedsmutsningen idag. Kan man ha kört med sopmaskin för att ta upp sand på cykelbanan rakt under modulerna? Någon hade sett en sopmaskin igång häromdagen i Västerås och det hade då sett ut som en större sandstorm runt maskinen. Det känns som en möjlig bidragande orsak, men diagrammet nedan visar snarare en gradvis försämring i jämförelse med vår solcellsanläggning på 3,36 kW med 27 graders lutning (ingen korrigering har gjorts för att anläggningarna har olika lutning). I Israel såg vi vid ett IEA PVPS-möte naturliga ”African dust devils” som var höga virvelvindar av sand, men de förekommer mig veterligen inte i Västerås…

Jag brukar hävda att modulrengöring normalt sett inte behövs i Sverige, men undantag kan förstås finnas. Dessa ”lorschtgrisar” (Delsbodialekt) som min mamma skulle ha sagt behöver nog en vattenrengöring om det inte kommer ett kraftigt regn snart. Våra solcellsmoduler här hemma har lite smuts nedtill på modulerna, men inte så mycket att jag tycker att en rengöring behövs. Vi bor lantligt och har ingen väg på sydsidan av huset så här är det ”naturliga” smutspartiklar.

Vilka erfarenheter har du av smuts på solcellsmodulerna under denna vår?

PS. Vid passage den 15/4 var modulerna vått blanka och rena efter regn.

Jämförelse solelproduktion smutsig solcellsanläggning i Västerås med vår i Gäddeholm.

Jämförelse solelproduktion smutsig solcellsanläggning i Västerås med vår i Gäddeholm.

Solcellsmoduler nedsmutsade med vägdamm och duvspillning. 2013-04-03 kl. 09:16 skuggade intilliggande träd till höger.

Solcellsmoduler nedsmutsade med vägdamm och duvspillning. 2013-04-03 kl. 09:16 skuggade intilliggande träd till höger. 15/4 var de rena efter regn.

2 reaktion på “Sveriges smutsigaste solcellsmoduler?

 1. På tal om smutsiga solceller. Hur smutsiga är de egentligen? Majoriteten av solcellerna är tillverkade i Kina under rådande miljöhänsyn. Hur ser tillverkningen ut? Vad är det för ämnen som ingår i en solcell? Enligt Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) så är solcellsindustrin den störst växande utsläppskällan för potenta växthusgaser, som tex svavelhexaflourid (SF6).

  Är solceller ett alternativt sätt att bränna fossilt bränsle?

  • Nej, så allvarligt är det inte. Rapporten från 2012 på 1088! sidor visar att utsläppen av växthusgaser i CO2-ekvivalenter under en livscykel är ca 10-20 gånger större för naturgas, kol och olja än för solceller idag, se Figur 9.8. Såg ett diagram i veckan som visade att den stora produktionen av solcellsmoduler under de senaste åren har gett en CO2-ökning, men om några år kommer det att svänga till en CO2-minskning eftersom solcellerna inte ger några utsläpp vid användningen och att de stora installationer som gjorts de senaste åren då börjar märkas.

   Framställningen av rent kisel är energikrävande och ett sätt att minska energibehovet vid produktionen av kiselsolceller är att använda tunnare kisel, vilket ger en minskning även i CO2-utsläppen om produktionen är i Kina.

   Kisel är det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan så det kommer inte att bli någon brist på kisel ens på lång sikt. Det kan vara mera problem med andra grundämnen. Återvinning kommer att vara en viktig åtgärd, inte bara för solcellsmodulerna.

   Generellt lever vi inte långsiktigt hållbart idag. På sikt måste vår energiförsörjning baseras enbart på förnyelsebar energi om vi vill att mänskligheten ska överleva och utvecklas under många årtusenden framöver. På vägen dit får vi lösa de problem som uppstår.

   Rapporten skriver för övrigt att ”The largest component of the investment cost of PV systems is the cost of the PV module.” Det är en föråldrad uppgift, modulkostnaden är runt 30-40% av en solcellsanläggnings kostnad idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *