Fuerteventura dag 6

Gårdagens noteringar av solceller blev

  • Gatubelysning, en solcellsmodul per gatlykta. På den jag fotograferade syntes ingen lampa, vilket kan beror på att det var platt LED-panel, se bilden här nedan.
  • Två solcellsmoduler på ett hustak.

Efter 72 mil i bil under sex dagar på Fuerteventura blev det inte alltför många observationer av solcellsanläggningar. Men det är förstås omöjligt att se alla solcellsinstallationer som bilturist, men stora markbaserade solcellsanläggningar verkade saknas. I det skogfria och öppna landskapet är sikten kilometer- eller milsvid så vi kan inte ha missat en stor markbaserad solcellsanläggning.

Kanarieöarna har strålande läge för sol- och vindenergi. Solenergins fördelning över året är betydligt bättre än i Sverige och lite energi behövs rimligen för bostadsuppvärmning. På vårt lägenhetshotell fanns ingen uppvärmning alls av rummen.

Åter hemma i Sverige hittade jag en uppgift om 2 075 kWh/m2 och år i solinstrålning på Kanarieöarna, vilket är dubbelt så mycket som bra platser i Sverige. Se även solinstrålningskartor från PVGIS för Spanien, inklusive Kanarieöarna. En 500 kW anläggning med 2000 moduler ska installeras av tyska Conergy i Antigua, som vi passerade en gång, enligt en uppgift från januari 2013. Den förväntade årsproduktionen är ca 1 800 kWh/kW! Produktionskostnaden för solel blir därmed ungefär hälften av vad den är i Sverige och bör rimligtvis vara lägre än nuvarande elpris (rörliga delen), även utan något stöd.  Hos Nexus Energia betalar en kund med max 10 kW i effekt 15,0938 eurocents/kWh (1,26 kr/kWh vid kurs 8,37 kr/Euro) enligt tariff 2.0A.

Kanarieöarna hade vid utgången av 2011 installerat 139 MW solceller solceller (66 W/innevånare, att jämföras med 3 W/innevånare i Sverige) och 145 MW vindkraft. 2009 var ca 6 MW (ca 6%) solceller installerade på Lanzarote och Fuerteventura av då ca 93 MW solceller på Kanarieöarna. 2011 producerade solcellerna 0,232 TWh på Kanarieöarna, vilket var 2,6% av den totala elgenereringen. Denna andel kommer med all säkerhet att öka betydligt de närmaste åren.

Fuerteventura. Solcellsdriven gatubelysning. 31 mars 2013.

Fuerteventura. Solcellsdriven gatubelysning. 31 mars 2013.

2 reaktion på “Fuerteventura dag 6

  1. Angående den saknade lampan.
    Kan det vara så att det sitter en ledpanel istället för en traditionell lampa? Det ser ut av vara något fyrkantigt där lampsockeln normalt sitter. Lite svårt att se på bilden…

    • Bra tanke. Tittade lite noggrannare i högre förstoring på originalbilderna och det kan nog vara så att det är platt LED-panel istället för en klotformad LED-lampa. Med tanke på energiförbrukningen måste det rimligen vara en LED-belysning. Jag justerar lite i texten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *