Fenomenala 355 kWh solel under mars

Årets mars var makalöst bra!

Mars månad gav 354,73 kWh (105,6 kWh/kW) solel. Ifjol skördade vi 260,71 kWh under mars och 2011 fick vi 292,32 kWh under samma månad. Jag tror inte att vi kommer att slå detta marsrekord. Det är som Bob Beamons 8,90 m i längdhopp i OS i Mexico City 1968, “once in a lifetime”. Ska bli intressant att se SMHI:s solinstrålningsdata för mars när de publiceras, skulle inte förvåna om det är nytt rekord.

Diagrammen nedan visar solelproduktionen per dygn och en jämförelse per dygn med 2012. Bästa dygn blev den 31 mars med 14,77kWh (4,40 kWh/kW) vilket var hårsmånen från tidigare marsrekord den 30 mars 2011 som gav 14,80 kWh. Vi fick dock hela fem dagar med över 14 kWh under mars. Ifjol var det ingen dag med över 14 kWh och under 2011 ”bara” två dagar.

Kunde tyvärr inte hämta timvärdena för mars via Sunny Portal i kväll. Något fel i Sunny Portal gjorde att jag fick det kryptiska felet ”Your session has expired. You have been re-logged in.” istället för en nedladdning av timvärdena. Jag får komplettera när Sunny Portal tillfrisknat.

Jämförelse med andra solcellsanläggningar

Som jämförelse kan nämnas att en 3,0 kW anläggning på ABB Corporate Research i Västerås med 40 graders lutning producerade 284,03 kWh (94,7 kWh/kW) under mars. Den står nära E18 och i brist på regn såg jag idag att de har blivit rejält nedsmutsade. Det var inte helt lyckat denna soliga månad. Ser på produktionsdata att något verkar ha hänt mellan den 11 och 12 mars, eftersom produktion då drastiskt minskade i förhållande till vår solcellsanläggning. Sandstorm??

En 4,83 kW solcellsanläggning på Mälardalens Högskola i Västerås med 70 graders lutning gav 754 kWh (156 kWh/kW) under mars. Det var bättre än en 10,08 kW solcellsanläggning på KTH i Stockholm med 42 graders lutning som producerade 1503,9 kWh (149,2 kWh/kW).

Är det någon som har en bättre solcellsanläggning än MdH räknat i kWh/kW under mars (där kW är den installerade DC-märkeffekten för modulerna)?

PS. Vår solcellsanläggning är delbeskuggad under morgon-förmiddag och kväll. Det minskar solelproduktionen en del.

PS 4/4. Metreolog Pia Hultgren sa i kväll i TV-programmet Mitt i Naturen vår att det varit rekord i antalet soltimmar i Stockholm.

Solelproduktion per dygn under mars 2013.

Solelproduktion per dygn under mars 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under mars 2012 och mars 2013.

Jämförelse solelproduktion per dygn under mars 2012 och mars 2013.

24 reaktion på “Fenomenala 355 kWh solel under mars

 1. Pingback: Sol i tanken | kirans blogg

 2. Ett normalår skall mars ge mig 520 kWh, det blev 825 kWh, dvs +59%.
  Ska bli spännande att höra om någon slår MdH, det gör inte jag, men jag tycker mina 118 kWh/kW är rätt bra med tanke på den för årstiden ogynnsamma takvinkeln om 18 grader, eller vad säger du?

 3. Ja, mars månad var verkligen bra. Jag fick 466 kWh vid en toppeffekt av 3,29 kW. 45 graders lutning. Enligt Lunds dataprogram skulle mars ge 251 kWh. Solcellerna finns i Kärrhult, Munktorps församling, Köpings kommun.

  • Det blir goda 136 kWh/kW! Antar att du bor i Vikarbyn i Dalarna, det verkar finnas två Vikarbyn i Dalarna…

   Vilken modell av modulväxelriktare har du?

 4. Ja, denna månads solelsproduktion blir säkerligen svårslagen ! I Åkers Styckebruk gav mina 18 paneler (=4,14 kW) hela 581 kWh under månaden. 140,3 kWh/kW. Tror knappt det är sant ! Taklutning 34 grader och riktad mot syd-sydväst. Detta är bästa månadsproduktionen hittills – augusti förra året gav t ex bara 425 kWh

 5. Hej Bengt!
  Tack för en intressant sida/blogg.
  Vet inte om det här är rätt ställe att skriva, du får banna mig i så fall?
  Står precis i stargroparna för att dra igång ett projekt med en solcellsanläggning på min villa i Borlänge på ca 5-6KW (bidrag sökt på 6KW), 3 FAS. Jag har försökt läsa in mig på ämnet och börjar bli rätt insatt i det, några stora frågetecken har jag dock och jag hoppas att du kan räta ut dom något.

  1.Hos de flesta leverantörer(nästan alla) finns endast paket med en inverter Vad är nackdelen med att bygga anläggningen med microinvertrar istället för med en inverter (jag ska placera paneler både på huset och garaget?
  2. Hur viktigt är det vilken paneltillverkare man använder sig av? Kan man gå på pumpen, eller är det kvalité på alla?
  3. Annat viktigt att tänka på?

  MVH
  Ola Sundkvist
  Borlänge

  • 1. Jämför ökad investeringskostnad och möjlig ökad elproduktion (dock svårt att veta i förväg, ligger i sakens natur att försäljare är optimistiska). Modulväxelriktare nyare teknik, det finns därför betydligt mindre drifterfarenheter än av strängväxelriktare och därmed mindre vetskap om livslängd eller eventuell degradering i utomhusmiljön.

   Har frågats om modulväxelriktare tidigare på bloggen och jag var på väg att skriva en längre kommentar, men jag har inte hunnit med det. Lite svårt att på obetald fritid hinna med blogginlägg, svara på kommentarer (som båda ofta kräver en viss efterforskning) och att hinna med annat också…

   2. Certifierade moduler ger en viss kvalitetstrygghet. Men vi vet väl egentligen inte förrän om 10-20 år om någon modultillverkare tagit olämpliga genvägar när det gäller att minska modulkostnaderna.

   3. Se länkar under Installationstips etc. på sidan Länkar.

 6. Hej Bengt å alla!
  Jag fick i Stockholm 603,3 kWh på 4,71 kWp, dvs 128 kWh/kWp. Fantastiskt bra!! Mars månads resultat är ju som en sommarmånad ungefär!
  mvh Peter

  • Går det att ekonomiskt motivera ett växelriktarbyte? Vad får du betala för en ny växelriktare? Hur många kWh kommer du att vinna? Det du vinner kommer att bli ett överskott som matas in till nätet. Vad kommer dessa kWh att vara värda i framtiden? Regeringens utredning om nettodebitering verkar nu ha som huvudförslag att föreslå skatteåterbäring på energiskatten och momsen på den, det vill säga ingen direkt nettodebitering.

   När det blir varmare väder i sommar kommer sannolikt ditt dimensioneringsproblem att minska eftersom modulernas effekt minskar med ökande solcelltemperatur (ca -0,45%/grad). Vi har dessutom haft extremt många soliga dagar senaste månaden, med mera normalt väder kommer det att bli färre dagar där det märks.

   • Hej, kan du för en fåkunnig utveckla detta?
    Citat:
    “Regeringens utredning om nettodebitering verkar nu ha som huvudförslag att föreslå skatteåterbäring på energiskatten och momsen på den,”

    Vad betyder det?
    Jag köper min el enligt avtal med leverantören, säljer mitt momentana överskott till avtalat pris, men hur kommer skatteåterbäringen att hanteras?
    Dessutom, för mig som väntar på eventuellt stöd innan jag gör installationen, hur påverkar detta kalkylen kontra nettodebitering/kvittning?
    //Kalle

    • Nettodebitering som vi tänkt oss exempelvis genom den administrativt enkla vägen att nätägaren redovisar ett nettovärde av köpt el minus inmatat överskott verkar inte vara aktuell längre.

     Istället skulle det bli en administrativt krångligare väg med skatteåterbäring motsvarande energiskatt och dess moms på lika många kWh som du matat in som överskott till nätet. Återbäringen skulle regleras året efter i samband med inkomstdeklarationen.

     I princip skulle det kunna ge möjlighet till att du får återbäring motsvarande hela årets energiskatt och dess moms om du matat in lika många kWh som du köpt, beroende på vilket takbelopp man skulle sätta. Däremot skulle man missa kvittning av den rörliga elöverföringsavgiften till nätbolaget.

     Inget är spikat än så vi vet inte säkert hur förslaget kommer att utformas förrän utredningen presenterar sitt slutförslag senast 14 juni. Utredningens förslag ska sedan behandlas av riksdagen och skulle väl kunna tas i bruk från årsskiftet om det går igenom riksdagen utan komplikationer. Om skatteåterbäring blir metoden är en fördel att man skulle kunna få den för 2012 års solel.

     Man kan undra vad ett införandet av ett system med skatteåterbäring skulle kosta att administrera? Nätföretagen blir väl tvungna att skicka deklarationsunderlag till båda solelproducenten och Skatteverket.

 7. Vår anläggning på 4kW producerade hela 643kWh under mars månad. Om jag räknar rätt bör det alltså bli 160,75kWh/kW vilket låter otroligt mkt. Min kompetens gällande solinstallationer är mkt bristfällig så rätta mig gärna om det är fel..

  Vi har iofs så gott som helt skuggfritt och hade rejält med soltimmar här i Skaraborg i mars. April har börjat minst lika bra!

  Installationen har 2st växelriktare från SunGrow och vi matade ut ungefär en fjärdedel till nätet.

  • Bäst i Sverige hittills under mars månad! Vilken lutning har dina solcellsmoduler?

   Det är viktigt med skuggfritt läge, speciellt mitt på dagen, för maximal solelproduktion. Solcellsanläggningen på Mälardalens Högskola hade lite skuggning av en skorsten mitt på dagen under en del av mars.

 8. Vad roligt! Taklutningen är 50grader i rakt söderläge.

  Kollade statistiken och såg att bästa dag i mars producerades 28,5kWh (7,125kWh/kW)

  Ska onekligen bli väldigt spännande att se hur april blir. Senaste prognosen säger åtminstone att de närmsta 4-5 dagarna får ca 11 soltimmar/dag

  • Är din anläggning på 4kW exakt?
   Ibland säljs paket med annan effekt än vad det marknadsförs som. Tex kan ett 4kW paket avse en växelriktare på 4kW som bäst matchas mot runt 4,5kW paneler. Det kan också vara åt ta andra hållet som tex Bauhaus som marknadsför 3,7kW som 4kW och 5,7kW som 6kW.

   • Vi har 20st 200W paneler (ECsolar) vilket då borde vara exakt 4kW och 2st växelriktare från Sungrow (SG2K5TL). Ska se om jag kan få fram mer detaljerad info om panelerna.

    Har även tänkt se över möjligheten att skicka statistik till nätet på ett smidigt sätt, tips tas gärna emot! Vet att växelriktarna har RS485 interface iaf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *